Κίμπερλι Γκιλφόιλ: Η πρέσβης που δεν έρχεται απλώς να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ αλλά… να παρακολουθήσει και το εκκλησιαστικό θερμόμετρο στην Ελλάδα-Η νέα Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, κυρία Κίμπερλι Γκιλφόιλ, αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά της, όμως το παρασκήνιο της άφιξής της έχει ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις στους κύκλους της πολιτικής, της διπλωματίας και – κυρίως – της Εκκλησίας.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Πρόκειται για μια παρουσία που, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έρχεται “διαβασμένη” σε βάθος για τις εσωτερικές ισορροπίες στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τις τάσεις εντός της Ιεραρχίας και τις γεωπολιτικές πτυχές του θρησκευτικού χάρτη.
Αναφορές από το εξωτερικό, αλλά και πληροφορίες από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήναεπιβεβαιώνουν πως η Γκιλφόιλ έχει ήδη ενημερωθεί αναλυτικά για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, τον ρόλο της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για το εκκρεμές επιρροής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Οι «δίαυλοι» ενημέρωσης: ο Κατσιματίδης και οι αδελφοί Μαραφάτσοι
Η στενή της σχέση με τον ομογενή μεγαλοεπιχειρηματία και πολιτικό υποστηρικτή των Ρεπουμπλικάνων Τζον Κατσιματίδη, καθώς και η επαφή της με τα αδέλφια Χρήστο και Σπύρο Μαραφάτσο, έχουν χτίσει γύρω της ένα πλαίσιο πληροφόρησης που δεν περνά απαρατήρητο.
Ο Χρήστος Μαραφάτσος, γνωστός για τη στρατηγική του στήριξη στον Ντόναλντ Τραμπ και τις επαφές του με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με επιχειρηματικούς και εκκλησιαστικούς κύκλους στην Ελλάδα. Ο αδελφός του, με έντονη παρουσία στην εγχώρια επιχειρηματικότητα, διατηρεί σχέσεις με εκκλησιαστικούς παράγοντες και φέρεται – σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές – να διαμεσολάβησε για πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία της Γκιλφόιλ με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Το σχήμα αυτό – διακριτικό αλλά αποτελεσματικό – δίνει στη νέα πρέσβη ένα προβάδισμα κατανόησης σε σχέση με προηγούμενες διπλωματικές αφίξεις, ιδιαίτερα στο πεδίο του εκκλησιαστικού status quo. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη γνωρίζει τις ευαισθησίες της Εκκλησίας της Ελλάδος, τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ουκρανική Αυτοκεφαλία και τις λεπτές ισορροπίες που αφορούν Μητροπόλεις με έντονη εθνοτική και γεωγραφική σημασία.
Η Εκκλησία και το πολιτικό υπόβαθρο: Ποιοι «στρώνουν χαλί» στον Τσίπρα
Την ίδια ώρα, μέσα στην Ιεραρχία καταγράφονται παράλληλες πολιτικές διεργασίες, που μπορεί μεν να μην είναι ανοιχτές, αλλά δεν είναι και κρυφές για όσους παρακολουθούν τη σχέση της Εκκλησίας με τα κόμματα. Το όνομα του Αλέξη Τσίπρα έχει επιστρέψει στο προσκήνιο – όχι μόνο εξαιτίας της πιθανότητας ίδρυσης νέου κόμματος, αλλά και λόγω των σχέσεών του με πρόσωπα-κλειδιά της Εκκλησίας.
Παρά το παρελθόν των ψυχρών σχέσεων με την Εκκλησία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο τέως Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει πλέον περισσότερους φίλους εντός της Ιεραρχίας απ’ ό,τι όταν ήταν στην εξουσία. Αυτό, σύμφωνα με πηγές από εκκλησιαστικούς κύκλους, οφείλεται αφενός στην αποστασιοποίηση της σημερινής κυβέρνησης από εκκλησιαστικά ζητήματα και αφετέρου στην ύπαρξη προσώπων με εκτεταμένες επαφές που προσπαθούν να «στρώσουν χαλί» για τον ίδιο.
Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Τσίπρας έχει λάβει διαβεβαιώσεις από επιμέρους Μητροπολίτες πως «όταν έρθει η ώρα» η Εκκλησία δεν θα είναι απέναντί του – τουλάχιστον όχι στο σύνολό της. Αυτές οι διαβεβαιώσεις συνδυάζονται με το κλίμα κόπωσης που επικρατεί για την κυβερνητική στάση σε θέματα Παιδείας, Εκκλησιαστικής Περιουσίας και Θρησκευτικών.
Διπλωματία – Εκκλησία – Επιχειρηματικότητα: Μία σύνθετη τριπλέτα
Η Γκιλφόιλ, γνωρίζοντας τα παραπάνω, δεν έρχεται απλώς για να εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στα ενεργειακά ή γεωστρατηγικά ζητήματα. Οι πρώτες πληροφορίες από τον κύκλο της δείχνουν ότι αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Εκκλησίας στην Ελλάδα ως θεσμικό αλλά και κοινωνικό μέγεθος – με ικανότητα επιρροής σε πλήθος θεμάτων.
Η σύνδεση της Ορθοδοξίας με τα γεωπολιτικά ζητήματα των Βαλκανίων, της Ουκρανίας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ακόμη και των σχέσεων με τη Μόσχα, αποτελεί ένα νέο μέτωπο ενδιαφέροντος και για την Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πηγή από τον Οργανισμό Θρησκευτικής Διπλωματίας των ΗΠΑ, η νέα πρέσβης αναμένεται να έχει «δομημένες επαφές» και με θρησκευτικούς ηγέτες.
Τι μένει να φανεί
Το ερώτημα πλέον είναι αν αυτή η ενημερωμένη, καλά προετοιμασμένη και θωρακισμένη εκπροσώπηση των ΗΠΑ θα καταφέρει να λειτουργήσει προς όφελος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στο βαθύτερο επίπεδο που αγγίζει πίστη, ταυτότητα και πολιτισμό. Και κυρίως, αν η Εκκλησία θα κινηθεί ενωτικά ή αν θα διαιρεθεί από εξωτερικές επιρροές και εσωτερικές πολιτικές βλέψεις.
Η νέα πρέσβης ίσως αποδειχθεί πολύ πιο κομβική απ’ όσο εκ πρώτης όψεως φανταζόταν κανείς.
Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο εάν προσθέσετε ενεργό σύνδεσμο στη πηγή του άρθρου