Τους λόγους για τους οποίους τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εγκρίνουν τις τρεις συμβάσεις προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους, υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ως εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας».
«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία μας. Ξεκινάμε τη διαδικασία της έγκρισης της προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και μάλιστα κάποια από αυτά του πιο προηγμένου τύπου F – 3R», ανέφερε και εξήγησε ότι τα τρία υπό έγκριση σχέδια συμβάσεων προμήθειας αφορούν:
1. Στην απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους.
2. Στα συναφή είδη και τις υπηρεσίες.
3. Στην εν συνεχεία υποστήριξή τους (Follow On Support – FOS), μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και των κατασκευαστριών εταιρειών των ανωτέρω οπλικών συστημάτων.
Το εν λόγω σχέδιο νόμου, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, διασφαλίζει ότι «οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης» και παράλληλα «αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Η δεδομένη ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τόνισε, υλοποιείται μέσα από την απόκτηση των αεροσκαφών και την εξασφάλιση της υποστήριξής τους, από την απόκτηση των όπλων που θα «φοράνε», δηλαδή των βλημάτων όλων των τύπων, καθώς και από την υποστήριξη και αναβάθμιση των υπαρχόντων όπλων, πυραύλων Scalp, Exocet και Mica. «Έτσι, αυτά θα αξιοποιούνται όχι μόνο από τα Mirage 2000 – 5, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά και από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale», εξήγησε.
Ο κ. Λαζαρίδης ξεκαθάρισε ότι «η διαδικασία έγινε με όρους που διασφαλίζουν την διαφάνεια. Γιατί, όσο αδιαπραγμάτευτη είναι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα για όλους μας, άλλο τόσο είναι και η λογοδοσία για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων. Και για όσους ψάχνουν ανάμεσα στις γραμμές, το μόνο που θα βρείτε είναι η ανάγνωση του εθνικού μας συμφέροντος».
Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη «όσες και όσους εργάστηκαν στα Επιτελεία ΓΕΕΘΑ και Γ.Ε.Α., τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων» και εξήρε «την ξεκάθαρη πολιτική βούληση την επιμονή και τις απολύτως στοχευμένες κινήσεις της πολιτικής ηγεσία και προσωπικά του πολιτικού προϊστάμενου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου».
Ομιλία στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας»
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Αφού ευχηθώ σε όλες και όλους μια καλή, υγιή, παραγωγική και ελπιδοφόρα χρονιά, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την εισήγηση μου κάνοντας ένα σύντομο σχόλιο:
Νομίζω ότι παρά την αντικειμενική δυσκολία της συγκυρίας και τη συνεχιζόμενη, επίμονη μάχη με την πανδημία, η Επιτροπή μας ξεκίνησε πολύ παραγωγικά φέτος.
Με νομοθετικό έργο που συμβάλλει ουσιαστικά στην εμβάθυνση, την επέκταση και την ενδυνάμωση της εθνικής μας ισχύος.
Και αυτό αποτυπώνει μία αχτίδα αισιοδοξίας συνολικά για τη χώρα μας. Ή καλύτερα δύο θα έλεγα.
Από τη μία το μεσημέρι σήμερα ξεκινήσαμε τη συζήτηση για την κύρωση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο.
Με το σχέδιο νόμου για τον «Καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στην θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», κάνουμε ένα οφειλόμενο, εθνικό βήμα που μεγαλώνει τη χώρα.
Πάντα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Και επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι οι κρίσιμες εθνικές επιλογές πρέπει να γίνονται στο σωστό χρόνο, στις κατάλληλες συνθήκες.
Και από την άλλη, τώρα, με τη συζήτηση για την «Προμήθεια των Γαλλικών Μαχητικών Αεροσκαφών Rafale και των Όπλων τους, για την Πολεμική Αεροπορία μετά του Συναφούς Εξοπλισμού και Υπηρεσιών Υποστήριξης – Εισαγωγή των Σχεδίων Συμβάσεων για ‘Έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων».
Σήμερα, λοιπόν, κυρίες και συνάδελφοι, είναι μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία μας.
Ξεκινάμε τη διαδικασία έγκρισης της προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και μάλιστα κάποια από αυτά του πιο προηγμένου τύπου F – 3R.
Δε νομίζω ότι μπορεί κάποιος σε αυτή την αίθουσα να διαφωνήσει ότι αυτά είναι απαραίτητα για την ισχυροποίηση της χώρας μας.
Ιδιαίτερα στην τρέχουσα ευαίσθητη συγκυρία για τα εθνικά μας θέματα, όπως όλοι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε.
Σήμερα, λοιπόν, βρισκόμαστε εδώ για να εγκρίνουμε τρία σχέδια συμβάσεων προμήθειας.
Αυτά αφορούν:
– Στην απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους.
– Στα συναφή είδη και τις υπηρεσίες.
– Στην εν συνεχεία υποστήριξή τους (Follow On Support – FOS), μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και των κατασκευαστριών εταιρειών των ανωτέρω οπλικών συστημάτων.
Και είμαι στην ευχάριστη θέση να εισηγούμαι το εν λόγω σχεδίου νόμου για μια σειρά από λόγους.
Πρώτον γιατί οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης.
Όλοι μας εδώ, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, είμαστε κοινωνοί μιας συνεχούς κλιμακούμενης προκλητικότητας και επιθετικότητας από τη γείτονα χώρα.
Κανείς από εμάς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Για να λειτουργήσει η αποτροπή, για να αποδώσει τα μέγιστα η διπλωματία πρέπει η αμυντική θωράκισή μας να είναι στο καλύτερο δυνατό, επιχειρησιακό επίπεδο.
Ποιοτικά και ποσοτικά.
Δεύτερον, το εν λόγω σχέδιο νόμου, αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από τη στιγμή που η προμήθεια αεροσκαφών αποτελεί αναγνωρισμένη ανάγκη, στο πλαίσιο του στρατηγικού μας σχεδιασμού, η Κυβέρνηση μερίμνησε ώστε σε μόνον 4 μήνες να έρθει η συμφωνία στη Βουλή προς κύρωση.
Και μπορώ να σας διαβεβαιώ ότι δεν έχουμε πει ακόμα την τελευταία μας λέξη, ως Κυβέρνηση, αναφορικά με την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων!
Αλλά θα έχουμε χρόνο να αναφερθούμε στο θέμα στο εγγύτερο μέλλον!
Αναφορικά με τις συμβάσεις που έχουμε μπροστά μας, επαναλαμβάνω ότι είναι ένα πραγματικό επίτευγμα αυτό που πετύχαμε.
Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα από την εκκίνηση της όλης διαδικασίας, κυρώνουμε και σε λίγους μήνες θα έχουμε και τα απτά αποτελέσματα αυτής της κύρωσης.
Την ένταξη δηλαδή των πρώτων έξι μαχητικών Rafale στο οπλοστάσιο της Πολεμικής μας Αεροπορίας.
Σημειώνω ενδεικτικά, ότι στις 19 Αυγούστου 2020, το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.) απέστειλε Αίτημα Παροχής Στοιχείων Τιμής και Διαθεσιμότητας (Price and Availability) στην εταιρεία Dassault Aviation.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2020, οι εταιρείες Dassault Aviation και MBDA France γνωστοποίησαν την εμπορική προσφορά τους αναφορικά με τα μαχητικά και τα όπλα τους, αντίστοιχα.
Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, απεστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) Αίτημα για λήψη Προσφοράς (Request for Proposal – RfP) στις κατασκευάστριες εταιρείες, με σκοπό την εξέταση των όρων και των προϋποθέσεων συμφωνίας στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας.
Στις 14 Σεπτεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων της ΓΔΑΕΕ και της εταιρείας Dassault Aviation, με αντικείμενο συζήτησης τις απαιτήσεις της ελληνικής πλευράς επί της προμήθειας των αεροσκαφών.
Οι διαβουλεύσεις με την εταιρεία Dassault Aviation ξεκίνησαν στις 21 Σεπτεμβρίου 2020 και με την εταιρεία MBDA France στις 14 Οκτωβρίου 2020, με σκοπό τη σύνταξη κοινά αποδεκτού σχεδίου σύμβασης.
Στη συνέχεια είχαμε διαπραγμάτευση με έντονες διαφοροποιήσεις, κυριολεκτικά σε ρυθμούς αγώνα εκατό μέτρων.
Ένα πραγματικά ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα που αποδεικνύει περίτρανα την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιακών εκπροσώπων μας.
Και θέλω με αυτή την ευκαιρία να συγχαρώ όσες και όσους εργάστηκαν στα Επιτελεία ΓΕΕΘΑ και Γ.Ε.Α., τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.
Αλλά και να εξάρω την ξεκάθαρη πολιτική βούληση την επιμονή και τις απολύτως στοχευμένες κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας.
Επιτρέψτε μου να συγχαρώ επομένως από αυτό εδώ το βήμα ιδιαιτέρως τον πολιτικό προϊστάμενο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Γνωρίζω πολύ καλά την προσπάθεια που έχει καταβάλει όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Βρισκόμαστε σήμερα εδώ γιατί αυτή η προσπάθεια είναι ταυτόχρονα ατομική, συλλογική και πάνω απ’ όλα εθνική!
Η διαδικασία αυτή αποδεικνύει ταυτόχρονα και το βάθος της στρατηγικής συνεργασίας μας με τη φίλη χώρα Γαλλία.
Και μπορεί κάποιοι κυνικοί να σκεφτούν: μα η Γαλλία όπλα πουλάει, κέδρος έχει!
Ναι, αλλά δεν είχε κανένα λόγο ούτε να βιαστεί, ούτε να κάνει πίσω, όπως έκανε σε αυτές τις επίπονες διαπραγματεύσεις. Ή ακόμα και να προτάξει άλλες, δικές της γεωπολιτικές προτεραιότητες.
Και εκ των πραγμάτων είχαμε απτά δείγματα για την ευελιξία που επέδειξε η χώρα αυτή.
Και την καλή διάθεση να δεχθούν οι εμπλεκόμενοι τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς σε μια σκληρή, αλλά καλόπιστη διαπραγμάτευση.
Τι καταφέραμε για την Ελλάδα;
Καταφέραμε να καμφθούν οι αντιστάσεις που αφορούσαν στους όρους πληρωμών. Στις εγγυητικές επιστολές. Στη διαδικασία παραλαβής συμβατικού αντικειμένου.
Στην επιβολή προστίμου λόγω εκπρόθεσμης παράδοσης. Στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων λόγω καθυστερημένης παράδοσης. Στην ευθύνη έναντι τρίτων και στους όρους διαιτησίας και επίλυσης διαφορών.
Όλες οι διαφοροποιήσεις σε θέματα νομικής φύσεως, είτε αυτά αφορούσαν διαφορές με την ισχύουσα νομοθεσία, είτε αξιώσεις που γεννήθηκαν και προβλήθηκαν κατά τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων, αλλά και οι διαφορές επί των επιχειρησιακών και τεχνικών απαιτήσεων, αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και από τα δυο μέρη, κάτω από το πρίσμα των ανωτέρω προϋποθέσεων.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων αποτυπώνεται στα προτεινόμενα προς έγκριση σχέδια συμβάσεων.
Αυτά περιλαμβάνουν διατάξεις που εισάγουν απαραίτητες, λειτουργικές παρεκκλίσεις από την ισχύουσα νομοθεσία ή ειδικότερες ρυθμίσεις.
Ουσιαστικά, αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι απλά να δεχθούμε το γεγονός ότι η ίδια η σύμβαση αποτελεί το νομικό πλαίσιο που καλούμαστε να εγκρίνουμε.
Και ασφαλώς, όλοι μας σε αυτή την αίθουσα μπορούμε να συναισθανθούμε και να αντιληφθούμε ότι η αποστολή μας είναι να καταστήσουμε εφικτή αυτή τη σημαντικότατη ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων προς άμεσο όφελος της πατρίδας μας.
Αντιλαμβάνεστε ότι για προφανείς λόγους στην παρούσα εισήγηση δεν θα μπω σε τεχνικά και επιχειρησιακά ευαίσθητους όρους.
Είναι όμως δεδομένη η ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, όπως αυτή περιγράφεται στις σχετικές συμβάσεις, μέσα από την απόκτηση των αεροσκαφών και την εξασφάλιση της υποστήριξής τους.
Αλλά και από την απόκτηση των όπλων που θα «φοράνε» και δεν παρέχονται από τις κατασκευάστριες εταιρίες Dassault, Safran και Thales, αλλά από μια άλλη εταιρεία, την MBDA, που τα κατασκευάζει.
Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με προμήθεια νέων όπλων.
Παράλληλα, υποστηρίζουμε και αναβαθμίζουμε υπάρχοντα, πυραύλους Scalp, Exocet και Mica. Έτσι, αυτά θα αξιοποιούνται όχι μόνο από τα Mirage 2000 – 5, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά και από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale.
Και το μεγαλύτερο επίτευγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι ταυτόχρονα με την παράδοση των αεροσκαφών προβλέπεται να έχουμε και τα όπλα.
Δηλαδή, τα μαχητικά μας θα έρθουν μαζί με όλων των τύπων τα βλήματα. Και αυτή είναι εξαιρετική είδηση για την επιχειρησιακή τους απόδοση.
Και για του λόγου το αληθές θα παραθέσω τα λόγια κάποιου που προφανώς είναι πιο αντικειμενικός από όλους μας.
Γιατί απλά ανήκει στο «απέναντι στρατόπεδο».
Λέει λοιπόν στο Haber Turk, ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Οζγκιούρ Τορ επί λέξει: «Όταν συζητάμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όλοι αναφέρουν τα 18 μαχητικά της Γαλλίας, τα οποία θα αγοράσει ή τα δικά μας 24 F – 35, τα οποία θέλει να πάρει. Είναι σημαντικά αυτά, όμως αυτά που παραβλέπουμε είναι οι πύραυλοι που αγοράζει. Αγοράζει τους πυραύλους Meteor από τη Γαλλία με 400.000.000 δολάρια. Όπως και τους Exocet».
Kυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή μου, θα ήθελα να πω το εξής.
Φτάνει σε εμάς μια διαδικασία που παρά το σύντομο της διάρκειάς της περιέχει πολύ κόπο και πολύ δουλειά. Και πετυχαίνει πολλά αποτελέσματα.
Μια διαδικασία που έγινε πολύ γρήγορα, αλλά και με τη δέουσα επιμέλεια. Με ευελιξία και προσαρμοστικότητα, χωρίς να θυσιάζεται η ακεραιότητα και η αποτελεσματικότητα. Σε κανένα επίπεδο.
Αλλά και, το τονίζω, με όρους που διασφαλίζουν τη διαφάνεια.
Γιατί, όσο αδιαπραγμάτευτη είναι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα για όλους μας, άλλο τόσο είναι και η λογοδοσία για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Και για όσους ψάχνουν ανάμεσα στις γραμμές, το μόνο που θα βρείτε είναι η ανάγνωση του εθνικού μας συμφέροντος.
Σας καλώ, λοιπόν, όλοι μαζί να εγκρίνουμε τις εν λόγω συμβάσεις που επιτυγχάνουν το εθνικά απαιτητό. Την άμεση, επείγουσα – θα έλεγα – έλευση των αεροσκαφών μαζί με τα όπλα τους.
Συμβάσεις, που πέρα από τη διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων, επιτυγχάνουν ταυτόχρονα τους καλύτερους δυνατούς όρους, με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.
Και εγγυώνται τη νομιμότητα και τη διαφάνεια που πρέπει να αφορά μία τέτοιας σπουδαιότητας προμήθεια.
Καλή μας χρονιά.
Σας ευχαριστώ πολύ.