ΚΑΙΡΟΣ: Ο ασυνήθιστος συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και αυξημένων συγκεντρώσεων αφρικανικής σκόνης που πλήττει τη χώρα από τις αρχές Μαΐου έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές και μετεωρολογικές υπηρεσίες.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Σύμφωνα με ειδικούς του ΕΟΔΥ, καταγράφεται ήδη αύξηση περιστατικών αφυδάτωσης, κρίσεων δύσπνοιας, λιποθυμιών και ταχυκαρδίας κυρίως σε ηλικιωμένους, παιδιά και χρονίως πάσχοντες. Οι γιατροί κάνουν λόγο για «επεισόδιο επιβαρυμένου καιρού» που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε όσους έχουν καρδιολογικό ή αναπνευστικό ιστορικό.
Αυξημένα περιστατικά στις δημόσιες δομές υγείας
Σύμφωνα με πηγές του tilegrafimanews.gr, σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας αλλά και σε επαρχιακές μονάδες υγείας, παρατηρείται τις τελευταίες 48 ώρες αύξηση κατά 20% των περιστατικών που σχετίζονται με ζάλη, υπόταση και ενοχλήσεις στο αναπνευστικό. Σημαντικό ποσοστό των περιστατικών αφορά ηλικιωμένους που είτε εκτέθηκαν στον ήλιο χωρίς προστασία είτε δεν κατανάλωσαν επαρκή υγρά. Οι αρχές τονίζουν ότι είναι κρίσιμο να ενταθούν οι επισκέψεις σε ηλικιωμένους που ζουν μόνοι και να παρακολουθούνται στενά παιδιά, ασθενείς με άσθμα και καρδιοπαθείς.
Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για τον πληθυσμό
Το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει συστάσεις για περιορισμό των μετακινήσεων κατά τις μεσημβρινές ώρες, αποφυγή βαριάς σωματικής δραστηριότητας, χρήση καπέλου, ρούχων από βαμβάκι και επαρκή ενυδάτωση με νερό ή διαλύματα ηλεκτρολυτών. Παράλληλα, οι πολίτες καλούνται να παρακολουθούν τα δελτία πρόγνωσης καιρού και σκόνης για την περιοχή τους. Οι ειδικοί συνιστούν επιμονή στην πρόληψη, καθώς η θερμική εξάντληση ή ακόμα και η θερμοπληξία μπορούν να εμφανιστούν αιφνίδια.
Τι προκαλεί η αφρικανική σκόνη στον οργανισμό
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει συνέχιση της μεταφοράς σκόνης έως τουλάχιστον το Σαββατοκύριακο. Η εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων επηρεάζει άμεσα το αναπνευστικό σύστημα και μπορεί να επιβαρύνει όσους πάσχουν από βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή αλλεργική ρινίτιδα. Οι γιατροί συνιστούν τη χρήση προστατευτικής μάσκας τύπου FFP2 ή KN95, ιδίως σε εξωτερικούς χώρους με χαμηλή ποιότητα αέρα. Τα μικροσωματίδια σκόνης ερεθίζουν το βλεννογόνο της μύτης και μπορεί να προκαλέσουν κρίσεις φτερνίσματος, δακρύρροια, ακόμη και εξανθήματα σε άτομα με ευαισθησία.
Ο ρόλος της διατροφής και της ψύξης του χώρου
Οι ειδικοί συστήνουν κατανάλωση ελαφριών γευμάτων με φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε κάλιο και νάτριο. Η σωστή ψύξη των χώρων είναι επίσης κρίσιμη: οι ανεμιστήρες βοηθούν αλλά δεν είναι επαρκείς όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 34°C – σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η χρήση κλιματιστικού. Συστήνεται τακτικός αερισμός του σπιτιού νωρίς το πρωί ή το βράδυ και αποφυγή χρήσης συσκευών που παράγουν θερμότητα.
Τι λένε οι ειδικοί για τα μέτρα πρόληψης
Στο επίκεντρο της στρατηγικής πρόληψης βρίσκονται οι λεγόμενες «ευπαθείς ομάδες» – άτομα με χρόνια νοσήματα, βρέφη, έγκυες και ηλικιωμένοι. Όπως ανέφερε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας Σ. Τσουρός, «ο θερμικός στρες είναι υπαρκτός και επικίνδυνος όταν ο συνδυασμός θερμοκρασίας, υγρασίας και σκόνης είναι υψηλός». Η πολιτεία, όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΔΥ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει και ειδικά καταφύγια δροσιάς σε δήμους με υψηλά ποσοστά ηλικιωμένων πολιτών.
Πρόληψη, όχι πανικός
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο καιρός αυτός δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με αδιαφορία. Η πρόληψη, η σωστή ενυδάτωση και η προστασία από τη σκόνη είναι οι βασικές γραμμές άμυνας απέναντι στα έντονα φαινόμενα. Όπως λένε πηγές του tilegrafimanews.gr, το Υπουργείο Υγείας εξετάζει επιπλέον ενημερωτική καμπάνια για τον τρόπο διαχείρισης των ημερών με θερμική επιβάρυνση, ενόψει και της θερινής περιόδου που προμηνύεται ιδιαίτερα ζεστή.