Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην ερώτηση της κατά τη διάρκεια της «Ωρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας «ότι τα νησιά και όλη η κοινωνία εκπέμπουν SOS. Δυστυχώς και η δική σας πολιτική δεν εκπέμπει αυτό το μηνυμα στην Ευρώπη. Ο Ερντογάν έχει τη δυνατότητα να μας εκβιάζει, εμάς και την Ευρώπη. Η Ευρώπη χαίδεύει τον Ερντογάν.

Ο πληθυσμός των εγκλωβισμένων στα νησιά χθες ήταν πάνω από 38.000 είπε και πρόσθεσε ότι εχει ξεπεραστεί κάθε όριο αντοχής .

Ο κ. Tσίπρας δέσμευσε τη χώρα μας σε αυτή την περιπέτεια για καθαρά μικροκομματικούς λόγους από ιδιοτέλεια. Μετέτρεψε την χώρα μας στο κορόιδο της Ευρώπης. Εσείς τι κάνετε;. Συνεχίζετε την ίδια;», ρώτησε η κ. Γεννηματά, λέγοντας ότι το μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Δεν μπορεί εμείς να φορτωνόμαστε όλο το πρόβλημα.

«Αλλάξτε τώρα ρότα και αφήστε την επικοινωνία και ασχοληθείτε με την ουσία γιατί το αυγό του φιδιού παραμονεύει», επεσήμανε η κ. Γεννηματά.

Να υπάρξει άμεσα απόφαση της ΕΕ. για νέα προγράμματα μετεγκατάστασης προσφύγων, σε όλες τις χώρες της Ένωσης. Να υπάρξει επί τέλους αναλογική κατανομή των βαρών.

Με συγκεκριμένα μέτρα κατά χωρών όπως η Ουγγαρία που αρνούνται να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Να υπάρξουν κυρώσεις οικονομικές.

Να αλλάξει η κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας και να γίνονται επιστροφές και από την ενδοχώρα.

Να προχωρήσουν οι διαδικασίες αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου.

Δεν αρκούν μόνο οι χρηματοδοτήσεις. Δεν ξεμπερδεύει η Ευρώπη μόνο με αυτές, έχει μεγαλύτερες και ευρύτερες ευθύνες.

Δεύτερο ζήτημα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η φύλαξη των συνόρων. «Φυλάξτε επιτέλους τα σύνορα μας κύριε Μητσοτάκη», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Ενισχύστε τις δυνάμεις αποτροπής. Απαιτείστε κοινές περιπολίες με την Frontex, ώστε να γίνει σαφές ότι πρόκειται για ευρωπαϊκά σύνορα.

Δεν μπορεί η FRONTEX να επιχειρεί και να είναι αποτελεσματική στη φύλαξη των συνόρων στο Βορρά και στα ανατολικά να κάνει τον παρατηρητή. Με κλειστά σύνορα στο Βορρά και ανοιχτά στην ανατολή δεν υπάρχει λύση κ. Μητσοτάκη. Δεν υπάρχει. Κοροιδευόμαστε και μεταξύ μας.

«Οι συνθήκες επιβάλλουν να ταρακουνήσετε τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τα ευρωπαϊκά όργανα, να ακουστεί η κραυγή αγωνίας της ελληνικής κοινωνίας. Να ακουστεί η κραυγή αγωνίας σε ολόκληρη την Ευρώπη », είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Δεν ξέρω αν δεν θέλετε ή αν δεν μπορείτε. Δεν ενδιαφέρει τι λέτε κατ΄ιδίαν στις επικοινωνίες σας με την κ. Μέρκελ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε ότι αφορά την κατάσταση στις δομές στη χώρα, είπε ότι η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες, ζητώντας μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Είναι ώρα να διεκδικήσουμε αυτό που μας ανήκει με κάθε τρόπο ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Εμείς σε μια τέτοια πρωτοβουλία εμείς θα φωνάζουμε για τα ο προσφυγικό δεν θα μείνουμε απλοί θεατές.

θα είμαστε δίπλα σας. Θεατές και συνένοχοι όμως στην ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της χώρας δεν θα γίνουμε. Καθαρές κουβέντες, καθαροί λογαριασμοί!

Τρίτο ζήτημα η κατάσταση στις δομές στη χώρα.

Προχτές γύρισα από τα Διαβατά. Μια από τις πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας της χώρας που τη λειτουργούν δημόσιοι υπάλληλοι με αυταπάρνηση.

Σε μια περιοχή που οι κάτοικοι μέχρι τώρα άντεξαν.

Αλλά ακούστε τι είδα με τα μάτια μου.

Δίπλα στη δομή, μέσα στα Διαβατά, σε άδεια κτήρια, σε πυλωτές πολυκατοικιών, στο δρόμο υπάρχουν χιλιάδες , λένε οι κάτοικοι, μετανάστες που δεν έχουν δηλωθεί πουθενά.

Ο εφιάλτης στα Διαβατά είναι ότι 3.500 χιλιάδες άνθρωποι το τελευταίο 6μηνο και επι των ημερών σας, πέρασαν άνετα τα σύνορα στον Έβρο, δεν συνελήφθησαν καν ώστε να καταγραφούν, και τώρα συρρέουν στα Διαβατά ώστε να συλληφθούν να καταγραφούν και να παραμείνουν εκεί και να αρχίσει η αδιέξοδη διαδικασία της αίτησης ασύλου για δυο- τρία χρόνια.

Οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο θα περάσουν από τη συνέντευξη που απαιτείται το 2023. Και συζητάμε για επιτάχυνση και για αποφάσεις εντός εξαμήνου;

Η κατάσταση αυτή έχει πυροδοτήσει το κλίμα στην ευρύτερη περιοχή.

Δεν είναι αυτό μια σαφής ένδειξη ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση στον πυρήνα του προβλήματος που είναι -πρακτικά- τα ανοιχτά ελληνικά σύνορα, τότε τα «κλειστά κέντρα» των νησιών ή της ενδοχώρας θα αποτελέσουν απλώς κέντρα μεταγωγών , ως την τελική τους διάχυση στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας; Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα γίνει.

Και πως μπορείτε να μιλάτε για ασφάλεια όταν στα Διαβατά δεν υπάρχει ούτε αστυνομικό τμήμα, και πήρατε και τους δυο ειδικούς φρουρούς που υπηρετούσαν στην πύλη της δομής. Εντελώς ανεξέλεγκτη η κατάσταση αυτή τη στιγμή

Αρκετά με την επικοινωνιακή υποκρισία της Κυβέρνησής σας.

Κύριε πρωθυπουργέ,

Πήγα και στη Σάμο πριν λίγο καιρό. Όταν πήγα το Κέντρο φιλοξενούσε, σχήμα λόγου το φιλοξενούσε, 5.750 άτομα. Σήμερα ο αριθμός έχει ξεπεράσει τα 6.900.

Δίπλα στην πόλη, μέσα στα σπίτια τους είναι ο καταυλισμός.

Δέχτηκαν να γίνει νέα δομή δυναμικότητας 1.200 ανθρώπων και κλειστό κέντρο για άλλους 300.

Και εσείς τώρα ανακοινώνετε δομή για 5.000. Για ποια αποσυμφόρηση μιλάτε; Η υπομονή στη Σάμο έχει εξαντληθεί. Έχουν ήδη πέσει θύματα εξαπάτησης πάρα πολλές φορές, γι αυτό δεν σας πιστεύουν.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες.

Δεν αντέχουν άλλο οι κάτοικοι και είναι ντροπή για τη χώρα μας , για την Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας να ζουν άνθρωποι , πρόσφυγες κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Συνθήκες εξαθλίωσης, επικίνδυνες για την υγεία τους, για τη σωματική τους ακεραιότητα και τελικά τη ζωή τους.

Ένα μωρό 9 μηνών έχασε τη ζωή του από αφυδάτωση από απλή γαστρεντερίτιδα.

Παιδιά και γυναίκες κινδυνεύουν, βιάζονται και κακοποιούνται.

Είναι αδιανόητο Υπουργοί της Κυβέρνησης σας να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη Μόρια.

Είναι τραγικό πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει ότι δεν γίνονται και κάθε μέρα βιασμοί , μόνο μια φορά στους έξι μήνες!!! Δηλαδή δεν τρέχει και τίποτα. Είναι κι αυτός ικανοποιημένος, καλά τα κάνανε. Ντροπή.

Τι θα έλεγαν αν ήταν τα παιδιά τους; Τι θα κάναμε Κύριε Πρωθυπουργέ αν ήταν τα δικά μας παιδιά.

Κύριε πρωθυπουργέ,

περιμένω διευκρινίσεις για τα μέτρα που ανακοινώσατε.

Να μας ενημερώσετε για το πώς θα γίνει η αποσυμφόρηση.

Πως θα προχωρήσει, πως θα γίνει η τόσο αναγκαία διασπορά αλλά και ποιος πληρώνει και πόσο γι αυτά.

Υπάρχουν χρήματα;

Πόσα θα διαχειριστεί η ελληνική πολιτεία; Πόσα οι ΜΚΟ;

Πόσα οι διεθνείς οργανισμοί, που μέχρι τώρα διαχειρίζονται την μερίδα του λέοντος.

Με ποιες διαδικασίες; Με τις κατά παρέκκλιση που καταγγέλλατε επί ΣΥΡΙΖΑ;

Μέχρι πότε; Θα υπάρχει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο ή θα ξαναμιλάμε σε λίγο καιρό για ελέγχους για απάτες από την OLAF αλλά θα τίθεται σε έλεγχο η δική σας κυβέρνηση;