Και επισήμως λαθρομετανάστες θα χαρακτηρίζονται από σήμερα, Κυριακή 20 Μαρτίου, όσοι παράνομοι μετανάστες μπαίνουν από την Τουρκία στο ελληνικό έδαφος, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις της προχθεσινής Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και τα όσα συμφωνήθηκαν για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια εξέλιξη που καταδεικνύει τη μέχρι σήμερα λανθασμένη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την κυβέρνηση, η οποία πλέον αναγκάζεται να προσχωρήσει, αν και… πανηγυρίζοντας, στη λογική των Ευρωπαίων, όπως αυτή καθορίζεται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι, μέχρι να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά που έλεγαν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τα σύνορα έγιναν -και παρέμειναν- ξέφραγο αμπέλι, με αποτέλεσμα πλέον στη χώρα μας να εγκλωβίζονται κοντά στους 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, απ’ άκρου εις άκρον της ελληνικής επικράτειας.
Έπειτα πάντως απ’ όλα αυτά και στο πλαίσιο της συμφωνίας των Βρυξελλών, πλέον, προβλέπεται ότι «όλοι οι παράνομοι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία. Αυτή η διαδικασία θα εφαρμοστεί με πλήρη σεβασμό των κανόνων της Ε.Ε. αλλά και των διεθνών κανόνων».
«Όλοι οι μετανάστες θα προστατευθούν βάσει των διεθνών στάνταρ. Πρόκειται για ένα προσωρινό και έκτακτο μέτρο, το οποίο είναι απαραίτητο για να διακοπεί η ανθρώπινη δυστυχία και να αποκατασταθεί η δημόσια τάξη. Οι μετανάστες που θα φθάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτηση για άσυλο θα εξετάζονται ατομικά από τις ελληνικές αρχές, με σεβασμό στο Διεθνές Καθεστώς Ασύλου και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν ακατάλληλες θα επιστρέφουν στην Τουρκία» διευκρινίζεται στο κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής.
Παράλληλα, «Τουρκία και Ελλάδα, βοηθούμενες από τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και θα προχωρήσουν στις απαραίτητες διμερείς συμφωνίες. Σε αυτές περιλαμβάνεται η παρουσία Τούρκων αξιωματούχων στα ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά, προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία και των κέντρων υποδοχής. Το κόστος της επιστροφής των παράνομων μεταναστών θα καλυφθεί από την ΕΕ».
Ξεκινά η διαδικασία επανεισδοχής – Αδειάζουν τα «hotspots» στα νησιά για να υποδεχθούν τους υποψήψιους για επιστροφή στην Τουρκία
Την ίδια ώρα, και προκειμένου να ανταποκριθεί άμεσα στις προσβέλψεις για την εφαρμογή της συμφωνίας των Βρυξελλών, η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για το συντονισμό των ενεργειών, καθώς από σήμερα ξεκινάει η διαδικασία επανεισδοχής των προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές αρχές έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση-«εξπρές» για να μεταφέρουν όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά προς κέντρα κυρίως της βόρειας Ελλάδας.
Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται σε όλα τα νησιά όπου λειτουργούν «hotspots», όπως στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο, τη Σάμο και την Κω. Στόχος είναι τα κέντρα αυτά να αδειάσουν, ώστε όσοι καταφτάνουν από σήμερα στα νησιά να είναι υποψήφιοι για επιστροφή στα τουρκικά εδάφη.
Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε εντολή στα πρακτορεία της Λέσβου να μην εκδίδουν κανένα εισιτήριο για τους πρόσφυγες με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά.
Όπως μετέδωσε το Mega, με απόφαση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αξιωματούχος έφτασε στην Ελλάδα και ανέλαβε ρόλο συντονιστή των προσπαθειών για την καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας με την Τουρκία.
Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση κυβερνητικού συμβουλίου προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής για τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων φορέων, καθώς στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα.