Εορτολόγιο: Εύπλους, Εύπλος, Εύπλοος
11 Άυγούστου: Άγιος Νήφων Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης – Πρόκειται για τον Πατριάρχη Νήφωνα τον Β’, που πατριάρχευσε τρεις φορές: α) 1486-1488. β) 1497-1498 και γ) 1502. …
Καταγόταν από την Πελοπόννησο και γεννήθηκε από τους Μανουήλ και Μαρία. Το κοσμικό του όνομα ήταν Νικόλαος. Προσκολλήθηκε σε κάποιον μοναχό Αντώνιο και έγινε μοναχός στην Επίδαυρο με το όνομα Νήφων.
Μετά τον θάνατο του γέροντα του, πήγε στο κάστρο της Νάρδας, όπου γνώρισε τον ενάρετο Αγιορείτη Ζαχαρία, με τον όποιο εγκαταστάθηκε στη Μονή της Θεοτόκου στην Αχρίδα.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Όταν ο Ζαχαρίας εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος Αχριδών, ο Νήφων αναχώρησε στο Άγιον Όρος, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και Ιερέας στη Μονή Διονυσίου. Από τη Μονή αυτή κλήθηκε να γίνει Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και από εκεί, μετά τον θάνατο του Συμεών, ανέλαβε τον οικουμενικό θρόνο.
Απομακρύνθηκε δύο φορές από τον θρόνο και κατέφυγε στη Βλαχία και από κει στο Άγιον Όρος στη Μονή Διονυσίου.
Την τρίτη φορά που κλήθηκε στον Οικουμενικό θρόνο δεν πήγε στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε στη Μονή, αφού έζησε ζωή ασκητική.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Ἔργοις ἔλαμψας, τῆς εὐσέβειας, πᾶσαν ηὔγασας, τὴν Ἐκκλησίαν, τῆς ταπεινώσεως τρόποις ὑψούμενος, ἀσκητικῶς δοξασθεῖς γὰρ ἐν Ἄθωνι, Πατριαρχῶν καλλονὴ ἐχρημάτισας. Νήφων ἔνδοξε, θείων χαρίτων ἔμπλησον, τοὺς πίστει καὶ πόθω σὲ μεγαλώνοντας.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ΄. Τῇ Ὑπερμάχῳ.
Τῆς Ἐκκλησίας λύχνος ὤφθης παμφαέστατος, τῇ καθαρότητι σοφὲ τῆς πολιτείας σου, τὰς τοῦ Πνεύματος ἐλλάμψεις καταπλουτήσας. Ἀλλ’ ὡς σκεῦος ἀρετῶν καὶ ὑποτύπωσις, καθοδήγησον ἡμᾶς πρὸς βίον κρείττονα, τοὺς βοῶντάς σοι: Χαίροις Νήφων Πατὴρ ἡμῶν.
Ὁ Οἶκος
Ἄγγελος ἐν τῷ κόσμῳ, Νήφων Ἀρχιεράρχα, ἐδείχθης οὐρανίῳ σου βίῳ· καὶ Ἀποστολικαῖς δωρεαῖς, τῆς Ἐκκλησίας φαιδρύνεις τὸ πλήρωμα· διό σου τὴν λαμπρότητα, θαυμάζοντες, ἀναβοῶμεν·
Χαῖρε, Χριστοῦ ὀ θεῖος θεράπων·
χαῖρε, φωτὸς ἀΰλου θεάμων.
Χαῖρε, Ἐκκλησίαςὁ λύχνος ὁ πάμφωτος·
χαῖρε, τῆς Δακίας φωστὴρ καὶ διδάσκαλος.
Χαῖρε ὕψος ταπεινώσεως δυσκατόρθωτον πολλοῖς·
χαῖρε βάθος θείας γνώσεως καὶ ἀγάπης θεϊκῆς.
Χαῖρε, τῶν ἐν Ἄθῳ μοναζόντων ἀλείπτης·
χαῖρε, τῆς εὐσεβείας ἱερὸς ὑποφήτης.
Χαῖρε, πυρσὸς δογμάτων τῆς πίστεως·
χαῖρε, λαμπρὸν ταμεῖον τῆς χάριτος.
Χαῖρε, ποιμὴν Βυζαντίου ὁ μέγας·
χαῖρε, Μονῆς τοῦ Προδρόμου τὸ γέρας.
Χαίροις, Νήφων Πατὴρ ἡμῶν.
Κάθισμα
Ἦχος πλ. α΄. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Ἐγκρατείας τοῖς πόνοις καλλωπιζόμενος, ἀρχιερεὺς θεοφόρος καὶ λειτουργὸς ἱερός, Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ ὤφθης ἐν Πνεύματι, καὶ πρὸς ἀγάπην θεϊκῆν, καὶ τὸν φόβον τοῦ Θεοῦ, παιδεύεις Νήφων παμμάκαρ, ταῖς πρακτικαῖς ὑποθήκαις, καὶ τῷ τοῦ βίου ὑποδείγματι.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
480 π.X. γίνεται η Ναυμαχία του Αρτεμισίου μεταξύ Περσών και Ελλήνων.
480 π.X. οι Πέρσες νικούν τους Σπαρτιάτες στη Μάχη των Θερμοπυλών. Στη μάχη πέφτουν πολεμώντας και οι 300 στρατιώτες μαζί με το βασιλιά τους, Λεωνίδα.
1716 γεννήθηκε στην Κέρκυρα ο λόγιος Ευγένιος Βούλγαρης
1826 Γεννήθηκε ο Ανδρέας Αναγνωστάκης, διακεκριμένος έλληνας οφθαλμίατρος. (Θαν. 27/3/1897)
1864 γεννήθηκε ο Ελευθέριος Βενιζέλος
1866 εγκαινιάζεται το πρώτο στάδιο roller skating στον κόσμο στο Newport των ΗΠΑ.
1875 Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.
1920 λαμβάνει χώρα στη Γενεύη η Α’ Οικουμενική Συνδιάσκεψη των Ευρωπαϊκών, Αμερικανικών και Ανατολικών Εκκλησιών.
1921 γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας Άλεξ Χέιλι που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του “Ρίζες”
1928 ο μετέπειτα “Ταρζάν” Τζόνι Βαϊσμίλερ κερδίζει στο Αμστερνταμ το 2ο του χρυσό μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
1929 ο Χάιμ Βάισμαν ιδρύει στη Ζυρίχη εβραϊκό πρακτορείο για την Παλαιστίνη.
1934 ανοίγει η ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ, στο ομώνυμο νησί, που βρίσκεται στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
1937 πέθανε η Αμερικανίδα συγγραφέας Έντιθ Γουάρτον που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ για το έργο της “Τα χρόνια της αθωότητας”
1940 ο Λέον Τρότσκι δολοφονείται στην Πόλη του Μεξικού.
1942 οι Αμερικανοί καταστρέφουν τρία από τα τέσσερα καταδρομικά στη διάρκεια επιδρομής σε ιταλική βάση στην Ελλάδα.
1943 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ξεκινάει η πρώτη διάσκεψη στο Κεμπέκ του Καναδά μεταξύ των Ουίστον Τσόρτσιλ, Φρανκλίνου Ρούσβελτ, του ΥΠΕΞ της Κίνας, Τ. Β. Σουνγκ, και του πρωθυπουργού του Καναδά, Ουίλιαμ Λάιον Μακένζι Κινγκ.
1948 ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.
1950 γεννήθηκε ο Αμερικανός Στιβ Βόσνιακ, ένας εκ των πρωτοπόρων στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών
1950 γεννήθηκε ο Τζενίντι Νικόνοφ, σχεδιαστής του όπλου AN-94
1956 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Τζάκσον Πόλοκ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.
1960 ανακηρύσσεται η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Τσαντ.
1965 στις ΗΠΑ, τους 34 φτάνουν οι νεκροί κατά τις ρατσιστικές ταραχές που ξεσπούν στο Λος Άντζελες στα γκέτο των μαύρων και διαρκούν μια βδομάδα.
1966 Η Ινδονησία και η Μαλαισία υπογράφουν συμφωνία με την οποία τερματίζεται ο τριετής ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών.
1972 Οι Βορειοβιετναμέζοι σφυροκοπούν τη Σαϊγκόν. Την ίδια στιγμή στο Παρίσι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο Βορειοβιετναμέζος διαπραγματευτής Λε Ντουκ θα καταλήξουν σε μια πρώτη μορφή συμφωνίας για τον τερματισμό της Αμερικανικής επέμβασης και τη λήξη του πολυετούς πολέμου.
1979 φοβερή έκρηξη σημειώνεται στην “Έσο Πάπας” στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα.
1981 Πεθαίνει ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης.
1983 διορίζεται στο Πρωτοδικείο Πειραιά η Αργυρώ Χουδεστανάκη, η πρώτη Ελληνίδα εισαγγελέας.
1984 ο Άγγλος Σεμπάστιαν Κόου κάνει ολυμπιακό ρεκόρ στα 1500μ με 3:32.53 στο Λος Άντζελες ενώ δεύτερος τερματίζει ο Στιβ Κραμ με 3:33.40.
1984 ο Ιάπωνας πρωταθλητής του τζούντο Yasuhior Yamashita κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες παρότι αγωνίζεται τραυματισμένος στο γόνατο από τα προημιτελικά. Ο Yamashita θα μείνει αήττητος για 7 χρόνια επιτυγχάνοντας 198 νίκες.
1984 ο Καρλ Λιούις ισοφαρίζει το ρεκόρ του Τζέσε Όουενς (1936) κερδίζοντας το τέταρτο χρυσό μετάλλιο στην σκυταλοδρομία 4×100μ με παγκόσμιο ρεκόρ 37.83 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.
1990 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταδικάζει τους έξι από τους επτά κατηγορούμενους για την υπόθεση του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, μεταξύ των οποίων και τον πρώην υπουργό Νίκο Αθανασόπουλο.
1992 τα Σκόπια καθιερώνουν νέα σημαία, αντικαθιστώντας το αστέρι με το δεκαεξάκτινο ήλιο της Βεργίνας.
1993 οι πρέσβεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ υιοθετούν ομόφωνα στις Βρυξέλλες τα σχέδια αεροπορικής δράσης στη Βοσνία. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας κάνει αποδεκτό το σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.
1994 ένα Μπόινγκ 737 των αερογραμμών Aviateca συντρίβεται σε ηφαίστειο του Ελ Σαλβαδόρ και σκοτώνονται 65 άτομα.
1995 στη Νότια Κορέα, χάρη απονέμεται στον 71χρονο κρατούμενο Κιμ Σουν Μιούνγκ, ο οποίος είχε περάσει στη φυλακή περισσότερα χρόνια από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό κρατούμενο στον κόσμο.
1996 η ελληνική κυβέρνηση και η αντιπολίτευση καταδικάζουν έντονα τις βαρβαρότητες των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο κατά των μοτοσικλετιστών που πραγματοποίησαν αντικατοχική πορεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ.
1997 εκτεταμένες καταστροφές στη γεωργική παραγωγή προκαλεί ξαφνική χαλαζόπτωση, πλήττοντας πολλές κοινότητες του νομού Λαρίσης.
1999 σημειώνεται ολική έκλειψη ηλίου σε Ευρώπη και Ασία.