Να επισπεύσει την εφαρμογή του αυτόματου κομίστρου σε όλα τα αναγκάζεται ο έπειτα από την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου να καταργήσει από σήμερα τις χάρτινες κάρτες για τα μέσα και από το τέλος του μήνα τα χάρτινα εισιτήρια αντικαθιστώντας τα και στις δύο περιπτώσεις με τις ηλεκτρονικές τους εκδοχές. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά το τελεσίγραφο του κ. Σπίρτζη προς το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ. για παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο και εντολή απόλυσης για όσους παρακωλήσουν την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

: Αφορμή της έντονης αυτής αντίδρασης του αρμόδιου υπουργού ήταν το γεγονός ότι το σωματείο εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου από την Πέμπτη επικαλούμενο προβλήματα που δεν έχουν λυθεί στο σύστημα παρά τις επισημάνσεις τους. Ταυτόχρονα το σωματείο προειδοποιούσε σχετικά με το νέο σύστημα ηλεκτρονικών καρτών και εισιτηρίων για δυσλειτουργίες και ταλαιπωρία των επιβατών.

Από την πλευρά του πάντως ο ΟΑΣΑ διαφημίζει εδώ και αρκετό καιρό το αυτόματο κόμιστρο ωστόσο δεν έχει καταφέρει ακόμα να το εφαρμόσει ολοκληρωμένα. Η εφαρμογή του αυτόματου κομίστρου έχει ξεκινήσει πιλοτικά από τον Φλεβάρη, αν ωστόσο δεν υπάρξει η περίοδος εξοικείωσης στην οποία υπολόγιζε ο ΟΑΣΑ αναφέροντας όλο αυτό το διάστημα ότι για μία περίοδο το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα εκδίδεται ταυτόχρονα με το χάρτινο, τότε αναμένεται να υπάρξουν δυσλειτουργίες.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αναδεικνύουν οι εργαζόμενοι της ΣΤΑ.ΣΥ. είναι τα περιορισμένα σημεία έκδοσης των προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών, τα οποία μέχρι στιγμής είναι 15, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εκδίδονται σε όλους τους σταθμούς ΜΜΜ και άρα το επιβατικό κοινό θα πρέπει να συνωστίζεται σε συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να παραλάβει τις προσωποποιημένες κάρτες.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι εξηγούν ότι δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων με αποτέλεσμα οι επιβάτες να «χτυπάνε» τα εισιτήριά τους αυτά όμως να μην επικυρώνονται και να βγαίνουν άκυρα. Όπως τονίζουν επίσης αναφερόμενοι στο ζήτημα αυτό, προκαλεί διαπληκτισμούς με το επιβατικό κοινό.

Ειδικότερα και όσον αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, το γεγονός ότι υπάρχουν προμήθειες μόνο για το κόμιστρο από 4,5 ευρώ και πάνω και όχι για τα τα εισιτήρια των 1,40 ευρώ ή τα εκπτωτικά προκαλεί προβληματισμό στους εργαζόμενους οι οποίοι αναφέρουν ότι θα χρειαστούν περίπου τέσσερις μήνες προκειμένου να βγουν στην αγορά.

iefimerida.gr