Τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών οδηγούν σε καθυστέρηση της άρσης του lockdown και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.
Τα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει παρουσιάσει μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, ενώ μεγάλος είναι και ο αριθμός εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Ειδικά, στην Αττική, που είναι το επίκεντρο του τρίτου κύματος, τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.
Αυτά τα δεδομένα δεν αφήνουν τις υγειονομικές και πολιτικές αρχές να προχωρήσουν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αν και η Κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων από τον Μάρτιο.
Το σκληρό lockdown έχει ισχύ έως τις 16 Μαρτίου, αλλά όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 22 του μήνα. Ακόμα, όσο περνάνε οι μέρες τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μην χαλαρώσουν τα μέτρα εντός Μαρτίου και να μην ανοίξουν εντός του μήνα ούτε το λιανεμπόριο, ούτε τα σχολεία.
Πλέον δεν αποκλείεται το σταδιακό άνοιγμα της Αγοράς και της Κοινωνίας να αρχίσει είτε στα τέλη του Μαρτίου, είτε στις αρχές του Απριλίου.
Πιθανό είναι πλέον το ενδεχόμενο το λιανεμπόριο να ανοίξει στις 29 Μαρτίου και όχι στις 22 του μήνα, όπως αρχικά προγραμματιζόταν.
Τα σχολεία ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν από τις αρχές Απριλίου. Μάλιστα, το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη θα επαναλειτουργήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και στη δεύτερη θα ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί.
Αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα η επαναλειτουργία της εστίασης (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες) αναμένεται να γίνει στα μέσα του επόμενου μήνα. Η 12η και η 19η Απριλίου είναι οι δύο πιο πιθανές ημερομηνίες επανεκκίνησης της εστίασης. Όμως, ενδέχεται οι καφετέριες και η ταβέρνες να ανοίξουν στα τέλη Απριλίου πριν το Πάσχα.
Τα μπαρ και τα γυμναστήρια αναμένονται να ανοίξουν από τον Μάιο και έπειτα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να επαναλειτουργήσουν τον Ιούνιο.
Τι θα γίνει την Καθαρά Δευτέρα
«Φέτος δεν θα πετάξουμε χαρταετό» ήταν η φράση που ακουγόταν από τα χείλη πολλών ειδικών εδώ και αρκετές ημέρες. Η Κυβέρνηση ανησυχεί ενόψει της Καθαράς Δευτέρας και οι συστάσεις για την τήρηση των περιοριστικών μέτρων και την αποφυγή μαζικών εορτασμών, πέραν του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, θα γίνουν πιο έντονες ειδικά κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.
Άλλωστε δεν θα επιτρέπονται και οι μετακινήσεις εκτός νομού, πλην εκείνων που επιτρέπονται για συγκεκριμένους λόγους και οι οποίες μπορούν να δικαιολογηθούν. Έτσι, τα όποια σχέδια των πολιτών για κοντινές ή μακρινές εκδρομές προκειμένου να εορτάσουν τα Κούλουμα και να κάνουν τριήμερο, «αναστέλλονται». Οι έλεγχοι δε, αναμένεται να είναι εξονυχιστικοί.
Προβληματίζουν διαδηλώσεις
Βασική εστία ανησυχίας αποτελούν για την Κυβέρνηση και τους ειδικούς και οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά και εν μέσω πανδημίας. Και αυτό καθότι αποτελούν «πηγές» υπερμετάδοσης του κορωνοϊού, λόγω της πολυκοσμίας και ειδικά όταν οι μεταλλάξεις δείχνουν να «κυριαρχούν» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Πολλά κυβερνητικά στελέχη επιρρίπτουν ευθύνες στα κόμματα εκείνα που καλούν για συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με το ρίσκο να νοσήσουν πολλοί εξαιτίας του κορωνοϊού και της διασποράς του.