«Η κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια της Πατρίδας μας είναι αδιανόητη. Τα Πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας, βίας και διακίνησης ναρκωτικών».
Αυτό τόνισε ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης, Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Καβάλα το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία Στοπ», στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.
«Τα Πανεπιστήμια», συνέχισε ο κ. Λαζαρίδης, «είναι απροστάτευτα από μια χούφτα κουκουλοφόρων οι οποίοι όποτε θέλουν μπαίνουν σε αυτά, τα καταστρέφουν, τα λεηλατούν και ταυτόχρονα ξυλοφορτώνουν ή και ληστεύουν φοιτητές και καθηγητές. Και όμως: Μπροστά σε όλα αυτά οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα και συνεχίζουν προκλητικά να στηρίζουν τον νόμο για το άσυλο της ανομίας.
Ταυτόχρονα ακούμε και τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό Παιδείας να καλεί το “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα” – όπως αναφέρει χαρακτηριστικά – σε αυτοδικία. Τους ζητά να αντιμετωπίσουν αυτοί, αντί της αστυνομίας, τους εμπόρους ναρκωτικών και τραμπούκους. Δεν υπάρχει δυστυχώς όριο στον παραλογισμό. Αυτή η κατάσταση όμως δεν πάει άλλο και πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος».
Για τις διαστάσεις που έχει πάρει η βία, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε:
«Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί την βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16 έως 44 ετών και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας από ότι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα και ο πόλεμος μαζί».
Ενώ για τη βία που δέχονται τα παιδιά υπογράμμισε: «Υπολογίζεται ότι σήμερα, σε όλο τον κόσμο, περίπου 500.000.000 έως και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά υφίστανται κακοποίηση κάθε χρόνο, ενώ τουλάχιστον 275.000.000 παιδιά βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Σε ό,τι αφορά την χώρα μας υπολογίζεται ότι το 10% – 20% των παιδιών πέφτουν θύματα διαφορετικών μορφών κακοποίησης.
Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος και δυστυχώς αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς σχεδόν καθημερινά ακούμε ή διαβάζουμε για περιστατικά κακοποίησης παιδιών που μας συγκλονίζουν. Το χειρότερο όμως είναι ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά γίνονται δίπλα μας και δυστυχώς, αρκετές φορές, οι ίδιοι προτιμούμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας».