Εύσημα για την υλοποίηση σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, ευχές και προτροπές να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση με ταχεία εφαρμογή των εκκρεμών προαπαιτούμενων και μεταρρυθμίσεων, αλλά και μια ακόμα αναθεώρηση προς τα κάτω του φετινού ΑΕΠ, που μένει να αποδειχθεί αν θα είναι ανώδυνη.
Αυτά αναμένονται σήμερα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Αναμφίβολα η ταχύτητα ανάκαμψης αποτελεί το κεντρικό στοίχημα για την κυβέρνηση κι ως εκ τούτου ένα ακόμα «ψαλίδισμα» των προβλέψεων για φέτος, δεν είναι ευκολοχώνευτο, παρά το ότι δεν φαίνεται να προκαλεί ζημιά στο δημοσιονομικό πεδίο, τουλάχιστον όσον αφορά στο 2017, γιατί η πραγματική κουβέντα για το 2018 θα γίνει τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.
Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των Φθινοπωρινών Προβλέψεων της Κομισιόν, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε διαψεύστηκε από την Αθήνα, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών κατέβασε τον πήχη για το ΑΕΠ του 2017 στο 1,6% από 1,8% που προέβλεπε το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το οποίο είχε κατατεθεί στη Βουλή στις 2 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε νεώτερες εκτιμήσεις για το 2016, που έστω οριακά έκλεισε τελικά και αυτό με ύφεση και είναι πολύ πιθανόν αυτό να επηρέασε και τις φετινές προβλέψεις.
Η αρχική πρόβλεψη για το ΑΕΠ του 2017 ήταν 2,7%, αλλά τον περασμένο Μάιο κι αφού δημοσιοποιήθηκαν τα μάλλον χλιαρά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, ο πήχης κατέβηκε στο 2,1%. Τελικά κι αυτή η αναθεώρηση δεν ήταν αρκετή, καθώς και το δεύτερο τρίμηνο του έτους δεν ήταν αρκούντως «δυνατό», με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο 1,8% τον Οκτώβριο.
[irp posts=”159154″ name=”Και ο πρίγκιπας Κάρολος στα Paradise Papers”]
Για το 2018, στο ίδιο έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, προβλέπεται επιτάχυνση του ΑΕΠ με 2,5% αντί 2,4%, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές εάν αυτό προκύπτει λόγω της χαμηλότερης βάσης σύγκρισης του 2017 ή λόγω ανόδου βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας. Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, η ελληνική οικονομία έχει αυτή τη στιγμή ένα θετικό momentum, ωστόσο ουδείς μπορεί να αγνοήσει τους κινδύνους, που μπορούν να την επηρεάσουν με πολλαπλάσια ένταση λόγω του ότι παραμένει εύθραυστη.
Η έξαρση του προσφυγικού- τα στοιχεία ροών κρίνονται ανησυχητικά-, οι γεωπολιτικές αναταράξεις ακόμα και στο σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα μετέωρα βήματα μετεξέλιξης της Ευρώπης αλλά και μια άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου, μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικά, ειδικά εάν οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα, χαρακτηριστούν από ατολμία.
Γιώργος Παππούς,
iefimerida.gr