Γκιόκας: «Απορρίπτουμε συλλήβδην το μέτρο της επιστολικής ψήφου, ως αντιδραστική και επικίνδυνη τομή», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.
«Αλλάζει όλη η φιλοσοφία και η λογική της συμμετοχής του λαού στις εκλογές. Ταυτόχρονα δημιουργούνται και πολύ σοβαροί κίνδυνοι, για τη χειραγώγηση της ψήφου», είπε ο κ. Γκιόκας.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι:
-«Η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο μια τεχνική διευκόλυνση στους απόδημους ή σε κάποιες ειδικές κατηγορίες εκλογέων. Για τους απόδημους, το νομοσχέδιο, συνεχίζει στο δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση με τον προηγούμενο νόμο, δηλαδή τον δρόμο της αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, χωρίς κριτήριο. Συμπεριλαμβάνει στις διευκολύνσεις κόσμο που δεν έχει κανέναν οικονομικό και κοινωνικό δεσμό με τη χώρα, δεν έχει γνώση της πολιτικής πραγματικότητας και των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και είναι εκλογείς που δεν θα υφίστανται τις συνέπειες της πολιτικής τους επιλογής».
-«Με το νομοσχέδιο, οι απόδημοι δεν έχουν καν την υποχρέωση, ως δείγμα ενδιαφέροντος, να προσέλθουν σε ένα εκλογικό τμήμα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, παρά μόνο να ταχυδρομήσουν ένα φάκελο, ή να το ταχυδρομούν και να το συμπληρώνουν άλλοι, εξ ονόματος τους».
-«Σε σχέση με τους εκλογείς του εξωτερικού, γίνεται το εξής πρωτοφανές: καθιερώνεται η υποχρεωτικότητα της επιστολικής ψήφου. Υποχρεωτικά όποιος, από τους απόδημους συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία, δεν έχει τη δυνατότητα να πάει αυτοπροσώπως, σε εκλογικό τμήμα, να μπει στο παραβάν, να γίνει ταυτοπροσωπία. Θα πρέπει υποχρεωτικά να ψηφίσει με επιστολική ψήφο».
-«Η κυβέρνηση λειτουργεί με δύο και δύο σταθμά. Ακολουθεί άλλη διαδικασία για τους εκλογείς του εσωτερικού, που θα επιλέγουν, είτε την αυτοπρόσωπη παρουσία, είτε την επιστολική ψήφο και πρέπει αυτό να το δικαιολογήσει».
-«Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ έχει επισημάνει τους κινδύνους για τη μυστικότητα της ψήφου και για την προστασία του αδιάβλητου της όλης διαδικασίας. Οι κίνδυνοι δεν έγκεινται μόνο στην παραλαβή και την αποστολή φακέλων, τη μεταφορά ψηφοδελτίων, την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών, το ενδεχόμενο διπλοψηφίας. Ο κίνδυνος είναι οι πιέσεις χειραγώγησης ψήφου να ασκούνται πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά, να ασκούνται πιέσεις από την οικογένεια, μέχρι το περιβάλλον εργασίας. Σήμερα όμως με το ισχύον πλαίσιο, τουλάχιστον στο παραβάν είσαι μόνος σου, εσύ και η συνείδησή σου και μπορείς να αποκρούσεις πιέσεις και εκβιασμούς. Με την επιστολική ψήφο, αυτό χάνεται».
-«Η επιστολική ψήφος ουσιαστικά αλλάζει τη στάση απέναντι στην εκλογική διαδικασία. Στην ουσία καθιερώνει και υποβιβάζει τη συμμετοχή του λαού στην εκλογική διαδικασία στο επίπεδο του κάθομαι στον καναπέ και στέλνω ένα φάκελο. Διαμορφώνει δηλαδή, μια πολύ πιο παθητική στάση απέναντι στις εκλογές, μακριά από την όποια πολιτική ζύμωση και την όποια πολιτική αντιπαράθεση».