: Αυλη συνταγογράφηση από το κινητό – Αδεια εξόδου forma.gov.gr – Τι αλλάζει για τις συνταγές.

: Συνωστισμό επισκεπτών στις πρώτες ώρες λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας για τις ψηφιακές συνταγές, που είναι διαθέσιμη στο gov.gr, καταγράφουν οι επιτελείς της οδού Φραγκούδη.

Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 2.000 ασφαλισμένοι την ώρα προχώρησαν στην πιστοποίησή τους στο σύστημα της . Συνολικά, από το πρωί του Σαββάτου έως και την Κυριακή το μεσημέρι 60.895 πολίτες δήλωσαν ότι επιθυμούν να λαμβάνουν τις συνταγές για τα φάρμακά τους είτε με ένα SMS στο κινητό τους είτε με ένα e-mail στις ηλεκτρονικές τους διευθύνσεις. Ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η εξ αποστάσεως συνταγογράφηση για τους ασφαλισμένους με χρόνιες παθήσεις, αλλά και τους ηλικιωμένους, καθώς ιδιαίτερα μετά και τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας εξαιτίας του κορωνοϊού απαλλάσσονται από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας στα ιατρεία.

Οπως πρώτος παρουσίασε ο «Ε.Τ.» το Σάββατο, η εγγραφή μέσα από το gov.gr γίνεται για μία και μοναδική φορά άπαξ, δίνοντας απλώς τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ. Η άυλη συνταγογράφηση είναι μια εξαιρετικά απλή διαδικασία, καθώς ο ασθενής, μετά από επικοινωνία με τον προσωπικό του γιατρό, λαμβάνει στο κινητό του με μορφή ενός κωδικού (barcode) τη συνταγή του και ο φαρμακοποιός με τη σειρά του την εκτελεί είτε «σκανάροντας» τον barcode είτε αναζητώντας τη με τον ΑΜΚΑ.

Σημειώνεται ότι η άυλη συνταγογράφηση δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και όποιος ασθενής το επιθυμεί, έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει να τη λαμβάνει εκτυπωμένη χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση.

Για να μπορεί ο ασθενής να λαμβάνει ψηφιακά τη συνταγή του θα πρέπει να ακολουθήσει κάποια απλά βήματα:

1) Εισέρχεται στην πλατφόρμα gov.gr, επιλέγει την κατηγορία «υγεία και πρόνοια» και στη συνέχεια την υποκατηγορία «φάκελος υγείας», όπου θα βρει την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα μπει χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet και τον ΑΜΚΑ του.

2) Επειτα, πρέπει να συμπληρώσει τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να λαμβάνει τη συνταφή μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) ή και e-mail. Στο στάδιο αυτό, του αποστέλλεται μέσω μηνύματος η βεβαίωση ότι ολοκλήρωσε την εγγραφή του.

3) Στη συνέχεια επικοινωνεί με το γιατρό του, ο οποίος προχωρά στην κατάριστη της συνταγής του ασθενούς του μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr, που υπάρχει ήδη για τους γιατρούς. Οταν ο γιατρός καταχωρίσει τη , ο ασθενής λαμβάνει είτε SMS στο κινητό του είτε e-mail, με το οποίο ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής μαζί με τον barcode.

4) Με την επίδειξη λοιπόν του SMS ή του e-mail στο φαρμακοποιό, ο ασθενής προμηθεύεται τα φάρμακά του. Σε περίπτωση που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, ο ασφαλισμένος μπορεί να δώσει τον ΑΜΚΑ του και να αναζητήσει ο φαρμακοποιός τη συνταγή και να την εκτελέσει.

Για ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία και δεν μπορούν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας, άτυπα την εγγραφή τους μπορεί να την κάνει είτε κάποιο συγγενικό πρόσωπο είτε ο γιατρός τους είτε ακόμα και ο λογιστής τους.

Σε ό,τι αφορά στους ασφαλισμένους χωρίς χρόνια νοσήματα, μπορούν να κάνουν επίσης την εγγραφή τους στην πλατφόρμα ακολουθώντας τα δύο πρώτα βήματα. Ωστόσο, αν αρρωστήσουν, θα πρέπει να επισκεφθούν το γιατρό τους και μετά την εξέταση να τους γράψει τα φάρμακα με την ίδια διαδικασία και να λάβουν μήνυμα στο κινητό τους αντί να πάρουν εκτυπωμένη τη συνταγή.

gov.gr: Αυλη συνταγογράφηση από το κινητό – Αδεια εξόδου forma.gov.gr – Αδεια για μετακίνηση

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια. Για να κυκλοφορήσει κάποιος θα πρέπει να συντρέχει σοβαρός λόγος και σίγουρα να έχει μαζί του τη βεβαίωση μετακίνησης ή τη βεβαίωση κυκλοφορίας, όπως επίσης ταυτότητα ή διαβατήριο.

Βεβαίωση Μετακίνησης – Βεβαίωση Κυκλοφορίας: Μπορείτε να «κατεβάσετε» τα δύο αυτά  έγγραφα ΕΔΩ κι ΕΔΩ

Η εφαρμογή των πρόσθετων αυστηρών μέτρων με απαγόρευση κυκλοφορίας, για τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού.

Οι πολίτες μπορούν να μπαίνουν στην πλατφόρμα https://forma.gov.gr που ενεργοποιήθηκε για τις απαραίτητες οδηγίες και τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για τις μετακινήσεις τους.

Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

  • α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.
  • β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  • στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
  • ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
  • η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Πως θα την λάβετε

Στην ώρα τους η συντάξεις ΙΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΑΜΕΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ – Α21, ΚΕΑ – ΟΠΕΚΑ

Κορονοιός και συντάξεις : Πληρωμές στους συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΑΜΕΑ – ΟΑΕΔ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ