Βουλή: Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εγκρίθηκε το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης της Αθήνας, του…
Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης και του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ, σχετικά με την επιστροφή στην Ελλάδα, ιδιωτικής συλλογής εκατόν εξήντα μίας (161) αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού, ευρισκόμενης στη Νέα Υόρκη και την έκθεση αυτής στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης».
Καθώς, κατά τη διάρκεια της συζήτησης βουλευτές της αντιπολίτευσης επέκριναν την κυβέρνηση και προσωπικά την υπουργό Πολιτισμού, μεταξύ αυτών και ο Νίκος Φίλης που μίλησε για ποινικά αδικήματα, η Λίνα Μενδώνη προκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει να κινηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. «Μου κάνει ιδιαίτερα δυσάρεστη εντύπωση, όταν ένας γνήσιος αριστερός σαν τον κ. Φίλη, με τη δικιά του διαδρομή, μιλάει τόσο εύκολα για ύπαρξη ποινικών ευθυνών υπουργών της Ελληνικής Δημοκρατίας. Επειδή, όπως άκουσα, είναι διατεθειμένος να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, σε ποινική μάχη εναντίον μου, θα τον παρακαλούσα να κάνει χρήση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και να ζητήσει να ξεκινήσει η διαδικασία στη Βουλή. Να καταθέσει πρόταση κατηγορίας και να εξετάσει η Βουλή αν πρέπει να μου ασκηθεί δίωξη για την επιστροφή των Κυκλαδικών αρχαιοτήτων», είπε η υπουργός Πολιτισμού.
«Η κυβέρνηση της ΝΔ εξασφάλισε την επιστροφή του συνόλου της Συλλογής των 161 αρχαίων αντικειμένων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Ούτε ένα ούτε δύο. Αυτή είναι η πατριωτική στάση επιστροφής και επαναπατρισμού των πολιτιστικών αγαθών στα πλαίσια της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης. Το 2048, στα 25 χρόνια. η Συλλογή όλη επιστρέφει στην Ελλάδα και στις Κυκλάδες. Το 2048 θα γίνει κυβέρνηση και τότε ας αλλάξει τη συμφωνία», είπε η Λίνα Μενδώνη.
Από την ψηφοφορία αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ «για να μην νομιμοποιήσει, με τίποτα, μια διαδικασία που είναι παράνομη και επιφυλάσσεται για οτιδήποτε μπορεί να κάνει ώστε αυτή η συμφωνία να μην μπορέσει να εφαρμοστεί», όπως εξήγησε η Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου που κατηγόρησε την υπουργό Πολιτισμού ότι δεν πρέπει να επιμείνει να σύρει τη Βουλή σε μια παράνομη, μια λεόντειο συμφωνία, η οποία είναι συμφωνία που εκχωρεί δικαιώματα του ελληνικού λαού και του ελληνικού δημοσίου.
Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στο έγγραφο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ανέγνωσε νωρίτερα η Λίνα Μενδώνη, για να παρατηρήσει ότι είναι ένα έγγραφο που έχει ημερομηνία μόλις 6 Σεπτεμβρίου, δύο λοιπόν ημέρες πριν τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή. Ταυτοχρόνως, σχολίασε ότι η κυβέρνηση μέμφεται τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, που με χθεσινό έγγραφό του, μέμφεται ότι κάποιες από τις αρχαιότητες αυτής της συλλογής, της καλούμενης συλλογής Στερν, ήταν γνωστές από το 1990 και εκτέθηκαν και υπάρχουν σε κατάλογο που είναι στη βιβλιοθήκη. «Η διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς έκανε τη δουλειά της; Την ειδοποιήσατε ότι έπρεπε να κάνει τη δουλειά της; Σας καταθέσαμε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου, από τον Τύπο, έμαθαν γι’ αυτή τη συμφωνία», είπε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν ήταν εύκολο, το υπουργείο Πολιτισμού δεν θα πλάκωνε τον συλλέκτη στις αγωγές, αυτόν, το Μητροπολιτικό Μουσείο, τον αρχαιοκάπηλο που τα πήρε το ’90, το ’70, ’50, το ’20, ο παππούς του; Όλοι ξέρουμε ότι όλα τα εκθέματα, ειδικά στα ξένα μουσεία, είναι προϊόν αρχαιοκαπηλίας, από τους προηγούμενους αιώνες!» σχολίασε η εισηγήτρια της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή που τόνισε πως το θέμα είναι ότι 161 αρχαιότητες του Κυκλαδικού Πολιτισμού θα επιστρέψουν οριστικά στην πατρίδα τους. «Δίνουμε ραντεβού, εμείς οι βουλευτές, οι…συνεργοί της αρχαιοκαπηλείας, που στηρίζουμε τη συμφωνία. Δίνουμε ραντεβού με τον ελληνικό λαό που διαβάζει, παρακολουθεί και δεν παρασύρεται, από τις ψευδολογίες και τους δράκους, ραντεβού την 1η Ιανουαρίου, Β. Σοφίας και Ηροδότου γωνία, να δούμε τις ουρές που θα σχηματίζονται, για ένα χρόνο έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, για να θαυμάσουν αυτό, που στην ουσία από σήμερα μας ανήκει», είπε η Φωτεινή Πιπιλή.
Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης είχε σχολιάσει ότι το νομοσχέδιο θα έπρεπε να έχει τον τίτλο «η αρχαιοκαπηλία στην εξουσία», διότι «επιχειρείται η νομιμοποίηση μιας τεράστιας αρχαιοκαπηλίας» αφού είναι γνωστό ότι «τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια, του 3.000 πΧ, βρίσκονται μόνο στον ελληνικό χώρο». Ο Νίκος Φίλης κατηγόρησε προσωπικά την Λίνα Μενδώνη ότι διευκολύνει τους αρχαιοκάπηλους, διευκολύνει μια «χρυσοφόρα μπίζνα» με το ΜΕΤ, με άγνωστο μεσάζοντα. «Η κυβέρνηση νομοθετεί μετατρέποντας τον αρχαιοκάπηλο Στερν σε χορηγό. Μήπως να προτείνετε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να τον παρασημοφορήσει κιόλας;», είπε ο Νίκος Φίλης που προειδοποίησε ότι «θα προκύψουν ποινικές ευθύνες που δίπλα στις πολιτικές ευθύνες, μπορεί να οδηγήσουν στη δίωξη της υπουργού Πολιτισμού» και γι΄ αυτό όποιος ψηφίσει αυτό το νόμο θα είναι συνένοχος και συνυπεύθυνος.
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είπε ότι το κόμμα του δεν πήρε επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε στην υπουργό Πολιτισμού. Κατήγγειλε ότι γίνονται παρεκκλίσεις από τον αρχαιολογικό νόμο, παρατήρησε πως η διαδικασία για τη σύναψη της σύμβασης αυτής είναι ίσως να είναι προπομπός και για άλλες διεκδικήσεις αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας και επέμεινε ότι θα μπορούσαν να αναζητηθούν ευθύνες από τον κ. Στερν.