Σεισμοί: Την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλοι αντίστοιχοι σεισμοί, αλλά αυτό δεν είναι κάτι ανησυχητικό, εξέφρασαν σεισμολόγοι για τη δόνηση των 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το βράδυ της Δευτέρας την Αθήνα.
Μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισµού Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε πως περιμένουμε ακόμα έναν τέτοιο σεισμό, παρόμοιου μεγέθους. «Τον περιμένουμε και τον θέλουμε» σημείωσε ο κ. Λέκκας, εξηγώντας πως αυτό θα είναι ακόμα ένα δείγμα εκτόνωσης του φαινομένου.
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο βόρειο άκρο του επικέντρου που έδωσε το σμήνος σεισμών της περασμένης εβδομάδας, όπως εξήγησε από ο κ. Λέκκας. Η περιοχή δεν έχει μεγάλα ρήγματα και ως εκ τούτου δεν αναμένεται κάτι μεγάλο, πρόσθεσε.
«Μάλλον εκτονώθηκε ένα ρήγμα που είχε ενεργοποιηθεί εδώ και μέρες» ανέφερε από την πλευρά του και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Το επίκεντρο εντοπίζεται στην περιοχή μεταξύ Μαραθώνα και Σχοινιά. Η περιοχή είχε ενεργοποιηθεί από τις 2 Ιανουαρίου. Εκτονώθηκε μία σεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι καλό» εξήγησε μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Αρκετοί μετασεισμοί -πάνω από δέκα- ακολούθησαν και σίγουρα τις επόμενες ημέρες και ώρες θα έχουμε και κάποιες ακολουθίες. Ένας σεισμός 4,4 δεν “σβήνει” τόσο απλά, θα έχει κάποια μικρή ακολουθία σίγουρα, αν η κατάσταση συνεχίσει να βαίνει ομαλώς, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή».
Αυτό δήλωσε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος μετά το σεισμό 4,4 Ρίχτερ, με επίκεντρο 24 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Υπογράμμισε δε, ότι, «δεν είναι φυσιολογικό να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για έναν σεισμό 4,4 που γίνεται σε μια περιοχή η οποία δεν έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά επιβαρυμένα, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ιστορική σεισμικότητα, υπάρχουν κάποια ρήγματα πιο βόρεια που έχουν δώσει κάποιους σεισμούς, αλλά όχι στη συγκεκριμένη περιοχή και τέλος πάντων δεν μπορεί για μία ακολουθία τόσο μικρή να είμαστε μονίμως ανήσυχοι και αναστατωμένοι».
Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε: «Κάτι το οποίο συμβαίνει τόσο συχνά στον ελλαδικό χώρο (σ.σ. σεισμοί) με κάποιον “μαγικό” τρόπο -καταλαβαίνω, ίσως η πίεση της καθημερινότητας ή άλλα προβλήματα- το ξεχνάμε και λέμε συνεχώς μας αιφνιδιάζει. Δεν μπορεί να σε αιφνιδιάζει κάτι το οποίο συμβαίνει σε ετήσια βάση με σημαντικές συνέπειες. Δεν ξέρω πόσοι έχουν ξεχάσει ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε δύο καταστρεπτικούς σεισμούς με θύματα στον ελληνικό χώρο, στην Κω και τη Λέσβο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής, «είναι πολύ δύσκολο να πούμε εάν αυτός είναι ο κύριος σεισμός, παρόλο που αυτό είναι το πιο πιθανό, η ακολουθία να σβήσει φυσιολογικά (…) το ιστορικό της περιοχής είναι ευνοϊκό, αλλά ειλικρινά σας λέω δεν υπάρχει κανένα σοβαρό εργαλείο στα χέρια της επιστήμης με το οποίο να μπορεί να σας πει κάτι κατηγορηματικά (…)».
Τέλος, σημείωσε πως «οι πιο πολλοί κύριοι σεισμοί στον ελληνικό χώρο, πάνω από τους μισούς, γίνονται πρακτικά χωρίς κανέναν προσεισμό, οπότε ο συνδυασμός είναι ακόμα πιο απόλυτος σ’ αυτές τις περιπτώσεις».
newsbeast.gr