Στον μεγάλο αριθμό των πυρκαγιών, στις δυσκολίες αντιμετώπισής τους λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών όπως και στις αλλαγές που έγιναν στον τρόπο διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.
Όπως τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε το 2019 μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να αναβαθμίσει την Πολιτική Προστασία, την οποία παρέλαβε ως μια παρηκμασμένη γενική γραμματεία και τη μεταμόρφωσε σε ένα υπουργείο με σύγχρονες υποδομές. «Εμείς έπρεπε να οργανώσουμε, να μεταρρυθμίσουμε και να συνεχίσουμε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε στην αρχή της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και αφορούσε στην κλιματική αλλαγή που εξελίσσεται ραγδαία σε κλιματική κρίση. Είχαν προηγηθεί οι δραματικές στιγμές στο Μάτι που χάσαμε 104 συμπολίτες μας, μια τραγωδία που άλλαξε ριζικά το σκεπτικό μας στην Πολιτική Προστασία, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τη φετινή, πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο τόνισε: «Φέτος είχαμε 4.000 ενάρξεις πυρκαγιών, 50% πάνω από ό,τι πέρσι. Έχει να βρέξει 6 μήνες. Θέλω να καταλάβετε το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει λόγω της κλιματικής κρίσης. Γι’ αυτό ήταν απαραίτητο να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έδιναν την δυνατότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα να αντιμετωπίζει πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά τις πυρκαγιές. Τοποθετήσαμε drones σε όλη την Ελλάδα: 28 στην Αττική, αλλά και στην Κόρινθο, στην Εύβοια, στη Θάσο, στον Ευρώτα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα, στον Έβρο, στη Ροδόπη και την Ξάνθη, προκειμένου να εντοπίζουμε νωρίτερα τις ενάρξεις των πυρκαγιών. Επίσης, αλλάξαμε το δόγμα των εναέριων μέσων, τα οποία ειδικά στην Αττική κάνουν περιπολίες έμφορτα, έτσι ώστε όταν το drone εντοπίσει εγκαίρως μια έναρξη πυρκαγιάς, να πάει καταρχάς το εναέριο μέσο και να την προσβάλει και μετά γρήγορα να μεταβούν και οι επίγειοι στο πεδίο».
Ο υπουργός μίλησε επίσης για την πολύ στενή συνεργασία που υπάρχει φέτος μεταξύ όλων των δυνάμεων και υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας στο πεδίο (Πυροσβεστικό Σώμα, δασαρχεία, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΛΑΣ, δήμοι και περιφέρειες κά), ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δύσκολο έργο των δασοκομάντο, των οποίων οι Μονάδες (ΕΜΟΔΕ) υπερδιπλασιάστηκαν από 6 (που ήταν πέρυσι) σε 16. Τέλος, τόνισε «την πολύτιμη και ανιδιοτελή προσφορά των 9.000 εθελοντών, που επιχειρούν στο πλάι των πυροσβεστών, αλλά και την ευσυνειδησία των 840.000 πολιτών, που φέτος καθάρισαν τα οικόπεδά τους».
«Ο εθελοντισμός είναι ο νέος πατριωτισμός. Όλα αυτά μαζί ήταν ένα νέο δόγμα, το οποίο ήρθε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε πάρα πολύ δύσκολες καταστάσεις. Φέτος ξέσπασαν πάνω από 200 φωτιές, οι οποίες είχαν πρόβλημα και δόθηκαν σκληρές μάχες για την αντιμετώπισή τους», δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Πηγή: ΑΠΕ