Κορωνοϊός: Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι ξεκάθαρη για ένα πράγμα όσον αφορά τον κορονοϊό και την επέλαση της πανδημίας: Το εμβόλιο που θα θωρακίσει την ανθρωπότητα θα αργήσει.
Εκεί που διαφέρουν οι προβλέψεις είναι στον χρονικό ορίζοντα. Άλλοι κάνουν λόγο για τέλη του 2020 ενώ κάποιοι φτάνουν μέχρι το τέλος του 2021.
Όπως μετέδωσε το sciencemag.org, μία έρευνα στην Κίνα ενδεχομένως να αποτελέσει το εφαλτήριο για την κατασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου, καθώς, όπως ανακοίνωσαν ερευνητές της Sinovac Biotech, μιας ιδιωτικής εταιρείας που εδρεύει στο Πεκίνο, πέτυχαν εμβόλιο που προστάτευσε μαϊμούδες από τον νέο κορονοϊό.
Δύο εκδοχές του εμβολίου χορηγήθηκαν σε οκτώ πιθήκους μακάου rhesus και τρεις εβδομάδες αργότερα όταν τα ζώα εκτέθηκαν στον ιό κανένας δεν ανέπτυξε πλήρη λοίμωξη.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο bioRxiv, τέσσερα άλλα ζώα ελέγχου ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, σε διάφορα μέρη του σώματος και σοβαρή πνευμονία. Παρόλο που η έρευνα περιορίστηκε σε λίγους πιθήκους, ο Meng Weining, ανώτερος διευθυντής της Sinovac, δήλωσε στο Science Magazine ότι τα αποτελέσματα «μας δίνουν πολλή εμπιστοσύνη» ότι το εμβόλιο θα λειτουργήσει στους ανθρώπους.
Οι πίθηκοι που έλαβαν τη μεγαλύτερη ποσότητα εμβολίου στη δοκιμή κατέγραψαν την καλύτερη ανταπόκριση, με τους ερευνητές να μην μπορούν να εντοπίσουν τον ιό σε οποιονδήποτε από τους φάρυγγες ή τους πνεύμονές τους. Οι πίθηκοι που έλαβαν χαμηλότερη δόση ανέπτυξαν μια μικρή λοίμωξη την οποία φαίνεται να μπόρεσαν να ελέγξουν.
Όταν χορηγήθηκε στους πιθήκους το εμβόλιο «εξουδετέρωσε» τα στελέχη του ιού που απομονώθηκαν από ασθενείς με κορονοϊό στην Κίνα, την Ιταλία, την Ελβετία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφεραν στην έκθεσή τους οι ερευνητές.