Αμείλικτη είναι η πραγματικότητα των αριθμών για τις πρωτοφανείς ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη με πρώτο τους σταθμό την Ελλάδα, η οποία το ίδιο διάστημα, μαστίζεται από ανεργία και ανέχεια .
Πάνω από ένα εκατομμύριο ήταν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έφθασαν στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο και το 85% αυτών πέρασε στα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια.
Με το ίδιο ρυθμό συνεχίζονται οι προσφυγικές ροές δια θαλάσσης και το 2016, όπου ήδη πέρασαν το Αιγαίο 50.668 πρόσφυγες και μετανάστες, δυστυχώς με μεγάλες απώλειες εξαιτίας των δυσχερών καιρικών συνθηκών ξεπερνώντας ήδη τους 180 νεκρούς, πριν συμπληρωθεί ο πρώτος μήνας του έτους.
Μόνο από το ναυάγιο που έγινε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έξω από τη Σάμο 26 πρόσφυγες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός (γράφαμε για 12 χθες), εκ των οποίων 10 ήταν παιδιά.
«Το πρόβλημα στο προσφυγικό δεν είναι τα ελληνικά hot spots, αλλά η μείωση των ροών -και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από την Τουρκία» τόνισε σήμερα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
«Δεν είναι στο χέρι μας. Οι ροές ξεκινούν από την Τουρκία. Δεν μπορούμε να κάνουμε κατάληψη στα παράλια της Τουρκίας» πρόσθεσε καθώς οι Βρυξέλλες απειλούν με έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη Σένγκεν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης ενώ αδυνατούν να κάνουν πράξη τις εξαγγελίες περί αναδιανομής των προσφύγων και μεταναστών στα κράτη μέλη της ΕΕ.
(Στον πίνακα φαίνονται οι αριθμοί που έχουν συμφωνηθεί για την αναδιανομή προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από την Ελλάδα(50.400) και την Ιταλία (15.600) σε 23 συνολικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
«Πως θα τις μειώσουμε τις ροές; Θα πάμε στα παράλια της Τουρκίας, να κάνουμε κατάληψη στη Μικρά Ασία μετά από τόσα χρόνια;» αναρωτήθηκε. «Προσπαθούμε και οφείλουμε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας. Σε ποιες δεν είμαστε συνεπείς; Να ολοκληρώσουμε τα hot spots. Θα είμαστε» είπε και εξήγησε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη για το προσφυγικό «παλεύει η Ευρώπη του Διαφωτισμού με την Ευρώπη του Μεσαίωνα».
Το θετικό είναι όπως είπε ότι «παλεύουμε ενωμένοι, η στάση των Ελλήνων ευρωβουλευτών σε όλα τα κόμματα είναι παράδειγμα προς μίμηση».
Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι 18 ευρωβουλευτές Έλληνες και ξένοι από πέντε διαφορετικές πολιτικές ομάδες έστειλαν σήμερα επιστολή στήριξης της υποψηφιότητας των νησιωτών μας για το Νόμπελ Ειρήνης στη νορβηγική επιτροπή.
Πριν από δύο ημέρες ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος υπέβαλε ερώτηση στην Κομισιόν για την πορεία της συνεργασίας που συμφώνησε, τον περασμένο χρόνο, με την Τουρκία έναντι οικονομικής ενίσχυσης τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ρωτώντας ακόμα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων υποδοχής και καταγραφής των προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, ώστε στη συνέχεια όσοι έχουν δικαίωμα ασύλου να προωθούνται με ασφαλή τρόπο στα κράτη-μέλη της Ένωσης και να κατανέμονται μεταξύ αυτών με βάση προκαθορισμένα κριτήρια.
(Στο παραπάνω γράφημα του BBC αποτυπώνεται η κατανομή των προσφύγων από τη Συρία στις γειτονικές με αυτήν χώρες και στις χώρες της Ευρώπης).
Υπάρχει, όμως, πέραν του αριθμού των αφίξεων και των αιτήσεων ασύλου και ο αριθμός των επιθέσεων, που δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες της Ευρώπης με τη Γερμανία να ανακοινώνει σήμερα ότι αυτός πενταπλασιάστηκε το 2015 (πάνω από 1.000 επιθέσεις) σε σχέση με το 2014.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος (ΒΚΑ) το 2015 καταγράφηκαν συνολικά 1.005 επιθέσεις με στόχο καταλύματα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, ενώ έναν χρόνο πριν είχαν σημειωθεί, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική, μόλις 199 αντίστοιχα περιστατικά.
Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η αύξηση στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου ο αριθμός των επιθέσεων είναι οκτώ φορές μεγαλύτερος από το 2014. Πρόκειται άλλωστε για το μεγαλύτερο σε πληθυσμό κρατίδιο, το οποίο είχε δεχθεί και τους περισσότερους πρόσφυγες τον προηγούμενο χρόνο.