Εορτολόγιο: Αθηνογένης.
16 Ιουλίου: Άγιος Αθηνογένης επίσκοπος Πηδαχθόης και οι Δέκα Μαθητές του – Πατρίδα του Αγίου Αθηνογένη ήταν η Σεβάστεια της Καππαδοκίας. Η μόρφωση του, η θερμή πίστη του, καθώς και η γενναία φιλανθρωπική του δράση, τον ανέδειξαν επίσκοπο Πηδαχθόης.
Σαν επίσκοπος, ήταν φωτεινό πνευματικό λυχνάρι για το ποίμνιο του. Μάλιστα τόσο πολύ ήθελε να συνεχιστεί το έργο του Ευαγγελίου, ώστε με ιδιαίτερη φροντίδα κατάρτισε ικανότατους βοηθούς του. Άλλα όταν έγινε ο διωγμός επί Διοκλητιανού, ο Αθηνογένης με δέκα μαθητές του, τον Ριγίνο, τον Μαξιμίνο, τον Πατρόφιλο, τον Αθηνογένη, τον Αντίοχο, τον Άμμων, τον Θεόφραστο, τον Κλεόνικο, τον Πέτρο και τον Ησύχιο, συνελήφθη από τον ηγεμόνα Φηλίμαρχο, και αφού όλοι ομολόγησαν το Χριστό αποκεφαλίσθηκαν.
ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΔΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
Αξίζει δε να αναφέρουμε, ότι στον Αθηνογένη οφείλουμε το γνωστό κατανυκτικό εσπερινό ύμνο, «Φῶς ἱλαρὸν ἁγίας δόξης, ἀθανάτου Πατρός, οὐρανίου, ἁγίου, μάκαρος, Ἰησοῦ Χριστέ, ἐλθόντες ἐπὶ τὴν ἡλίου δύσιν, ἰδόντες φῶς ἑσπερινόν, ὑμνοῦμεν Πατέρα Υἱὸν καὶ Ἅγιον Πνεῦμα, Θεόν. Ἄξιον σὲ ἐν πάσι καιροὶς ὑμνείσθαι φωναὶς αἰσίαις, Υἱὲ Θεοῦ, ζωὴν ὁ διδοὺς διὸ ὁ κόσμος σὲ δοξάζει». Που σημαίνει: Ιησού Χριστέ, συ που είσαι το χαρούμενο φως του Αθανάτου, Ουρανίου, Άγιου και μακαρίου Πατρός, αφού φθάσαμε στη δύση του ήλιου και είδαμε το εσπερινό φως, υμνούμε τον Πατέρα, τον Υιόν και το Άγιο Πνεύμα, δηλαδή τον Τριαδικό Θεό. Είναι άξιο να σε υμνούμε σε κάθε ώρα με μελωδικές φωνές, Υιέ του Θεού, εσύ που δίνεις ζωή. Γι’ αυτό ο κόσμος σε δοξάζει.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Χρῖσμα ἀγιόν, εἰσδεδεγμένος, Μάρτυς ἔνθεος, τοῦ Λόγου ὤφθης, Ἀθηνόγενες ἀθλήσας στερρότατα, καὶ ὡς θυσίαν αὐτῶ προσενήνοχας τῶν φοιτητῶν σου δεκάδα τὴν πάνσεπτον μεθ’ ὧν πρέσβευε, δοθήναι τοὶς σὲ γεραίρουσι, πταισμάτων ἱλασμὸν καὶ μέγα ἔλεος.
Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Κανόνα πίστεως, καὶ εἰκόνα πραότητος, ἐγκρατείας διδάσκαλον, ἀνέδειξε σε τῇ ποίμνῃ σου, ἡ τῶν πραγμάτων ἀλήθεια· διὰ τοῦτο ἐκτήσω τῇ ταπεινώσει τὰ ὑψηλά, τῇ πτωχείᾳ τὰ πλούσια. Πάτερ Ἱεράρχα Ἀθηνογένη, πρέσβευε Χριστῷ τῷ θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
622: Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολογίου.
813: Βυζαντινή Αυτοκρατορία – Οι Βούλγαροι προ των τειχών της Κωνσταντινούπολης.
1054: Ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Μιχαήλ Κηρουλάριος επισημοποιεί το Σχίσμα των Εκκλησιών και αφορίζεται από τους απεσταλμένους του Πάπα.
1661: Το πρώτο χαρτονόμισμα στην Ευρώπη τυπώνεται από την Τράπεζα της Στοκχόλμης.
1826: Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον Τουρκικό Στόλο κοντά στη Σάμο.
1907: Ελληνικό ανταρτικό σώμα περικυκλώνεται από τουρκικό τμήμα στην περιοχή Γέρμας Καστοριάς και εξοντώνεται, συμπεριλαμβανομένου και του αρχηγού του, στη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα.
1926: Η πρώτη έγχρωμη υποβρύχια φωτογραφία δημοσιεύεται στο περιοδικό National Geographic.
1942: Η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία διατάσσει την σύλληψη 13.152 Εβραίων που πραγματοποιήθηκε στο Χειμερινό Ποδηλατοδρόμιο στο Παρίσι πριν από την εκτόπισή τους στο Άουσβιτς.
1945: Αρχίζει στο Πότσδαμ της Γερμανίας η διάσκεψη κορυφής, με τη συμμετοχή των Ιωσήφ Στάλιν, Χάρι Τρούμαν και Γουίνστον Τσόρτσιλ, που αντικαταστάθηκε από τον Κλέμεντ Ατλι όταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών. Αποφασίζεται ο διαμελισμός της Γερμανίας και ρυθμίζονται τα θέματα των αποικιών της Αυστρίας, της Πολωνίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχοσλοβακίας.
1950: 173.850 θεατές -ρεκόρ για ποδοσφαιρικό αγώνα- παρακολουθούν στο Μαρακανά την αναμέτρηση Βραζιλίας – Ουρουγουάης για το 4ο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο αγώνας λήγει 2-1 υπέρ της Ουρουγουάης, που κατακτά το Μουντιάλ.
1945: Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.
1969: Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο Apollo 11, με τους αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ, Μπαζ Όλντριν και Μάικλ Κόλινς, με προορισμό τη Σελήνη..
1979: Ο Σαντάμ Χουσεΐν γίνεται Πρόεδρος του Ιράκ.
1983: Αποφασίζεται, βάσει συμφωνίας, ότι οι αμερικανικές βάσεις θα παρέμεναν στην Ελλάδα μέχρι το 1992.
1990: Σημειώνεται στις Φιλιππίνες, σεισμός 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Περισσότεροι από 1600 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1993: Ομόφωνα αθώους για όλες τις κατηγορίες κρίνει το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τον Γιάννη Αλαφούζο και τους πέντε συγκατηγορουμένους του για την υπόθεση του πλοίου «Ασπρονήσι», το οποίο, σύμφωνα με τη δικογραφία, φερόταν ότι διέπραξε λαθρεμπόριο μαζούτ.
1993: Το δικαστήριο αθωώνει τον επιχειρηματία Γιώργο Λούβαρη, καθώς και τρεις απόστρατους αξιωματικούς, που κατηγορούνταν για απιστία και ηθική αυτουργία στην υπόθεση της αγοράς βλημάτων των πυραύλων «Μάτζικ».
1994: Στην Κίνα, 41 είναι οι νεκροί από καταιγίδα στην περιοχή του Πεκίνου.
1995: Στη Γαλλία, ο Πρόεδρος Σιράκ αναγνωρίζει ότι η χώρα του φέρει ευθύνη για τις διώξεις και τον εκτοπισμό χιλιάδων Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, σε συνεργασία πολλές φορές με τους Ναζί.
1995: Στις ΗΠΑ, 102 άτομα χάνουν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα.
1996: Στην Τουρκία, οκτώ βουλευτές της Τανσού Τσιλέρ παραιτούνται από το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, διαμαρτυρόμενοι για το συνασπισμό με τους ισλαμιστές.
1997: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εγκρίνει απόφαση με την οποία συνιστάται στα κράτη-μέλη να αποθαρρύνουν τον εβραϊκό εποικισμό παλαιστινιακών εδαφών και της Ιερουσαλήμ.
2001: Ο Ζακ Ρογκ εκλέγεται νέος πρόεδρος της ΔΟΕ, παίρνοντας τη θέση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο 59χρονος Βέλγος (αντιπρόεδρος της ΔΟΕ από το 1994) είναι ο 8ος πρόεδρος στα 107 χρόνια της ΔΟΕ.
2003: Αυστραλοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον Γκράχαμ Ζιλς, μετά από έρευνα, που πραγματοποίησαν, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, ο αυνανισμός στους άνδρες αποτελεί ασπίδα προστασίας κατά του προστάτη.
2014: Συλλαμβάνεται τραυματισμένος από την Ελληνική Αστυνομία ο τρομοκράτης Νίκος Μαζιώτης, στην συμπλοκή τραυματίστηκαν ακόμη ένας αστυνομικός και δύο τουρίστες.
Σαν σήμερα γεννήθηκαν
1796: Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, Γάλλος ζωγράφος
1872: Ρόαλντ Αμούντσεν, νορβηγός εξερευνητής του Νοτίου Πόλου.
1877: Άιβι Λι, αμερικανός δημοσιογράφος, ο «πατέρας» των δημοσίων σχέσεων και εφευρέτης των δελτίων τύπου.
1911: Τζίντζερ Ρότζερς, Αμερικανίδα ηθοποιός και χορεύτρια
1921: Γκι Λαρός, γάλλος μόδιστρος
1927: Ηρώ Κωνσταντοπούλου, ελληνίδα ηρωίδα της Αντίστασης.
1933: Μαίρη Χρονοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός
1958: Μάικλ Φλάτλεϊ, Αμερικανός χορευτής και χορογράφος
1984: Κατρίνα Καΐφ, Βρετανίδα ηθοποιός
1990: Τζέιμς Μάσλοου, Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και χορευτής
Σαν σήμερα πέθαναν
1216: Πάπας Ιννοκέντιος Γ΄
1342: Κάρολος Α΄, βασιλιάς της Ουγγαρίας
1557: Άννα φον Κλεβ, βασίλισσα της Αγγλίας
1874: Απόστολος Αρσάκης, έλληνας φιλάνθρωπος, γιατρός, λόγιος και πολιτικός. Διετέλεσε μεταξύ άλλων και πρωθυπουργός της Ρουμανίας.
1985: Χάινριχ Μπελ, Γερμανός συγγραφέας
1989: Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν, ελληνικής καταγωγής αυστριακός διευθυντής ορχήστρας.
1999: Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι τζούνιορ, Αμερικανός εκδότης και δικηγόρος
2001: Δημήτριος Χολέβας, Έλληνας ιερέας και αντιστασιακός
2003: Σέλια Κρουζ, κουβανικής καταγωγής αμερικανίδα τραγουδίστρια, γνωστή και ως «βασίλισσα της σάλσα».
2007: Κωνσταντίνος Δημόπουλος, Έλληνας πολιτικός
2012: Τζον Λορντ, Άγγλος μουσικός και συνθέτης