Απομακρύνεται το Πάσχα στο χωριό λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων. Οι υψηλοί αριθμοί διασωληνωμένων, νοσηλευόμενων, θανάτων και κρουσμάτων κορωνοϊού μειώνουν τις πιθανότητες θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό τις ημέρες του Πάσχα.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν και να ανακοινωθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.
Για το ενδεχόμενο της εξόδου του Πάσχα, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και μέλος της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αχιλλέας Γκίκας.
Μιλώντας στo OPEN TV, το μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, τόνισε πως «θα πρέπει να ανταλλάξουμε το Πάσχα με το καλοκαίρι μας», όντας αντίθετος με το ενδεχόμενο της εξόδου των εορτών.
Στις δηλώσεις του ανέφερε πως το ιικό φορτίο δεν επιτρέπει ακόμα μεγάλα ανοίγματα, αναγνωρίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει κόπωση στους πολίτες από την πανδημία του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιτροπή θα αξιολογήσει πάρα πολλά και η απόφαση για το Πάσχα στο χωριό θα ληφθεί μετά τη Μεγάλη Δευτέρα.
Ωστόσο, σημείωσε με νόημα πως «όταν ο άνθρωπος κάνει προγράμματα, ο ιός γελάει».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η άρση της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό θα ανοίξει, αν όχι νωρίτερα, στις 14 Μαΐου, λόγω του τουρισμού.
«Το σχέδιο που δουλεύεται για το άνοιγμα του τουρισμού είναι πολύ καλό, για να ανοίξει με φουλ τις μηχανές. Θα έχουμε το σχέδιο τις επόμενες οκτώ μέρες και θα δώσει την αίσθηση στο εξωτερικό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ασφάλεια. Μετά τις 14/5, που θα ανοίξει ο τουρισμός, λογικά θα ανοίξουν και οι μετακινήσεις για τους Έλληνες», εξήγησε ο καθηγητής.
«Τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν περίπου στα μισά τα κρούσματα»
Στη συνέχεια, σχολίασε τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται.
«Οι νέοι νομίζουν ότι είναι άτρωτοι στον κορωνοϊό», ανέφερε για το πλήθος κόσμου σε πλατείες και πάρκα, μάλιστα χωρίς μέτρα προστασίας σε πολλές περιπτώσεις. «Η νεολαία νομίζει ότι είναι άτρωτη», σχολίασε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έκανε λόγο για αύξηση των κρουσμάτων στην περίπτωση που ο κόσμος φύγει για τα χωριά του το Πάσχα.
«Είμαι αντίθετος, γιατί η μαζική κινητικότητα δημιουργεί αύξηση επαφών», δήλωσε, ενώ μίλησε για τάση αποκλιμάκωσης στα κρούσματα, με την εκτίμηση πως τη Δευτέρα του Πάσχα θα πέσουν περίπου στα μισά.
«Την τελευταία εβδομάδα έχουμε σαφή αποκλιμάκωση. Είμαστε σε ήπια αποκλιμάκωση σε όλη τη χώρα Θα φανεί από την επόμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη. Καλώς δεν άνοιξαν τα μαγαζιά νωρίτερα στη συμπρωτεύουσα, αυτό σταμάτησε την αυξητική πορεία. Τη Δευτέρα του Πάσχα ίσως πέσουμε στα 1.600 κρούσματα από τα 2.800», σημείωσε o Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Για το Πάσχα και την έξοδο στο χωριό που περιμένουν οι πολίτες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 για το τι θα ισχύσει τελικά το Πάσχα, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος απάντησε ότι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι να μειωθούν οι περίπου 5.500 ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στα νοσοκομεία, οι 840 που είναι διασωληνωμένοι και βέβαια οι δεκάδες που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, ώστε να πάρει μια «ανάσα» το σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτό.
Τι είπε για τον κίνδυνο να εμφανιστεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας
Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου επιχείρησε μια ιστορική αναδρομή, λέγοντας πως όταν ήρθε η μεγάλη επιδημία της γρίπης το 1919 και ο κόσμος κουράστηκε να τηρεί τα μέτρα έναν χρόνο μετά την εμφάνιση της, τότε εμφανίστηκε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα που σάρωσε τα πάντα.
Και χτύπησε «καμπανάκι», λέγοντας πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχουμε μεταλλάξεις του ιού που θα εμφανιστούν παράλληλα με το πρόγραμμα του εμβολιασμού και που θα οδηγήσουν σε ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας με καταστροφικές συνέπειες.
Ερωτηθείς για τις μετακινήσεις το Πάσχα, σχολίασε ότι ακόμη είναι νωρίς για να ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε να φτάσει η Μεγάλη Δευτέρα για να εκτιμηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και να παρθούν αποφάσεις.
Προειδοποίησε όμως ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για μια μαζική έξοδο αν και δήλωσε στη συνέχεια ότι οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να έχουν μια διαφορετική αντιμετώπιση, αλλά αυτό είναι δύσκολο στην πράξη, καθώς όπως κυλάει το πρόγραμμα του εμβολιασμού δεν μπορεί να έχει εμβολιαστεί μια ολόκληρη οικογένεια.
Σχετικά με τα self tests, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως ένα θετικό self test είναι σημαντικό γιατί μας επιτρέπει να εντοπίσουμε έναν ασυμπτωματικό ασθενή, αλλά το αρνητικό self test δεν μας λέει τίποτα.