Η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού Covid-19 στην Ελλάδα.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται σε 5.472 και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί και οι επαφές τους.
Είπε ακόμα ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη την Ελλάδα στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.
Είπε ακόμα ότι ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.
Ο υφ. Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.
Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.
Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν», τόνισε.
Μαγιορκίνης: «Σταθερές οι νέες ημερήσιες μολύνσεις κορωνοϊού»
Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφέρθηκε και πάλι στην έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, παραθέτοντας χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Πολωνία, η Τσεχία και η Αυστρία, όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως καταγράφονται σταθερά 300 με 400 νέες μολύνσεις του κορωνοϊού τις περισσότερες μέρες, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλότερος από τους 90.
Ο αριθμός των νεκρών υπερβαίνει τους 5 ανά ημέρα στη χώρα μας. Ο καθηγητής τόνισε επιπλέον πως η Αττική παραμένει η περιφέρεια όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού.
Πιο δύσκολη η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στις πόλεις
Αναφερόμενος σε νέες έρευνες για την πανδημία, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε πως φαίνεται ότι το μέγεθος της πόλης ή του χωριού παίζει σημαντικό ρόλο στη δυναμική της επιδημίας.
«Η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού», είπε ο καθηγητής, και εξήγησε πως η εφαρμογή των μέτρων είναι πιο δραστική σε ένα χωριό, σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων.
Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί περισσότερη επιμονή και υπομονή, όπως είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό
Νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 408 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.060, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.
3.367 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.364 (40.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. 25 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στη χώρα. 177 (38.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.