Στον θετικό απόηχο της συνάντησης με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην Κρήτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει πλέον με τους στενούς του συνεργάτες το δικό του σχέδιο για την διήμερη παρουσία του στις Βρυξέλλες από την Πέμπτη και την κρίσιμη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Οι αποφάσεις του κορυφαίου ευρωπαϊκού οργάνου αναμένεται να θέσουν σε νέες βάσεις τις σχέσεις Βρυξελλών και Άγκυρας. Ήδη, ο πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Σάρλς Μισέλ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η σχέση της Ε.Ε με την Τουρκία δοκιμάζεται, καθώς ασκούνται πιέσεις στην κυριαρχία της Ελλάδας.

Σε μία κρίσιμη περίοδο για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη, η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να απομονώσει διπλωματικά ακόμη περισσότερο την Τουρκία, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να θυμίζει στην διεθνή κοινή γνώμη ότι παίζει το ρόλο του «ταραξία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αποδείξει ότι ξέρει να κάνει τις σωστές διπλωματικές κινήσεις, προσέρχεται στη Σύνοδο με μεγάλη αυτοπεποίθηση και με ξεκάθαρες θέσεις απέναντι στην Τουρκία. Ο ίδιος έχει διαμηνύσει επανειλημμένως πως η Αθήνα είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου με την προϋπόθεση η γείτονα να σταματήσει τις προκλήσεις.

Αν και η έναρξη των διερευνητικών επαφών συνιστά ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, εντούτοις η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί πλήρως, μόνο εφόσον η Άγκυρα αλλάξει ρότα και επιδείξει σωστή συμπεριφορά. Το θετικό κλίμα που έχει δημιουργήσει η ελληνική διπλωματία, πήγε προς στιγμήν να χαλάσει μια αβλεψία των υπηρεσιών του ΥΠΕΞ, όταν στο κοινό ανακοινωθέν που ακολούθησε τη συνάντηση Δένδια-Πομπέο γίνονταν αναφορά σε «ιστορική συμφωνία των Πρεσπών»! Ένα αδικαιολόγητο λάθος που διορθώθηκε λίγη ώρα αργότερα και το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και η πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΠΕΞ επιδείκνυαν μεγαλύτερη προσοχή.