Μαζί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα θα βρεθεί και ο Έλληνας ομογενής υφυπουργός Μάικλ Κράτσιος ο οποίος δηλώνει ενθουσιασμένος για τη συμμετοχή του αυτή.

Ο κ. Κράτσιος έκανε και σχετικό tweet:

«Είμαι ενθουσιασμένος για την συμμετοχή μου στην επίσκεψή Πομπέο στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, για την υπογραφή Συμφωνίας ΗΠΑ – Ελλάδας στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας, και συζητήσεις με τους Έλληνες ομολόγους μας σχετικά με διευρυμένη τεχνολογική συνεργασία».

Ποιος είναι ο Μιχαήλ Κράτσιος

Ο Μιχαήλ Ιωάννης Κοτσακάς Κράτσιος (Michael John Kotsakas Kratsios, γεννημένος στις 7 Νοεμβρίου 1986) είναι ο Διευθυντής Τεχνολογίας των Ηνωμένων Πολιτειών και Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου στο Γραφείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου από τον Μάρτιο του 2019. Λόγω αυτού του ρόλου του, ο Κράτσιος είναι ένας από τους κορυφαίους τεχνολογικούς συμβούλους του Προέδρου Τραμπ. Την 1η Αυγούστου 2019, η Γερουσία των ΗΠΑ τον εξέλεξε ομόφωνα τέταρτο Διευθυντή Τεχνολογίας (CTO) των ΗΠΑ.

Ο Κράτσιος αποφοίτησε από το Richland North East High School στην Κολούμπια της Νότιας Καρολίνας το 2004 και από το Πανεπιστήμιο του Princeton το 2008 με πτυχίο πολιτικών επιστημών και πιστοποιητικό Ελληνικών Σπουδώ. Ήταν επισκέπτης μελετητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua του Πεκίνου.

Ενώ φοιτούσε ακόμη στο κολέγιο, ο Κράτσιος ήταν δόκιμος υπάλληλος του γερουσιαστή Lindsey Graham και αρχισυντάκτης και πρόεδρος του Business Today.. Μετά από το Princeton εργάστηκε στην Barclays Capital και στο Lyford Group International και αργότερα διετέλεσε Chief Financial Officer της Clarium Capital Management.

Πριν τη συμμετοχή του στην διοικητική ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ ως Αναπληρωτής Βοηθός του Προέδρου, ο Κράτσιος ήταν Διευθυντής στο Thiel Capital και υπηρέτησε ως Διευθυντής Προσωπικού του επιχειρηματία Peter Thiel.

Στο Λευκό Οίκο, ο Κράτσιος υποστήριξε την προώθηση των νέων τεχνολογιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Υπό την ηγεσία του, ο Λευκός Οίκος φιλοξένησε την Σύνοδο Κορυφής της Αμερικανικής Ηγεσίας στις Νέες Τεχνολογίες κατά τη διάρκεια της Τεχνολογικής Εβδομάδας της Διοίκησης τον Ιούνιο του 2017. Ο κ. Κράτσιος καθοδηγεί σήμερα τις κυβερνητικές προσπάθειες των ΗΠΑ στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είναι επίσης επικεφαλής των προσπαθειών του Λευκού Οίκου να ενσωματώσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εθνικό σύστημα εναέριου χώρου, οι οποίες κατέληξαν σε ένα προεδρικό μνημόνιο που ζητούσε την ίδρυση του πιλοτικού προγράμματος ενσωμάτωσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS).

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Κράτσιος ήταν επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας στην υπουργική σύνοδο των G7 στο Τορίνο της Ιταλίας. Τον Αύγουστο του 2018, ο Κράτσιος ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Ψηφιακή Οικονομική Υπουργική Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή.