ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΑ ΝΕΑ: Σε ασφυκτικό οικονομικό κλοιό παραμένουν χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα, καθώς οι αποζημιώσεις για τις θανατώσεις ζώων λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού αναμένονται μέχρι το τέλος Απριλίου, όμως η ενίσχυση de minimis για τις ζωοτροφές εξακολουθεί να παραμένει στον αέρα.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Θεοχάρης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από το tilegrafimanews.gr
News: Την ίδια στιγμή, η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για παλιές οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία δημιουργεί προσδοκίες για ουσιαστική οικονομική ανάσα στην ύπαιθρο.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Πρωτοψάλτης ξεκαθάρισε πως μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθούν οι αποζημιώσεις για τις υποχρεωτικές θανατώσεις ζώων που προκλήθηκαν από τις ζωονόσους, με σχετικές οδηγίες να έχουν ήδη αποσταλεί στις Περιφέρειες.
Η κυβέρνηση επιμένει πως η στήριξη πρέπει να συνοδεύεται από αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας, συνεχείς ελέγχους και πλήρη συμμόρφωση των κτηνοτρόφων με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εκρίζωση των νοσημάτων.
Υποχρεωτικές θανατώσεις και αποζημιώσεις ανά ζώο
Όπως διευκρινίζεται, στην περίπτωση του αφθώδους πυρετού και της ευλογιάς αιγοπροβάτων, η θανάτωση των ζώων δεν αποτελεί επιλογή αλλά υποχρεωτική διαδικασία βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Πρόκειται για τη λεγόμενη «εκρίζωση», που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό της διασποράς.
Οι αποζημιώσεις για απώλεια εισοδήματος φτάνουν:
• 70 ευρώ για πρόβατα και αίγες άνω των 6 μηνών
• 35 ευρώ για νεότερα ζώα ή ζώα αναπαραγωγής
Οι πληρωμές αυτές θεωρούνται κρίσιμες, καθώς χιλιάδες μονάδες έχουν αποδεκατιστεί και η απώλλεια ζωικού κεφαλαίου έχει οδηγήσει πολλούς παραγωγούς σε οριακή κατάσταση.
Το de minimis για ζωοτροφές παραμένει σε εκκρεμότητα
Παρά τις αποζημιώσεις, το μεγάλο αγκάθι παραμένει η ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών λόγω του πολύμηνου εγκλεισμού των ζώων στους στάβλους.
Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν πως το κόστος διατροφής έχει εκτοξευθεί, ιδιαίτερα από τον Αύγουστο του 2024 και μετά, όταν τα περιοριστικά μέτρα για τις ζωονόσους έγιναν πιο αυστηρά.
Η τελευταία πληρωμή de minimis για ζωοτροφές πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2025, όταν πιστώθηκαν περίπου 25,3 εκατ. ευρώ σε 42.982 δικαιούχους μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Έκτοτε δεν έχει υπάρξει νέα πληρωμή, παρά τις συνεχείς πιέσεις των συλλόγων και τις δημόσιες παρεμβάσεις από κτηνοτροφικούς φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεση στήριξη
Σε κοινή επιστολή τους προς το ΥΠΑΑΤ, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγγέλλουν παρατεταμένη οικονομική ασφυξία και ζητούν άμεση ενεργοποίηση νέου de minimis.
Όπως τονίζουν, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός των ζώων έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος εκτροφής, ενώ η απουσία έγκαιρης αποζημίωσης οδηγεί πολλές εκμεταλλεύσεις σε αδιέξοδο.
Ζητούν αντικειμενική οικονομική αποζημίωση, ταχύτερες διαδικασίες και σαφές χρονοδιάγραμμα πληρωμών, καθώς – όπως αναφέρουν – η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση δεν ανταποκρίνεται στο μέγεθος της ζημιάς.
Η εικόνα της ευλογιάς προκαλεί ανησυχία
Τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΑΑΤ προκαλούν σοβαρό προβληματισμό. Από τον Αύγουστο του 2024 έως και τις 19 Απριλίου 2026 έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 2.152 κρούσματα ευλογιάς αιγοπροβάτων, ενώ οι πληγείσες εκτροφές φτάνουν τις 2.660.
Οι συνολικές θανατώσεις αιγοπροβάτων ανέρχονται πλέον σε 486.666 ζώα.
Μόνο στο διάστημα 6 έως 19 Απριλίου 2026 καταγράφηκαν πέντε νέα κρούσματα σε Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία και Ηλεία, γεγονός που αποδεικκνύει ότι η επιζωοτία παραμένει ενεργή και απαιτεί υψηλό επίπεδο επιτήρησης.
Παράλληλα, συνεχίζονται οι στοχευμένοι έλεγχοι σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία. Από τον Οκτώβριο 2025 έως τον Απρίλιο 2026 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 60.000 έλεγχοι, βεβαιώθηκαν 99 παραβάσεις και έγιναν 98 συλλήψεις.
Ανάσα με τη ρύθμιση των 72 δόσεων
Μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η νέα ρύθμιση 72 δόσεων για παλιές οφειλές έρχεται να λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο επιβίωσης για χιλιάδες επαγγελματίες της υπαίθρου.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η δυνατότητα αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31/12/2023 που δεν βρίσκονται ήδη σε καθεστώς ρύθμισης.
Η συνολική δεξαμενή αφορά πάνω από 1,5 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα, με συνολικό ύψος οφειλών που αγγίζει τα 95 δισ. ευρώ.
Το επιτόκιο παραμένει στο 5,84%, όπως στην πάγια ρύθμιση άνω των 12 δόσεων, ενώ το ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής ορίζεται στα 30 ευρώ.
Για να ενταχθεί κάποιος, θα πρέπει πρώτα να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις μεταγενέστερες οφειλές μέσω της πάγιας ρύθμισης της ΑΑΔΕ, ενώ το μέτρο εφαρμόζεται σε συνεργασία και με τον e-ΕΦΚΑ.
Οι δέκα σημαντικότερες αγροτικές ειδήσεις
1. Πληρωμές αποζημιώσεων για θανατώσεις ζώων έως τέλος Απριλίου
2. Καθυστέρηση στο νέο de minimis για ζωοτροφές
3. 486.666 θανατώσεις αιγοπροβάτων λόγω ευλογιάς
4. Πέντε νέα κρούσματα ευλογιάς τον Απρίλιο
5. Πάνω από 60.000 έλεγχοι για ζωονόσους και μετακινήσεις ζώων
6. Νέα ρύθμιση 72 δόσεων για παλιές οφειλές
7. Επιτόκιο 5,84% και ελάχιστη δόση 30 ευρώ
8. Πίεση για νέες ενισχύσεις ζωοτροφών στους στάβλους
9. Αυξημένο κόστος παραγωγής σε γάλα και ζωοτροφές
10. Έντονες αντιδράσεις κτηνοτροφικών συλλόγων σε Μακεδονία και Θράκη





