Η κοινή παρουσία κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων από διαφορετικές περιόδους και πολιτικούς χώρους στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μιχάλη Σάλλα, οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, οι διεργασίες στο νέο πολιτικό εγχείρημα της Μαρίας Καρυστιανού και τα σενάρια για τον χρόνο των επόμενων εθνικών εκλογών συνθέτουν ένα πολιτικό σκηνικό με αυξημένο ενδιαφέρον.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης – tilegrafimanews
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τα κόμματα και τους θεσμούς, ενώ η Βουλή των Ελλήνων παραμένει το επίκεντρο των πολιτικών πρωτοβουλιών ενόψει μιας περιόδου που αρκετοί χαρακτηρίζουν προεκλογική.
Η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Σάλλα και τα πολιτικά μηνύματα
Η παρουσίαση του βιβλίου «Τι πήγε λάθος στην Ελλάδα και τι θα μπορούσε να διορθωθεί» του Μιχάλη Σάλλα συγκέντρωσε προσωπικότητες με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.
Στην εκδήλωση βρέθηκαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς και οι υπουργοί Νίκος Δένδιας, Βασίλης Κικίλιας, Θοδωρής Λιβάνιος και Άδωνις Γεωργιάδης.
Το παρών έδωσαν επίσης η αντιπρόεδρος της Βουλής Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Κώστας Σταϊκούρας, ο Στέλιος Πέτσας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Γκίκας Χαρδούβελης, η Ζέττα Μακρή, η Μιλένα Αποστολάκη, ο Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και εκπρόσωποι του τραπεζικού και επιχειρηματικού χώρου.
Η εικόνα ενός τόσο πολυσυλλεκτικού ακροατηρίου προκάλεσε έντονα σχόλια στους πολιτικούς διαδρόμους, καθώς συγκέντρωσε πρόσωπα που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.
Το βιβλίο και τα «δέκα μαθήματα»
Ο Μιχάλης Σάλλας επιχείρησε μέσα από το βιβλίο του να παρουσιάσει μια συνολική αποτίμηση της οικονομικής πορείας της Ελλάδας τις τελευταίες πέντε δεκαετίες.
Στην παρέμβασή του υποστήριξε ότι κάθε οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει αφετηρία αλλαγών, υπό την προϋπόθεση ότι τα λάθη του παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν. Όπως εξήγησε, σκοπός του βιβλίου δεν είναι η αναζήτηση ενόχων αλλά η καταγραφή εμπειριών και η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για το μέλλον.
Η υπόθεση Αβραμόπουλου παραμένει στο προσκήνιο
Παράλληλα, έντονο πολιτικό ενδιαφέρον εξακολουθεί να συγκεντρώνει η υπόθεση του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και το ευρωπαϊκό ένταλμα που συνδέεται με την έρευνα για το Qatar Gate.
Οι δημόσιες τοποθετήσεις του ίδιου αλλά και οι αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών διατήρησαν το θέμα στην επικαιρότητα, ενώ κυβερνητικές πηγές επανέλαβαν ότι οι δικαστικές διαδικασίες πρέπει να ακολουθούνται χωρίς παρεμβάσεις και με σεβασμό στους θεσμούς.
Στο μεταξύ, η εξέλιξη της υπόθεσης εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προβλεπόμενες δικαστικές διαδικασίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στις βελγικές αρχές.
Η Καρυστιανού και το νέο πολιτικό εγχείρημα
Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από το πολιτικό εγχείρημα της Μαρίας Καρυστιανού.
Παρά τις αποχωρήσεις στελεχών, η ίδια ανακοίνωσε ότι προχωρά η συγκρότηση των προσωρινών οργάνων του κινήματος, ενώ προανήγγειλε και τη διεξαγωγή του πρώτου συνεδρίου.
Η δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών αποτελεί μία από τις μεταβλητές που παρακολουθούν στενά τα επιτελεία των κομμάτων, καθώς θα μπορούσε να επηρεάσει τους πολιτικούς συσχετισμούς ενόψει των επόμενων εκλογών.
Τα σενάρια για τις εθνικές εκλογές
Παρότι η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης ολοκληρώνεται το 2027, η δημόσια συζήτηση για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έχει ήδη ξεκινήσει.
Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, που παρουσιάζει το tilegrafimanews.gr στο κυβερνητικό στρατόπεδο εξετάζεται το ενδεχόμενο μίας μόνο εκλογικής αναμέτρησης μέσα στο καλοκαίρι του 2027, με στόχο την εξασφάλιση πολιτικής σταθερότητας ενόψει της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο εκείνης της χρονιάς.
Το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις και τις πολιτικές ισορροπίες
Οι τελευταίες δημοσκοπικές μετρήσεις δείχνουν ότι η πολιτική σκηνή παραμένει ρευστή, με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί προβάδισμα αλλά χωρίς να έχουν σταθεροποιηθεί οι συσχετισμοί στον χώρο της αντιπολίτευσης. Η εμφάνιση νέων πολιτικών σχηματισμών και οι διεργασίες σε υφιστάμενα κόμματα δημιουργούν νέα δεδομένα, ενώ τα σενάρια συνεργασιών παραμένουν ανοιχτά.
Στο μέσο αυτών των εξελίξεων, το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο τόσο στις πολιτικές πρωτοβουλίες όσο και στις θεσμικές διαδικασίες που εξελίσσονται μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε μια περίοδο αυξημένης πολιτικής κινητικότητας. Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για τη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού που θα οδηγήσει στις εθνικές εκλογές του 2027.






