: Τρία τα κρούσματα του ιού – Και τρίτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

Θετική στον ιό του κορονοϊού βρέθηκε μια γυναίκα στην Αθήνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει μέσω Πάτρας στην Ιταλία.

Κορονοϊός Ελλάδα: Τρία τα κρούσματα του ιού – Θετικό στον κορονοϊό και το παιδί της 38χρονης

Το δεύτερο κρούσμα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Θετικό στον κορονοϊό είναι και το παιδί της 38χρονης στη Θεσσαλονίκη, που ήταν το πρώτο κρούσμα.

Το παιδί, όπως και ο πατέρας, είχαν κάνει εξετάσεις και το αποτέλεσμα είναι θετικό.

Οπως και η μητέρα του, το παιδί είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται από γιατρούς στο ΑΧΕΠΑ.

Το σχολείο του παιδιού, το 105ο Δημοτικό στην Μαλακοπή, σήμερα είναι κλειστό για να γίνει απολύμανση.

Η ενημέρωση από το Υπουργείο

Ο κ. Τσιόδρας επιβεβαίωσε την ύπαρξη θετικού κρούσματος σε στενό συγγενή της 38χρονης.

Κορονοϊός Ελλάδα: Τρία τα κρούσματα του ιού – Βάση πρωτοκόλου

Με ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο αντιμετωπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα

Η πρώτη ασθενής θετική στον κορωνοϊό, η οποία μάλιστα φέρεται να έδρασε με τον συνιστώμενο από τους ειδικούς τρόπο, δηλαδή καλώντας στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, που την κατηύθυνε στις κινήσεις της, είναι γεγονός στη χώρα μας, αναφέρει το eleftherostypos.gr.

Η 38χρονη επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της μόδας κόλλησε τον ιό σε πρόσφατο ταξίδι της στο Μιλάνο. Από την Τρίτη νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης, με πολύ καλή κλινική εικόνα, σύμφωνα με τους γιατρούς. Ταυτόχρονα, ελέγχεται το στενό της περιβάλλον καθώς και όσοι με τους οποίους ήρθε σε επαφή κατά την επιστροφή της από τη γειτονική χώρα, την Κυριακή, αλλά και μετά από αυτή. Συγκεκριμένα, οι ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές είναι:

– Ιχνηλάτηση επαφών -με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

– Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται.

Πιο αναλυτικά και σύμφωνα με τις πληροφορίες, η 38χρονη ασθενής ασχολείται επαγγελματικά με τη μόδα και την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στο Μιλάνο στην εβδομάδα μόδας για δουλειά. Επέστρεψε Θεσσαλονίκη με την κυριακάτικη βραδινή πτήση της Ryanair.

Τη Δευτέρα παραβρέθηκε για τουλάχιστον τρεις ώρες στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και μάλιστα φέρεται να είχε και προσωπική συνάντηση με το δήμαρχο. Για το λόγο αυτό, το δημαρχείο αποτελεί χώρο όπου οι ειδικοί έχουν εστιάσει την προσοχή τους και ήδη έχουν δοθεί οδηγίες σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με την ασθενή.

Την Τρίτη ανέβασε πυρετό και όπως προκύπτει από τις πληροφορίες πήρε τηλέφωνο στο Επιχειρησιακό Κέντρο του ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας). Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ την παρέπεμψαν στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό «ΑΧΕΠΑ», όπου ήδη είχε σταλεί ομάδα διαχείρισης και περίμενε την άφιξη της ασθενούς. Σημειώνεται ότι το νοσηλευτικό ίδρυμα δεν εφημέρευε το βράδυ της Τρίτης.
Στο νοσοκομείο ελήφθη δείγμα και έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων βγήκαν θετικά.

Αμεσα ενημερώθηκε ο σύζυγος και το παιδί της, καθώς και όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της. Ανάμεσά τους και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, τα οποία ενημερώθηκαν ότι θα πρέπει να κάνουν εξετάσεις και να είναι προσεκτικοί στις επαφές τους.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη χθες, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης σήμερα θα παραμείνει κλειστό για προληπτικούς λόγους. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, το συγκεκριμένο σχολείο συνδέεται με τον κύκλο επαφών της 38χρονης.

Η επίσημη ανακοίνωση για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στη χώρα μας ήρθε από χθες το πρωί από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγο, Σωτήρη Τσιόδρα.