Είναι απολύτως… ελληνικό: Το ελληνικό Δημόσιο δαπανά 22 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση ενός αεροδρομίου, το οποίο θα είναι έτοιμο μέσα στο 2017, ωστόσο δε θα διαθέτει το κατάλληλο σύστημα προσέγγισης, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το πρόβλημα των συχνών ακυρώσεων πτήσεων και η αδυναμία προσέγγισης των αεροσκαφών.
Το θέμα αναδεικνύουν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα όλοι οι φορείς της Ηπείρου, τουριστικοί και μή, οι οποίοι βλέπουν την τουριστική κίνηση στο νομό Ιωαννίνων να αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και παρά την οικονομική κρίση, αδυνατούν, ωστόσο, να εξυπηρετήσουν τη ζήτηση και να κλείσουν συμφωνίες με το εξωτερικό.
Οι φορείς της Ηπείρου κάνουν λόγο για διαχρονικές παλινωδίες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως προς το συγκεκριμένο θέμα και ζητούν την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα από την πλευρά της ΥΠΑ, όλες οι ενέργειες που αφορούν στην εκπόνηση διαδικασιών προσέγγισης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και στην τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης και προσγείωσης (GBAS).
Η ιστορία, όπως εκτίθεται στην επιστολή προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό έχει ως εξής:
Σε καιρούς πολύ δύσκολους, μετά από παλινωδίες και καθυστερήσεις ετών, το ελληνικό κράτος ολοκληρώνει μια επένδυση περίπου 22 εκατ. ευρώ για το έργο εκσυγχρονισμού και επέκτασης των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου Ιωαννίνων, που θα είναι έτοιμο το επόμενο έτος. Όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα για το αεροδρόμιο δεν είναι οι εγκαταστάσεις, αλλά η αναξιοπιστία στον προγραμματισμό των πτήσεων, με τις μόνιμες ακυρώσεις λόγω καιρικών συνθηκών.
Έτσι η ολοκλήρωση των επίγειων υποδομών, σε καμία περίπτωση δεν ολοκληρώνει το σχεδιασμό για το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.
“Υπερβαίνει κάθε λογική η σκέψη ότι το Ελληνικό Δημόσιο δαπανά περίπου 22 εκατ. ευρώ για ένα αεροδρόμιο το οποίο απαξιώνεται, όσο δεν εξασφαλίζουμε την πτητική του αξιοπιστία με την τοποθέτηση του κατάλληλου συστήματος προσέγγισης. Όταν μάλιστα το κόστος αυτού, είναι πολλαπλάσια μικρότερο των χρημάτων που ήδη έχουν δαπανηθεί για τις υποδομές του αεροδρομίου!”, αναφέρεται στην επιστολή.
Οι φορείς των Ιωαννίνων υποστηρίζουν ότι η εξυπηρέτηση της τουριστικής στρατηγικής, της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, διασφαλίζει ταυτόχρονα και τη βιωσιμότητα του αεροδρομίου, καθώς η μοναδική πτήση που σήμερα πραγματοποιείται, η πτήση Αθήνα – Ιωάννινα – Αθήνα, δεν μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του και δεν δικαιολογεί την επένδυση των 22 εκατ. ευρώ.