Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική HOT NEWS

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η ανησυχία Αττική

TechTeam από TechTeam
04/11/2020 15:50
σε HOT NEWS, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
51
SHARES
108
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ο κορωνοϊός επελαύνει στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, με τα πράγματα να είναι πιο δύσκολα σε Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη και Θεσσαλία, όπου εφαρμόζονται σειρά μέτρων. Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες να διανύουν το δεύτερο 24ωρο του ολικού lockdown, επιστήμονες και Κυβέρνηση.

Οι αρμόδιοι θέτουν ως ορόσημο το τέλος της άλλης εβδομάδας, καθώς θα έχει διανυθεί ένα δεκαήμερο, αγωνιώδες αλλά και καθοριστικό για τις αποφάσεις που θα ακολουθήσουν, μετά και την εφαρμογή των μέτρων που «κλείνουν» την εστίαση, τους χώρους αθλητισμού και πολιτισμού και περιορίζουν τη βραδινή κυκλοφορία στην Αττική.

Δύο είναι οι σημαντικοί παράμετροι που θα εξεταστούν μετά τις 10 με 15 ημέρες εφαρμογής των μέτρων: αν καταγραφεί επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και αν αντέξει το σύστημα υγείας.

Πλέον το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown στη χώρα δεν αποκλείεται από τους αρμόδιους, οι οποίοι βλέπουν πως πιθανόν η πορεία της χώρας μας να ακολουθήσει την πεπατημένη των άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην επιδημία και στην αντιμετώπιση της με lockdown.

Από τα 2.166 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα 542 καταγράφηκαν στην Αττική – αριθμός ρεκόρ για το λεκανοπέδιο στην ημερήσια καταγραφή νέων θετικών κρουσμάτων.

Στη δεύτερη μεγάλη περιφερειακή ενότητα της χώρας, τη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν χθες 592 κρούσματα, συνεχίζοντας στην εκθετική τροχιά στην οποία βρίσκεται.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, η μετάδοση κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη ανά μονάδα πληθυσμού και σε σχέση με την Αττική είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Ακόμα, η διασπορά που έχει αυτή τη στιγμή η Θεσσαλονίκη είναι πέντε με έξι φορές μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτή της Αττικής.

Ενδεικτικό της σοβαρότατης κατάστασης που διαμορφώνεται στη Μακεδονία είναι πως σήμερα μεταβαίνει για τον συντονισμό των νοσοκομείων ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, με τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, Δημήτρη Πύρρο.

Το σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται σημαντικά, αλλά υπάρχουν ακόμη κενές κλίνες ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στη Θεσσαλονίκη μέχρι και τη Δευτέρα υπήρχαν 20 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid (από 83 που παραχωρήθηκαν είχαν καταληφθεί οι 63) και στην Αττική 42 κλίνες από τις 136 που διατέθηκαν ειδικά για ασθενείς με κορωνοϊό.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι ανεξάντλητες, παρότι συνεχίζεται η ενίσχυση των νοσοκομείων με προσωπικό και πόρους αλλά και η αναδιάταξη δυνάμεων σε κλίνες ΜΕΘ.

Σε πανελλαδικό επίπεδο χθες το βράδυ νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ 202 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 – σημειωτέον ότι οι κλίνες ΜΕΘ που έχουν παραχωρηθεί για την επιδημία είναι 331 και από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως υπάρχει σχεδιασμός για περαιτέρω παραχώρηση κλινών.

Συνολικά χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν από 1.503 ασθενείς. Οι 1.134 βρίσκονταν σε απλές κλίνες και οι 369 σε μονάδες, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΕΘ.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα
Παρότι η Ελλάδα δεν καταγράφει υψηλό ποσοστό θνητότητας – βρίσκεται στο 1,8% την ώρα που οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάνω από 3%- οι απώλειες έχουν πάντα έναν σκληρό, βαρύ πυρήνα. Όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, χθες στο υπουργείο Υγείας, κατά μέσο όρο καταγράφονται περίπου 10 θάνατοι την ημέρα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την αρχή του Οκτωβρίου.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 655 θάνατοι μέχρι και χθες το μεσημέρι με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και άλλοι 10 μέχρι αργά το βράδυ. Η πλειονότητα των νεκρών χθες καταγράφηκε στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και γενικά της βόρειας Ελλάδας, αποτυπώνοντας και την εκθετική αύξηση της επιδημίας σε αυτές τις περιοχές.

Η επίπτωση της ραγδαίας εξάπλωσης της Covid-19 στην κοινότητα, φαίνεται πλέον από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι δια σωληνωμένοι μέσα σε λίγες ώρες, από το απόγευμα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 169 διασωληνωμένους, ανήλθαν σε 177. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν αυξηθεί κατά 16 οι διασωληνωμένοι. Από τους 177 ασθενείς με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής οι 80 νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Το 55% των διασωληνωμένων βρίσκεται στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στην τελευταία, η οποία βεβαίως σηκώνει τεράστιο βάρος νοσηλειών και από τις άλλες περιοχές της Μακεδονίας, μέσα στο τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ κατά 30%. Την περασμένη Δευτέρα νοσηλεύονταν 49 ασθενείς και χθες βράδυ είχαν φτάσει τους 64.

Στο επίκεντρο της επιδημίας παραμένει η ηλικιακή ομάδα από 19-39 ετών, που “δίνει” 350 διαγνώσεις ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, όπως ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 έως 65 ετών με 250 διαγνώσεις ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Για την ηλικιακή ομάδα από 65 ετών και πάνω, οι μολύνσεις ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού ανέρχονται σε 100, ωστόσο με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αποτελεί τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων, η διασπορά αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα. Τέλος, η ηλικιακή ομάδα 1-18 ετών έχει τη χαμηλότερη συμμετοχή στην επιδημία, με 50 έως 70 διαγνώσεις ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού.

Η αξιολόγηση των μέτρων
Στην Αττική οι ειδικοί επισημαίνουν πως καταγράφεται γρήγορη αυξητική και όχι εκθετική τάση.

Ωστόσο, η εξέλιξη που είχε η επιδημία στη Θεσσαλονίκη, η οποία την 1η Οκτωβρίου μετρούσε 7 κρούσματα και έναν μήνα αργότερα κατέγραψε πάνω από 800 κρούσματα και μπήκε σε ολική καραντίνα, λειτουργεί ως πυξίδα για τους ειδικούς, με σκοπό να αποτραπεί με κάθε τρόπο ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο για την Αττική.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την επιδημία κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι το λεκανοπέδιο παρουσιάζει αύξηση κατά 30% συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα στις ημερήσιες διαγνώσεις κορωνοϊού, αλλά επισήμανε ότι το ποσοστό αυτό δεν είναι μεγάλο, λέγοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως «εάν συνεχίσει έτσι, θα είμαστε καλά».

Αν η Αττική δεν συνεχίσει έτσι αλλά αντιθέτως μετράει περισσότερα κρούσματα την άλλη εβδομάδα, οι επιστημονικές εισηγήσεις θα περιέχουν προτάσεις για νέα μέτρα, περιοριστικά που θα παραπέμπουν σε lockdown. Ενδέχεται σε αυτό το πλαίσιο αυτό να ενεργοποιηθούν περιορισμοί μετακίνησής από και προς την Αττική, παρά μόνον αν συντρέχουν συγκεκριμένοι και σοβαροί λόγοι.

Ή ακόμη και να απαγορευθεί νωρίτερα από τις 12 που ισχύει σήμερα η βραδινή κυκλοφορία. Πάντως, η απόφαση για το ολικό lockdown θα είναι η ύστατη λύση για την Αττική.

Ετικέτες: ΑΤΤΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

20/11/2025 | 23:45
HOT NEWS

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σκύρου – Έγινε αισθητός και στην Αττική

17/11/2025 | 23:15
HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/11/2025 | 23:55
Featured

Με κορωνοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Κανονικά στο Αμυνας το απόγευμα, μέσω τηλεδιάσκεψης στο υπουργικό

29/10/2025 | 09:55
Load More
Επόμενο Άρθρο

Συνέδριο «Εργαστήριον η Ελλάς»: Η Ελλάδα μετά από 200 χρόνια προσπάθειας είναι μια περίπτωση επιτυχίας


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Η Πολωνία ζητά από τη Λευκορωσία την έκδοση των υπόπτων για το σαμποτάζ στον σιδηρόδρομο

    219 shares
    Share 88 Tweet 55
  • Νέος ΚΟΚ 2026: «Κόφτης» στα διπλώματα ηλικιωμένων και AI που μπλοκάρει μηχανές χωρίς κράνος – Ποιες αλλαγές έρχονται

    96 shares
    Share 38 Tweet 24
  • ΑΓΡΟΤΕΣ- Συναγερμός για τις άμεσες ενισχύσεις ΟΠΕΚΕΠΕ 2024: Ποιοι χάνουν χρήματα, τι λέει η Κομισιόν και τι πληρώνεται τώρα

    93 shares
    Share 37 Tweet 23
  • BLACK FRIDAY 2025: Τα 25 πιο δημοφιλή καταστήματα στην Ελλάδα – Πλήρης οδηγός για Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα, Λάρισα

    90 shares
    Share 36 Tweet 23
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ: 60 εκατ. – 438.000 θανατωμένα ζώα: Ο «αλγόριθμος» ενίσχυσης, τα κρυφά κριτήρια και οι συνδεδεμένες

    86 shares
    Share 34 Tweet 22
  • Τα Αγιορείτικα γλυκά της εγκράτειας: Ο μοναχός Μωυσής με δύο σπάνιες νηστίσιμες λιχουδιές

    69 shares
    Share 28 Tweet 17
  • LIVE σεισμογράφοι Ελλάδας: Δείτε σε πραγματικό χρόνο όλους τους σεισμούς – Ο πλήρης οδηγός του tilegrafimanews.gr

    219 shares
    Share 88 Tweet 55
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Cookies
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch