Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται ο κορωνοϊός στη χώρα μας, με τον αριθμό των κρουσμάτων να έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα, αλλά και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να παρουσιάζουν σημαντική αύξηση.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας από όλους, ιδιαιτέρως η χρήση της μάσκας.
Οι δείκτες
Η ανησυχία εντείνεται όχι μόνο επειδή οι υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον «τρελαίνουν» τους λεγόμενους σκληρούς δείκτες αλλά και επειδή καθίσταται σαφές πως πλέον καμία ανοσία δεν υπάρχει απέναντι στην υπερμεταδοτικότητά τους.
Την ίδια στιγμή, κάτι ακόμη πιο ανησυχητικό προβληματίζει γιατρούς και επιστήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αύξηση εισαγωγών
Δεν είναι άλλο από τις μακροχρόνιες παρενέργειες του κορωνοϊού, σε ανθρώπους που νόσησαν.
Ακόμη και ασθενείς που νόσησαν από κορωνοϊό το 2020, δεν έχουν συνέλθει, ο οργανισμός τους δεν έχει επανέλθει πλήρως, και ειδικά κέντρα παρακολούθησης δημιουργούνται σε νοσοκομεία.
Η έξαρση του έκτου πανδημικού κύματος, οδηγεί σε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, και αναδύει τον προβληματισμό επιστημόνων για την κατάργηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας.
Καθώς οποιαδήποτε εκτίμηση για τη διάρκεια και τον αντίκτυπο της πανδημίας διαψεύδεται, ο κορωνοϊός είναι εδώ και συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του, με τα κρούσματα να αυξάνονται καθημερινά όπως και οι νοσηλείες.
Η κορύφωση
Επιστήμονες βλέπουν κορύφωση του 6ου πανδημικού κύματος στα μέσα Ιουλίου, ενώ εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θεωρώντας ότι οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα.
Μολονότι, δε, οι περισσότεροι εξ αυτών είναι ηλικιωμένοι, γεγονός παραμένει πως ο ένας στους τρεις διασωληνωμένους ασθενείς έχει ηλικία κάτω των 64 ετών. Την ίδια ώρα, σε «βραχνά», εξελίσσονται οι επαναλοιμώξεις που καραδοκούν. Ο κορωνοϊός, αρρωσταίνει χιλιάδες ανθρώπους για δεύτερη ή τρίτη φορά, προκαλώντας προβληματισμό στους ειδικούς.
Ενδεικτικό είναι ότι τις τελευταίες 7 ημέρες οι επαναλοιμώξεις έσπασαν κάθε ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 23.000.
Επαναλοιμώξεις
Συγκεκριμένα, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν χθες, 9 Ιουλίου, ήταν 3.895 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2, ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 202.899 (5.0% του συνολικούαριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Στις 3 Ιουλίου, ο συνολικός αριθμός των επαναλοιμώξεων εκτιμάται ότι ανερχόταν σε 179.876 (4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Δηλαδή μέσα σε 7 ημέρες είχαμε 23.023, επαναλοιμώξεις.