Κύπρος-Ενεργειακά
Στο Προεδρικό Μέγαρο εν τέλει, με κάθε επισημότητα, ξεκίνησε από σήμερα και για πρώτη φορά η υπογραφή σειράς συμβολαίων μεταξύ Κ.Δ. και Ενεργειακών κολοσσών για τα τεμάχια 10, 8 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, με τις ExxonMobil-Qatar Petroleum, ΕΝΙ και της κοινοπραξίας ΕΝΙ-ΤΟΤΑL, αντιστοίχως.
Όπως αναφέρει το newsit.com.cy είναι πασιφανές ότι η Λευκωσία εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα πολιτικά μηνύματα τα οποία θα εκπέμψει μια τέτοια τελετή, με ο, τι αυτό συνεπάγεται για την κρίσιμη περίοδο που έπεται μέχρι και το καλοκαίρι την ώρα που η Άγκυρα δεν παύει να απειλεί και να προκαλεί στην ΑΟΖ. Εξάλλου, πρόσφατες ήταν οι εξ Ελλάδος προειδοποιήσεις, από κύκλους που πρόσκεινται στον Έλληνα ΥΠΑΜ, Πάνο Καμμένο ότι είναι αυξημένη η πιθανότητα προβοκάτσιας – θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ περί τον μήνα Ιούνιο.
Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε σε δηλώσεις πως το διήμερο αυτό είναι ιδιαιτέρως σημαντικό για την Κυπριακή Δημοκρατία και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της. Στο χαιρετισμό μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Υπουργός Ενέργειας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν στο τεμάχιο “10” της κυπριακής ΑΟΖ για την πραγματοποίηση διερευνητικής γεώτρησης εντός του 2018. Επίσης, ο ΥΠΕΜΠ αναφέρθηκε και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Γ’ γύρου αδειοδότησης, προσθέτοντας ότι 12 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις αναμένονται συνολικά στα τεμάχια “6”,”8″ και “10”.
Κορυφαίας σημασίας και με έντονους συμβολισμούς πολιτικο-διπλωματικούς η παρουσία στο Προεδρικό Μέγαρο, εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, της υφυπουργού Εξωτερικών για ζητήματα ενεργειακής διπλωματίας, Ρόμπιν Ντάνιγκαν. Διπλωματικές πηγές συνδέουν την παρουσία της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών με το υψηλό ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης στις έρευνες της ExxonMobil στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Όπως εξάλλου αναφέρει ο έγκριτος δημοσιογράφος της εφημερίδας “ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ”, Πέτρος Θεοχαρίδης, αρχής γενομένης από σήμερα, αυτές οι τελετές είναι πρωτοφανείς σε παγκόσμιο επίπεδο με παρουσία υψηλόβαθμων εκπροσώπων των διεθνών ενεργειακών κολοσσών, καθώς εκτός της υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ που ήρθε στην Κύπρο ακριβώς για να παραβρίσκεται στην τελετή υπογραφής του συμβολαίου για το «10» μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της κοινοπραξίας ExxonMobil-Qatar Petroleum, οι χώρες από τις οποίες προέρχονται οι κολοσσοί – ΗΠΑ και Κατάρ, θα εκπροσωπήθηκαν διά των Πρέσβεων των δύο χωρών στην Κύπρο.
[irp posts=”122153″ name=”Κυπριακό: Επανέναρξη συνομιλιών στις 11 Απριλίου”]
Όπως προανεφέρθη, εξίσου σημαντικό όσο και συμβολικό είναι το γεγονός ότι οι ίδιες οι εταιρείες θα εκπροσωπηθούν σε ιδιαίτερα ψηλό επίπεδο, καθώς η Qatar Petroleum σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλείται ο «Φ», θα εκπροσωπηθεί από ομάδα ανώτατων στελεχών υπό τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή του ενεργειακού κολοσσού. Πρόκειται για μια από τις προσωπικότητες με έντονη επιρροή στα παγκόσμια ενεργειακά ζητήματα, όπως για παράδειγμα στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, με τις ίδιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι ο υψηλός προσκεκλημένος θα είχε χθες συνάντηση μεταξύ άλλων και με τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Αξίζει να μνημονευθεί πως ο επικεφαλής της Qatar Petroleum ταυτοχρόνως εκτελεί και χρέη υπουργού Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας του, ενώ και στο Δ.Σ. του κολοσσού συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών και Εμπορίου του Κατάρ. Αυτό, όπως υποδεικνύει ο κ. Θεοχαρίδης, βάσει της δυναμικής εμπλοκής της εταιρείας στην Κυπριακή ΑΟΖ σε συμμαχία με την αμερικανική ExxonMobil αποτελεί ένδειξη ότι η χώρα εφαρμόζει μια συγκεκριμένη κρατική πολιτική, η οποία λαμβάνει ακόμα μεγαλύτερη υπόσταση λόγω των υψηλόβαθμων παρουσιών από την Ντόχα στη Λευκωσία για την υπογραφή του συμβολαίου, κάτι μη συνηθισμένο σε αντίστοιχες υπογραφές παρομοίων συμβολαίων.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο του ο κ. Θεοχαρίδης, το ενδιαφέρον του Κατάρ σε πολύ μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στην Κύπρο, έχει εκφραστεί και δημόσια προ διμήνου από τον εκτελεστικό διευθυντή της εταιρείας. Η εξέλιξη της Qatar Petroleum ως μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες υγροποιημένου φυσικού αερίου, με συμβόλαια εξαγωγών σε Ασία και Ευρώπη –κυρίως Μ. Βρετανία– που σε ορισμένες περιπτώσεις επεκτείνονται μέχρι και το 2035, δείχνει και την θέση που δίνει στην Κύπρο η εταιρεία στους στρατηγικούς της σχεδιασμούς, ενώ την ίδια ώρα η χώρα προχώρησε και σε αποδέσμευση των περιορισμών για την εκμετάλλευση στην αξιοποίηση του μεγαλύτερου πεδίου φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται εντός της χώρας του Κόλπου και συγκεκριμένα στο βόρειο πεδίο.
Από πλευράς Exxon-Mobil επίσης η εκπροσώπηση στην τελετή υπογραφής θα είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο και συγκεκριμένα, αφού έρχεται για τον σκοπό αυτό στη Λευκωσία επίσης υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία υπό τον Ά Αντιπρόεδρο του αμερικανικού κολοσσού.
Τα σχέδια της κοινοπραξίας είναι προφανώς πολύ απαιτητικά καθώς είχε εντόνως διεκδικήσει το τεμάχιο «10», προσθέτοντας εμβόλιμα σημαντικό ποσό υπό την μορφή μπόνους προκειμένου εν τέλει αυτό να της αποδοθεί, παρά το γεγονός ότι οι επιτυχίες και το εκτόπισμα της κοινοπραξίας των δύο κολοσσών εξασφάλιζαν ότι ήδη ήταν ο ισχυρότερος παίκτης στη διεκδίκηση του.
Επιπροσθέτως, στο άρθρο του κ. Θεοχαρίδη αναφέρεται το γεγονός ότι πολύ πριν την ολοκλήρωση του Γ’ Γύρου Αδειοδοτήσεων, δηλαδή από τον περασμένο Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, το υπουργείο Ενέργειας προχώρησε σε πρόσθετες τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες στην περιοχή του τεμαχίου «10 « αλλά και των γύρω τεμαχίων, ουσιαστικά κατάφερε να επιταχύνει την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση της κοινοπραξίας, που υπολογίζεται εντός του 2018, αφού θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος για τις δικές της συμπληρωματικές έρευνες που ξεκινούν αμέως μετά την αυριανή υπογραφή των συμβολαίων.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ
Εξάλλου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», στο Προεδρικό Μέγαρο θα διεξαχθεί και η τελετή υπογραφής των συμβολαίων της Πέμπτης, επίσης παρουσία των Πρέσβεων Ιταλίας και Γαλλίας, με κύριο χαρακτηριστικό, την παρουσία στην τελετή του επικεφαλής του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης της ENI Λούκα Μπερτέλι. Ο Μπερτέλι, πέραν από το ότι έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις για τις γεωτρήσεις, είναι και το στέλεχος του Ιταλικού κολοσσού που πρωτοστάτησε στην αλλαγή στόχων και πήρε το βάρος της απόφασης για τη γεώτρηση που με βάση εντελώς διαφορετικές από τις μέχρι τότε συμβατικές γεωλογικές ερμηνείες, έδωσε το κοίτασμα «Ζορ».
Η ΕΝΙ, έτσι κατέχοντας πλέον τα δικαιώματα επί των τεμαχίων 2, 3, 8 και 9 της ΑΟΖ, θα πραγματοποιήσει δύο γεωτρήσεις σε στόχους που δεν έχουν ακόμα πλήρως καθοριστεί, με το πρόγραμμά της να καταδεινύει πως οι γεωτρήσεις αυτές θα ολοκληρωθούν πριν το πρώτο τρίμηνο του επομένου έτους. Ο Ιταλός ειδικός, όπως και στενοί του συνεργάτες, σε πρόσφατα συνέδρια ειδικών γεωλόγων, έχουν υποδείξει ότι υπάρχουν μεταξύ άλλων τουλάχιστον δύο πολύ σημαντικοί στόχοι γύρω από τον “Ερατοσθένη”, οι οποίοι θα ενταχθούν στις περιοχές της ΕΝΙ με τις συμφωνίες της Πέμπτης, τα οποία παρουσιάζουν πολύ έντονες ομοιότητες με την γεωμορφολογία του «Ζορ», αν και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν διαθέτουν το μέγεθός του.
Επίσης προ τα τέλη Ιουνίου, με διαχειριστή τη Γαλλική ΤΟΤΑL αναμένεται να πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή και γνώση της ΕΝΙ για την περιοχή και η γεώτρηση στο τεμάχιο «11».
ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ ΣΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΙ
Πτήση πάνω από το γεωτρύπανο ATWOOD ADVANTAGE το οποίο διενεργεί την όγδοη κατά σειρά γεώτρηση στο κοίτασμα «Λεβιάθαν» του Ισραήλ, πραγματοποίησαν χθες οι τέσσερις υπουργοί Ενέργειας. Πρόκειται για γεώτρηση που αφορά στις διαδικασίες παραγωγής του τεράστιου κοιτάσματος. Επίσης οι υπουργοί είδαν από αέρος και άλλες θαλάσσιες υποδομές εκμετάλλευσης φυσικού αερίου, ενώ σήμερα εξάλλου, ένας άλλος σχεδιασμός τίθεται επί τάπητος στο Ισραήλ, για τον υπό σχεδιασμό αγωγό Φ.Α. East Med, με τον Κ.Ε., Νίκο Χριστοδουλίδη να εκπροσωπεί την Κ.Δ. στις συνομιλίες της “Τετραμερούς”, Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδος, και Ιταλίας.
ΣΤΟΥΣ G7 Ο EASTMED
Η προσθήκη της Ιταλίας σε μια άτυπη τετραμερή καταδεικνύει το γεγονός ότι η χώρα αυτή πλέον μετατρέπεται σε παίκτη-κλειδί για την υλοποίηση του σχεδιασμού για τον αγωγό φυσικού αερίου που δυνητικά θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και την Ιταλία διαμέσω και της Κρήτης, ένα έργο ακριβό μεν, ασφαλές δε. Αυτό έγινε ξεκάθαρο από τον Ιταλό υπουργό Ενέργειας στη χθεσινή τετραμερή συνάντηση μεταξύ των υπουργών Ενέργειας του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, στην οποία συμμετείχε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Κλιματικής Δράσης και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, όπου υπεγράφη και η Κοινή Διακήρυξη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», ο Ιταλός Υπουργός, τόνισε πως ο αγωγός φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο προς την Ιταλία, εντάσσεται πλέον στον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας του, αφενός για να αποτελέσει το φυσικό αέριο το καύσιμο που θα αντικαταστήσει τον λιγνίτη σε σειρά σημαντικών ηλεκτροπαραγωγών σταθμών της χώρας και αφετέρου επειδή πρόκειται για τη μόνη υλοποιήσιμη εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, τη στρατηγική επιλογή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου EASTMED, θα τη συζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα και στη σύνοδο των G7 στη Ρώμη, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας.