Τετάρτη, 20 Αυγούστου, 2025
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά
Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Κύπρος – Ν. Χριστοδουλίδης: «Δεν τίθεται θέμα συζήτησης αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού»

Newsroom από Newsroom
21/04/2021 16:30
σε ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
50
SHARES
107
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Κύπρος: «Από τη μια πλευρά είναι η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία επιμένει σε αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, αλλά από την άλλη πλευρά δεν είναι μόνο η ελληνοκυπριακή κοινότητα.

Η άλλη πλευρά είναι η Διεθνής Κοινότητα στο σύνολό της, τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που είναι ξεκάθαρα σε σχέση με τον επιδιωκόμενο στόχο και είναι και η ίδια η ΕΕ η οποία μάλιστα έχει δημόσια ξεκαθαρίσει ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος. Στη Γενεύη, για εμάς αλλά και για την Διεθνή Κοινότητα δεν τίθεται θέμα συζήτησης αλλαγής της βάσης λύσης του Κυπριακού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι και κατά τον γ.γ. του ΟΗΕ, για να μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης του Κυπριακού θα πρέπει να το ζητήσουν και οι δύο πλευρές. «Κάτι τέτοιο, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν προτίθεται να πράξει η δική μας πλευρά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στην Αθήνα για συντονισμό εν όψει της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό που διεξάγεται στη Γενεύη 27 με 29 Απριλίου, ο κος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά μεταβαίνει στις συνομιλίες έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Δε λέω ότι η Τουρκία θα φανεί διαλλακτική στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν γνωρίζω το πώς θα κινηθεί η Τουρκία, αλλά έχει σημασία η δική μας πλευρά να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα σενάρια. Το λέω αυτό γιατί στην ιστορία των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, μεταβήκαμε σε συναντήσεις έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι δεν θα γίνει τίποτα λόγω των τουρκικών θέσεων και χρειάστηκε να γίνει αναδίπλωση, ακριβώς γιατί είδαμε ενώπιόν μας κάτι το οποίο δεν αναμέναμε».

Σε ερώτηση αν αυτό μπορεί να σημαίνει και μία θετική έκπληξη, ο κος Χριστοδουλίδης απάντησε: «Μακάρι. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος, πηγαίνοντας στη Γενεύη, να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα».

Στο ενδεχόμενο η Κύπρος να κληθεί να αντιμετωπίσει την σθεναρή θέση Τουρκίας και τουρκοκυπρίων για λύση στην βάση του μοντέλου των δύο κρατών, ο κος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Δεν θα γίνει δημόσια διαπραγμάτευση. Κι αν πραγματικά επιθυμούμε να προκύψει ένα θετκό αποτέλεσμα, θα πρέπει να είμαστε απόλυτα σοβαροί και η σοβαρότητα προϋποθέτει ότι διαπραγματεύεσαι στο τραπέζι των συνομιλιών. Κι όχι μέσα από δημόσιες δηλώσεις», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το τι συνιστά θετικό αποτέλεσμα για την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο κος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι αυτό είναι να συμφωνηθεί η επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί όπου έμειναν στο Κρανς Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. «Από δικής μας πλευράς, θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος», επεσήμανε, λέγοντας ότι πριν από 4 χρόνια συζητήθηκαν όλα τα θέματα, επιτεύχθηκαν συγκλίσεις και θα πρέπει αυτό το κεκτημένο να αξιοποιηθεί.

Σε ό,τι αφορά τις κόκκινες γραμμές που θα θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο τραπέζι των συνομιλιών, ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας ήταν ξεκάθαρος: «H Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και θα συνεχίσει να είναι και μετά την επίλυση του Κυπριακού. Είναι ένα δεδομένο το οποίο κανείς δε μπορεί να παραγνωρίσει. Άρα αυτό είναι ένα δεδομένο ως προς το ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές σε σειρά θεμάτων, οι οποίες θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών. Δεν μπορούμε για παράδειγμα εν έτει 2021 να μιλάμε για ξένες εγγυήσεις από τρίτες χώρες σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ» είπε, σημειώνοντας ότι θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δημοσίως εκφράσει, είτε μέσω τοποθετήσεων, είτε μέσω κειμένων συμπερασμάτων συμβουλίων ΥΠΕΞ, ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο, κάτι το οποίο τονίστηκε και κατά την πρόσφατη επικοινωνία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τα ωφέλη που δύνανται να προκύψουν από την επίλυση ενός προβλήματος», επανέλαβε.

Για μια ακόμη φορά, ο κος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην επί της ουσίας άριστη σχέση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, αλλά και την σχέση του διαλόγου για τα ελληνοτουρκικά με το Κυπριακό. «Ένα καλό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δύναται να βοηθήσει και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Μια επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη, ορθώς δεν αποδέχεται το ρόλο που η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει», επισημαίνει.

Η αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας περνά από το Κυπριακό, σημειώνει ο κ. Χριστοδουλίδης, καταλήγοντας ότι η Κύπρος δεν στρέφεται μέσω των συμμαχιών εναντίον κανενός, αλλά αντίθετα επιθυμεί την συμμετοχή της Τουρκίας σε συνέργειες προς όφελος της περιοχής.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑΚυπριακόΚύπροςΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

ΣχετικάΆρθρα

HOT NEWS

Alex Rasov

19/08/2025 | 23:45
ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ

Σεισμός LIVE: Δείτε TΩΡΑ πού έγινε σεισμός πριν από λίγο – Μέτρα προστασίας

09/08/2025 | 18:21
HOT NEWS

Καλό μήνα! Για όσους ονειρεύονται ακόμα δίπλα στη θάλασσα… Julio Iglesias – Quijote !!

01/08/2025 | 00:15
Featured

Ενεργειακή πολιορκία στην Κύπρο: Η Λευκωσία «παγώνει» το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, ενώ ο Ερντογάν προχωρά με τα κατεχόμενα

30/07/2025 | 18:00
Load More
Επόμενο Άρθρο

Τσίπρας: Το εργασιακό νομοσχέδιο είναι “γραμμάτιο” του κ. Μητσοτάκη στον ΣΕΒ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΕΝΣΤΟΛΩΝ 2025: Πληρωμές έως 8.200€ για στρατιωτικούς – Πίνακες με ποσά για αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες

    577 shares
    Share 231 Tweet 144
  • Σεισμός στην Καρδίτσα 4,3 Ρίχτερ: Πού έρχονται μεγάλοι σεισμοί στην Ελλάδα

    319 shares
    Share 128 Tweet 80
  • Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και μετά καύσωνας

    251 shares
    Share 100 Tweet 63
  • Σέρρες: Βυτιοφόρο όχημα έπεσε σε κανάλι – Πυροσβέστες απεγκλώβισαν τον οδηγό

    219 shares
    Share 88 Tweet 55
  • Τραμπ: Είναι πιθανό ο Πούτιν να μη θέλει συμφωνία – Πρέπει να δείξει ευελιξία ο Ζελένσκι

    194 shares
    Share 78 Tweet 49
  • Αίμα στην Αθήνα: Το παρελθόν πίσω από τη δολοφονία του 47χρονου στον Άγιο Παντελεήμονα – Η δράση της σπείρας στα ΜΜΜ 

    189 shares
    Share 76 Tweet 47
  • Μαζική ρωσική επίθεση σε όλα τα μέτωπα: Ο Πούτιν «σφίγγει τον κλοιό» στο Ντονμπάς πριν από τις κρίσιμες συνομιλίες

    166 shares
    Share 66 Tweet 42
Tilegrafimanews – Έκτακτες ειδήσεις, συντάξεις και αγροτικά

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • About Us
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • useronline
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι και προϋποθέσεις για την ανάρτηση σχολίων
  • Όροι χρήσης
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch