Τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν εχθές στη Βουλή, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, αποδεικνύουν ότι όχι μόνο στην κυβέρνηση έχουν έλλειμμα σοβαρότητας αλλά ξεπερνούν και τα όρια του αυτοεξευτελισμού μόνο και μόνο για την καρέκλα της εξουσίας.
Όπως έγινε ολοφάνερο εχθές, τόσο από τις τοποθετήσεις του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση Γιώργου Κατρούγκαλου όσο και από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η πλειοψηφία κουρελού επιχειρεί να πετύχει δύο παράτολμους θεσμικούς ακροβατισμούς, δηλαδή να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή όχι μόνο ως προς τα άρθρα που θα τροποποιηθούν αλλά και ως προς το τελικό τους περιεχόμενο και να μπλοκάρει στην παρούσα φάση την ψήφιση από 180 βουλευτές του άρθρου 32 για την αποδέσμευση της διάλυσης της Βουλής από την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σαμποτάροντας ακόμα και την δική της πρόταση.
Ουσιαστικά, αποδεχόμενος την επερχόμενη ήττα του στις εκλογές, με το νέο ανδραγάθημα του ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ολοφάνερο ότι εξετάζει το ενδεχόμενο οι βουλευτές του να απέχουν από τη δεύτερη ψηφοφορία ώστε να μην περάσει η πρότασή του για την αλλαγή του άρθρου 32 που αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως προέκυψε από τα όσα ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε δημοσιογράφους σχολιάζοντας τη στάση της ΝΔ και τις πιθανές αντιδράσεις της κυβέρνησης.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ τάχθηκε υπέρ της υπερψήφισης του άρθρου, επομένως θα έπαιρνε πάνω από 180 ψήφους, κάτι που το καθιστά αναθεωρήσιμο από την επόμενη Βουλή ακόμη και με 151 ψήφους και κατ’ επέκταση άμεσα εφαρμόσιμο από τις επόμενες διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, αφαιρώντας το όπλο της «δεξιάς παρένθεσης» από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω μιας επανάληψης της εκλογής του 2014.
Με τη δήλωση του Γ.Κατρούγκαλου να προκαλεί σάλο και τη ΝΔ να τη χαρακτηρίζει «μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού» ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να μιλήσει για διαστρέβλωση και fake news, τονίζοντας πως τίποτε δεν αλλάζει στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το άρθρο 32.
Τι προηγήθηκε; Κατά πληροφορίες συνεργάτες του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την δημοσιοποίηση δηλώσεων Κατρούγκαλου ότι η ΝΔ κάνει κλεψιά επικοινώνησαν με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών από τον οποίο ζήτησαν εξηγήσεις και τον κάλεσαν να ανασκευάσει τις αρχικές δηλώσεις.
«Το τελευταίο ημίωρο – μια ώρα δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα. Κυκλοφορεί ως fake news ότι τάχα δήλωσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποσύρει τις προτάσεις για το άρθρο 32. Οσο αυτό είναι στο επίπεδο των fake news η συζήτηση περιορίζεται στα προβλήματα της δημοκρατίας.
Πληροφορήθηκα όμως ότι επι αυτού του fake news τοποθετήθηκε η ΝΔ. Αυτό είναι μεγάλο ολίσθημα» είπε ο κ. Κατρούγκαλος στην Ολομέλεια για να συνεχίσει «Η ΝΔ κάνει αυτή την κοινοβουλευτική πονηρία και μετά την συμπληρώνει με χειρότερο ατόπημα. Να τοποθετείται με δήλωση που δεν έγινε ποτέ.
Η συζήτηση στην επιτροπή πήγε καλά γιατί υπήρξε σεβασμός και δεν καταφεύγαμε σε fake news Μην σκιαμαχείτε. Να έχετε ήθος και να μην τοποθετείστε επι fake news. Να ανταλλάξουμε επιχειρήματα όχι με fake news και δηλώσεις που δεν υπάρχουν».
Την ίδια ώρα η συνολική κυβερνητική τακτική για την συνταγματική αναθεώρηση δέχεται ακατάπαυστα εσωκομματικά πυρά. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου με την οποία υποστηρίζει ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη τόσο για τα άρθρα που θα εισαχθούν προς αναθεώρηση όσο και προς την κατεύθυνσή τους, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής δήλωσε από το βήμα της Ολομέλειας πως είναι λάθος «αυτές οι απόψεις καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη ότι μεσολαβούν εκλογές και η κρίση του λαού. Πρέπει να προχωρήσουμε με σοβαρότητα και σύνεση που επιβάλλει το συνταγματικό κείμενο.
Ο λαός θα κρίνει και θα αποφασίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος». Παράλληλα υποστήριξε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό αλλοιώνει τη μορφή του πολιτεύματος. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία συσχέτιση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με τη λαϊκή βούληση.
Ο ΠτΔ πρέπει να εκλέγεται από το Κοινοβούλιο. Να δούμε πως θα αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου από τη διάλυση της Βουλής αλλά αν παρεμβληθεί το εκλογικό σώμα τότε πλέον αλλοιώνεται η μορφή του πολιτεύματος και νομίζω ότι κανένας δεν θέλει να ζήσουμε καταστάσεις που μπορεί να πυροδοτούν εντάσεις τραγικές».
Επίσης, ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «άτολμες» της προτάσεις της Κουμουνδούρου για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους ενώ λίγες ώρες πριν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης έκρινε τις συγκεκριμένες προτάσεις αρκετά τολμηρές και θα τις καταψηφίσει. Lykavitos.gr