Σκέψεις για δεύτερη έξοδο στις αγορές -και μάλιστα εντός του Νοεμβρίου– κάνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ενώ στις δημόσιες τοποθετήσεις τους επιλέγουν να είναι επιφυλακτικοί αποφεύγοντας τις αναφορές στις… ημερομηνίες.
Ωστόσο, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται… σχέδια. Και μιλώντας στο iefimerida αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι μια τέτοια πρωτοβουλία έχει διπλή «ανάγνωση»: Και θα δρομολογηθεί για λόγους πολιτικούς αλλά και τεχνικούς.!
Ειδικότερα, η κυβέρνηση επιθυμεί πρώτα και κύρια, και αυτός είναι ο πολιτικός στόχος, «να γίνει άλλη μία κίνηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης». Η κίνηση εξόδου όμως γίνεται και για λόγους τεχνικούς. Ήτοι, για να διαμορφωθεί το προφίλ του χρέους, για να είναι διαπραγματεύσιμο με καλύτερους όρους από τον Αύγουστο του 2018 και μετά. Όταν και η χώρα φιλοδοξεί να ανακτήσει την αυτοδύναμη πρόσβασή της στις αγορές.
Συν τοις άλλοις, με δεδομένο ότι η τρίτη αξιολόγηση εξελίσσεται με σχετικά καλούς οιωνούς- προς ώρας τουλάχιστον- αφού οι δανειστές φαίνεται να μην αξιώνουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, το Μαξίμου προτίθεται να μην περιμένει την ολοκλήρωσή της. Επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη συγκυρία και να επιχειρήσει άλλη μία δοκιμαστική έξοδο.
Πώς θα βγούμε στις αγορές
Η τελική απόφαση φυσικά, αναμένεται να ληφθεί εφόσον τα επιτόκια των ομολόγων το επιτρέπουν. Και μόνο αν ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους εισηγηθεί θετικά.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να θεωρείται δεδομένο είναι ότι εφόσον η έξοδος γίνει πριν την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν θα στοχεύει στην άντληση ρευστότητας. Παρά θα περιορίζεται σε ανταλλαγή παλαιών ομολόγων με νέα.
Αρμόδιες πηγές εξάλλου, επισημαίνουν ότι πρόκειται για άλλο ένα βήμα στη μακροπρόθεσμη στρατηγική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ελληνικού δημοσίου από τις αγορές.
Στέλλα Α. Γκαντώνα