Μια εκ βαθέων εξομολόγηση είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πριν δέκα χρόνια, με τον όρο να προβληθεί μόνο μετά τον θάνατό του.
Όπως αναφέρει το cnn.gr, στη συνέντευξή του αυτή, ο πρώην πρωθυπουργός κάνει μια αναλυτική αναδρομή στα πολιτικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από τη δεκαετία του ’60 και μετά, περιγράφοντάς τα, όπως τα έζησε ο ίδιος.
Ένα μικρό μέρος αυτής της συνέντευξης, που παραχώρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στον Αλέξη Παπαχελά, προβλήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από τον ΣΚΑΙ και σε αυτό ο πρώην πρωθυπουργός μιλά για τις σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για τις δύσκολες αποφάσεις που πήρε όταν είχε στα χέρια του τη διακυβέρνηση της χώρας, όπως η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, ενώ αναφέρεται και στην πτώση της κυβέρνησής του.
«Δεν υπολόγισα σε καμία στιγμή το πολιτικό κόστος»
«Εγώ τουλάχιστον καμία στιγμή δεν υπολόγισα το λεγόμενο πολιτικό κόστος διότι είχα την άνεση την πολιτική και αν θέλετε και την ηθική άνεση, γιατί ποτέ δεν είχα υποσχεθεί τίποτα στον λαό. Αντίθετα, προεκλογικά είχα πει ότι θα βελτιώσω το επίπεδο του ελληνικού λαού, όσο μπορώ, αλλά θα τους ζητήσω περισσότερη δουλειά», τονίζει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην περίοδο της διακυβέρνησής του και προσθέτει: «Είχα ρίξει το σύνθημα οι Έλληνες να δουλεύουν περισσότερο και υπήρχε μια προετοιμασία της κοινής γνώμης και ταυτόχρονα το γεγονός ότι είχαμε μια τόσο ισχυρή πλειοψηφία, ασυνήθιστη, μας έδινε πολιτικές δυνατότητες πολύ μεγαλύτερες από την πλειοψηφία που είχαμε στη Βουλή, που ήταν οριακή. Γι΄ αυτό η κυβέρνηση άρχισε από την πρώτη ώρα, αποφασιστικά να κάνει μεταρρυθμίσεις και τομές».
«Διηύθυνα σαν τον μαέστρο της ορχήστρας»
«Η κυβέρνηση αυτή ήμουνα εγώ», λέει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «οι υπουργοί δεν λειτουργούσαν μόνοι τους. Οι πρωτοβουλίες ήταν 100% δικές μου. Εγώ τουλάχιστον κυβερνούσα διαφορετικά από ό,τι κυβερνάται σήμερα ο τόπος. Το πρωί είχα ήδη μια εικόνα, τη γενική του τόπου και έπαιρνα στο τηλέφωνο όσους χρειαζόταν υπουργούς για να τους πω τι να κάνουν. Διηύθυνα σαν τον μαέστρο της ορχήστρας και τον υπουργό και τον υφυπουργό και πολλές φορές κατέβαινα και παρακάτω σε προέδρους ή σε γενικούς διευθυντές ή συγκαλούσα συσκέψεις ή πήγαινα στα υπουργεία. Η πολιτική ήταν πολιτική κυβερνητική, δεν ήταν πολιτική προσώπου».
[irp posts=”133103″ name=”Χανιά: Σήμερα η ταφή του Κ.Μητσοτάκη – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του”]
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που επιχείρησε να κάνει στο διάστημα που ήταν πρωθυπουργός σημειώνει πως «το γεγονός ότι φτάσαμε στην ολοκλήρωση σχεδόν της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, τον τέταρτο χρόνο, με τον Στέφανο Μάνο οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι ωρίμασαν οι συνθήκες. Είχαμε πάρα πολύ δύσκολες τομές να κάνουμε. Δυσκολότερη τομή από την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα δεν υπήρχε. Έπρεπε να απολύσεις 7.500 ανθρώπους οι οποίοι είχαν συνδικαλιστικά στηρίγματα και οι οποίοι ενθυμίστε τι προβλήματα είχαν δημιουργήσει».
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης περιγράφει και τα εσωκομματικά ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει εκείνη την περίοδο λέγοντας: «Είχα πρόβλημα τότε, διότι στην κυβέρνηση αυτή δεν συμφωνούσαν όλοι στην δική μου τακτική. Υπήρχε πάντοτε η πτέρυγα η μια, η οποία ήταν ουσιαστικά η παλιά καραμανλική πτέρυγα, η παλιά ελληνική δεξιά η οποία δεν συμφωνούσε τουλάχιστον στην έκταση και τους ρυθμούς που εγώ ήθελα».
Κάνοντας μια αναδρομή στις στιγμές λίγο πριν την πτώση της κυβέρνησής του, θυμάται: «Στην τελική φάση, εκεί που πέσαμε, στο θέμα του ΟΤΕ… Το θέμα του ΟΤΕ δεν ήταν μείζον θέμα. Το θέμα του ΟΤΕ ήταν μείζον και κατέληξε να είναι μείζον, διότι ενεπλέκοντο τα ιδιωτικά συμφέροντα τα οποία σε τελική ανάλυση έριξαν την κυβέρνηση…»
«Εμείς ήμαστε μία κυβέρνηση οποία δεν συμβιβάστηκε καθόλου και η οποία είχε το θάρρος να παίρνει τις αποφάσεις που ωφελούσαν τον τόπο, κατά την δική μας κρίση βέβαια, αλάθητοι δεν ήμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν κάναμε κανέναν συμβιβασμό ούτε για συναισθηματικούς λόγους, φιλικούς και πολύ περισσότερο διότι τυχόν είχαμε επηρεαστεί από αντιπαροχές», σημειώνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Οι σχέσεις με Καραμανλή και Παπανδρέου
Στην συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε προ δεκαετίας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μιλά και για τις σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και με τον Ανδρέα Παπανδρέου.
«Ο Καραμανλής δε μου συγχωρούσε τον ανένδοτο αγώνα και δε μου τον συγχώρησε και μέχρι τέλους», λέει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας παράλληλα πως «με τον Ανδρέα δεν είχα πολλές επαφές, αλλά σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού μας βίου εγώ δεν δίστασα να αποκτήσω επαφή μαζί του».