Τη στρατηγική της απόλυτης αποτροπής επαναφέρει η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό, με φόντο τις αυξημένες ροές από τη Λιβύη προς την Κρήτη και ειδικά προς τα παράλια της Γαύδου.
Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης
Σύμφωνα με πληροφορίες του tilegrafimanews.gr, κυβερνητικά στελέχη που συμμετείχαν στις πρόσφατες συσκέψεις με τον Πρωθυπουργό έθεσαν στο τραπέζι έναν νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό, ο οποίος υιοθετεί την «πρακτική του Έβρου» στο μέτωπο του Νότου.
Τέλος στην «ανοχή» – Επανεκκίνηση σε επίπεδο μηνυμάτων
Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, η απόφαση να εφαρμοστεί το νέο μοντέλο με σύλληψη και κράτηση μεταναστών που φθάνουν από λιβυκά παράλια ελήφθη μετά την ανεξέλεγκτη αύξηση των ροών, τη συμφόρηση τοπικών κοινωνιών και τις αδυναμίες απορρόφησης. «Το μήνυμα πρέπει να φτάσει απευθείας στη Λιβύη. Όχι μέσω των ελληνικών νησιών, ούτε μέσω των διεθνών ΜΚΟ», ανέφερε υψηλόβαθμος παράγοντας στο tilegrafimanews.gr.
Η Ελλάδα αναστέλλει για τρεις μήνες τη δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος ασύλου για όσους εισέρχονται από τη Λιβύη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, δρομολογείται η ίδρυση κλειστής δομής στην Κρήτη, πιθανότατα στο Καστέλλι Ηρακλείου, ενώ η μεταφορά όσων φτάνουν στα κρητικά παράλια θα γίνεται άμεσα προς το ΚΥΤ Μαλακάσας, χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας ή εξόδου.
Η Ελληνική Κυβέρνηση στέλνει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας ότι η δίοδος από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα κλείνει. Όσοι μετανάστες εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα συλλαμβάνονται και θα κρατούνται. pic.twitter.com/UfMpz7UjNu
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) July 9, 2025
«Δαπανηρό πέρασμα» με υψηλό ρίσκο
Στόχος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι να καταστεί σαφές ότι η διαδρομή από το Τομπρούκ προς την Κρήτη δεν είναι απλώς επικίνδυνη, αλλά και άνευ νοήματος. Μεταφέροντας τους μετανάστες άμεσα στο λιμάνι του Λαυρίου και από εκεί σε κλειστές δομές χωρίς δικαιώματα, δημιουργείται ένα αποτρεπτικό περιβάλλον.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε συνομιλία με το tilegrafimanews.gr, σημείωσε: «Η ασφάλεια των πολιτών είναι προτεραιότητα. Αν οι διακινητές θέλουν να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Ελλάδας, θα διαψευστούν όπως και το 2020 στον Έβρο».
Τα Διεθνή Μέσα καταγράφουν στροφή 180 μοιρών
Η αλλαγή στάσης της Αθήνας έχει τραβήξει το βλέμμα του εξωτερικού. Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική κυβέρνηση «αναλαμβάνει το ρίσκο να έρθει σε σύγκρουση με ευρωπαϊκές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ωστόσο απολαμβάνει στήριξης από χώρες όπως η Ιταλία και η Μάλτα.
Η Deutsche Welle επισημαίνει ότι «η Ελλάδα λειτουργεί ως “ασπίδα” για την Ευρώπη απέναντι σε οργανωμένες μεταναστευτικές πιέσεις από το Νότο». Αντίστοιχα, η Le Monde αναλύει την ελληνική στάση ως «αποφασιστική αλλά οριακά συμβατή με το διεθνές δίκαιο».
Immediate actions to counter the invasion from North Africa
1. Suspension of asylum examination
2. Arrest and detention
3. Detention facility also in Crete
4. Blockage of the passage.
Clear message: Stay where you are, we do not accept you.
Tomorrow the legislative amendment in…— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) July 9, 2025
Πολιτικές ισορροπίες – Εσωτερικές και ευρωπαϊκές
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, υπήρξαν έντονες διπλωματικές επαφές τις τελευταίες εβδομάδες, με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Βεγγάζη. Η επίσκεψη του γιου του Χαλίφα Χαφτάρ στον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στη Λιβύη ερμηνεύτηκε ως απόπειρα εξομάλυνσης, αλλά δεν κρίθηκε επαρκής.
Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση ζυγίζει πολιτικά οφέλη και κόστος. Η προηγούμενη εμπειρία του Έβρου και η γενική αποδοχή των σκληρών μέτρων αποτροπής, ενισχύουν τη θέση του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από ΜΚΟ, διεθνείς οργανώσεις και ευρωβουλευτές.
Plan B: Φρεγάτες στο Λιβυκό Πέλαγος
Πηγές του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αναφέρουν ότι, προς το παρόν, δεν προγραμματίζεται αύξηση της ναυτικής παρουσίας στο Λιβυκό Πέλαγος. Ωστόσο, το Υπουργείο Άμυνας έχει εκπονήσει plan Bγια την ενεργοποίηση φρεγατών και πλωτών μονάδων σε περίπτωση απότομης αύξησης των ροών.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επιβεβαίωσε στο tilegrafimanews.gr ότι «δεν αποκλείεται κλιμάκωση σε επιχειρησιακό επίπεδο», ιδίως εάν αποτύχει η αποτρεπτική λειτουργία των νέων μέτρων.
Μήνυμα Πλεύρη στα Αγγλικά: «Do not come – you will be detained»
Σημαντικό βάρος έχει δοθεί στην επικοινωνία. Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα μήνυμα στην αγγλική γλώσσα, σημειώνοντας:
«Illegal entries from Libya will face detention and no asylum rights. Do not risk your lives and money».
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου, η ανάρτηση δεν ήταν τυχαία, καθώς στόχευε στο να μεταδοθεί άμεσα το μήνυμα προς αφρικανικές χώρες μέσω αναδημοσιεύσεων από διεθνή δίκτυα.
Τι δείχνουν οι αριθμοί
Σύμφωνα με στοιχεία από την FRONTEX, μέσα σε μόλις 30 ημέρες καταγράφηκαν περισσότερες από 1.300 αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη, εκ των οποίων το 80% προήλθε από τη Λιβύη. Η Κρήτη, με ελλιπείς δομές φιλοξενίας, δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθει χωρίς έκτακτα μέτρα.
Η Ελλάδα φαίνεται να αλλάζει σελίδα στο μεταναστευτικό. Τα μηνύματα της κυβέρνησης είναι σαφή, οι πράξεις σκληρές και η διεθνής κοινότητα παρατηρεί με προσοχή. Η ισορροπία ανάμεσα στην αποτροπή, την ασφάλεια και τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο θα κρίνει αν το «μήνυμα» θα φτάσει εγκαίρως στη Βεγγάζη — ή αν θα απαιτηθούν μέτρα με μεγαλύτερο γεωπολιτικό κόστος.