: Ο καιρός έχει φορέσει (σχεδόν) τα χειμερινά του και όλα είναι… αλλιώς. Η κακοκαιρία που ονομάζεται «Ξενοφών» χτυπά παντού με ισχυρότατους ανέμους και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Δεν φέρει όμως μόνο αυτά…

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι πιθανό να δημιουργηθεί στο Νότιο Ιόνιο ένα σχετικά ασυνήθιστο φαινόμενο: ένας μεσογειακός κυκλώνας!

Η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στο Νότιο Ιόνιο την Παρασκευή είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τροπικά χαρακτηριστικά, δηλαδή απουσία μετώπων, θυελλώδεις ανέμους 12 μποφόρ, ραγδαίες βροχοπτώσεις και σχηματισμό «ματιού».

Κυκλώνες τέτοιου τύπου, οι οποίοι ονομάζονται Medicanes (από τη σύνθεση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), εμφανίζονται περίπου μία ή δύο φορές τον χρόνο στη Μεσόγειο, αναφέρει το newsit.gr.

Η προγνωσιμότητα του Medicane, σύμφωνα με το ΕΑΑ, είναι μικρή, ιδιαίτερα όσον αναφορά την τροχιά που θα ακολουθήσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όμως φαίνεται να εξασθενεί σημαντικά πλησιάζοντας την ηπειρωτική Ελλάδα.

Προς Ελλάδα ή προς Ιταλία;

Ιδού η απορία για το προς τα που θα κινηθεί το βαρομετρικό χαμηλό που θα φέρει τον μεσογειακό κυκλώνα. Όπως είπε στο newsit.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, υπάρχει διχογνωμία στα προγνωστικά μοντέλα για το τι πρόκειται να γίνει μετά το απόγευμα της Παρασκευής.

Τα μισά στοιχεία δείχνουν ότι περνάει πάνω από την Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα και τα άλλα μισά ότι θα κινηθεί προς τα δυτικά και προς τη Σικελία. Αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία, η ενίσχυση των ανέμων το Σαββατοκύριακο θα είναι ακόμη πιο αυξημένη και δεν αποκλείεται οι ριπές των ανέμων να φτάσουν τα 11 με 12 μποφόρ αλλά και να προκληθούν βροχοπτώσεις σε σχεδόν όλη τη χώρα. «Μένει να δούμε τις επόμενες ώρες ποια θα είναι η κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού» τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος.

Το… σίγουρο είναι ότι μέχρι την Παρασκευή, οι άνεμοι δεν θα κοπάσουν και η έντασή τους θα φτάνει τα 9 με 10 μποφόρ. Η θερμοκρασία έχει παρουσιάσει αισθητή πτώση, 13 με 14 βαθμών σε πολλές περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο, τις επόμενες μέρες θα επηρεαστούν και περιοχές της ανατολικής στερεάς (μεταξύ τους και η Αττική) καθώς επίσης και η Εύβοια, οι Σποράδες και η Πελοπόννησος. Όπως είπε, μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι αναμένονται επιλεκτικές βροχοπτώσεις και άνεμοι πολύ ισχυροί, 9 με 10 μποφόρ.