ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ: Η γιαγιά Καλλιόπη πάντα έλεγε πως το μυστικό για την τέλεια γέμιση είναι η σωστή ισορροπία μεταξύ της γεύσης και της υγρασίας. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για μία γεμάτη και γευστική γαλοπούλα.
Της Κατερίνας Θεοχάρη
Δυο εξπρές συνταγές για γλυκά- Μπισκότα Oreo σε ποτήρι και σοκολατένιο Mug Cake
Συνταγή 1 – Με κιμά και ρύζι
Υλικά:
- 500 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό)
- 1 φλιτζάνι ρύζι (κατά προτίμηση νυχάκι)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια
- 1/4 φλιτζάνι σταφίδες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο (κατά βούληση)
Εκτέλεση:
- Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέστε τον κιμά και τον τσιγαρίζετε μέχρι να πάρει χρώμα.
- Ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε καλά να ανακατευτεί με τον κιμά. Σβήστε με το κρασί και αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέστε τις σταφίδες, τα καρύδια, τη φρυγανιά και τα μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι).
- Ρίξτε 1 φλιτζάνι νερό και αφήστε τη γέμιση να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να απορροφήσει το υγρό και να γίνει ελαφρώς υγρή.
- Αφήστε τη γέμιση να κρυώσει λίγο πριν τη βάλετε στην γαλοπούλα και τη γεμίσετε.
Πεντε νηστίσιμες συνταγές απο το Άγιον Όρος
Συνταγή 2: Γέμιση Γαλοπούλας με Κάστανα και Μανιτάρια
Η γιαγιά Καλλιόπη λάτρευε τα κάστανα, ειδικά όταν τα συνδύαζε με μανιτάρια και φρέσκα αρωματικά. Η γέμιση αυτή έχει μία γήινη, πλούσια γεύση, ιδανική για τις γιορτές.
Υλικά:
- 300 γρ. κάστανα (καθαρισμένα και βρασμένα)
- 250 γρ. μανιτάρια φρέσκα (σε φέτες)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
- 1/4 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/4 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και μπαχάρι (κατά βούληση)
Εκτέλεση:
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τα μανιτάρια και τα τσιγαρίζετε μέχρι να μαλακώσουν και να χάσουν την υγρασία τους.
- Ψιλοκόβετε τα βρασμένα κάστανα και τα προσθέτετε στο τηγάνι με τα μανιτάρια.
- Σβήνετε με το λευκό κρασί και αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Ρίχνετε τη φρυγανιά και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια, προσθέτετε τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει λίγο πριν τη βάλετε στην γαλοπούλα.
Αυτές οι δύο παραδοσιακές συνταγές για το γέμισμα της γαλοπούλας της γιαγιάς Καλλιόπης θα δώσουν την πιο γευστική και αρωματική νότα στις γιορτές σας!
Χριστόψωμο Αγίου Όρους: Το Ιερό Ψωμί της Παράδοσης και της Ευλογίας- Δυο συνταγές με προζύμι