Η δημοσκοπική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω καταιγιστικών αποκαλύψεων για την εμπλοκή κορυφαίων στελεχών του σε ένα επικίνδυνο παρακρατικό και παραδικαστικό μηχανισμό, επηρεάζει άμεσα και τις αποφάσεις του Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό.

Στο Μαξίμου επεξεργάζονται δύο σενάρια, όσον αφορά τις αλλαγές στην κυβέρνηση.

Το πρώτο σενάριο περιλαμβάνει την απομάκρυνση δύο υπουργών και πέντε υφυπουργών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς είναι παγκοσμίως άγνωστοι.

Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει αλλαγές σε τέσσερα υπουργεία, προκαλώντας καραμπόλες οι οποίες θα συζητηθούν.

Να κάψει μαζί απλή αναλογική και Τσίπρα

Ο ανασχηματισμός γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απορρίπτει αυτό το ενδεχόμενο, αλλά δεν μπορεί να αγνοήσει ότι για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βρεθεί με ένα ποσοστό κάτω από το 20%.

Πρόκειται για μοναδική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει οριστικά την κατάσταση, επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, «καίγοντας» την απλή αναλογική, αλλά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι δύσκολο να σταθεί στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια ταπεινωτική ήττα.

Κάλπες τώρα πριν έρθει το τσουνάμι

Μια ακόμα παράμετρος που είναι καθοριστική για τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το μέγεθος της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 25%, ενώ παράγοντες της αγοράς, ανεβάζουν το ποσοστό πάνω από το 30%, επισημαίνοντας ότι μόνο ελάχιστες επιχειρήσεις δέχθηκαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδοτήσεων, γιατί προϋποθέτει να κρατήσουν το σύνολο του προσωπικού τους.

Οι απολύσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, τουρισμό, μεταφορές, βιομηχανικές μονάδες, μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνους κοινωνικούς κλυδωνισμούς και πολιτικές παρενέργειες.

Γι’ αυτό κορυφαία στελέχη της ΝΔ προτείνουν την προσφυγή σε εκλογές, όσο το συντομότερο δυνατόν