: Οι Πανελλήνιες τελείωσαν, τα αποτελέσματα βγήκαν και τώρα οι υποψήφιοι των πανεπιστημίων πρέπει να συμπληρώσουν το Μηχανογραφικό 2019.

Η οριστική ημερομηνία για την υποβολή είναι η 15η Ιουλίου, δηλαδή η επόμενη Δευτέρα.

Η οριστικοποίηση στο μηχανογραφικό 2019 γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://exams.it.minedu.gov.gr , επιλέγοντας «Οριστικοποίηση». Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο. ΓΕΛ και ΕΠΑΛ θα λειτουργήσουν την Τρίτη, 9 Ιουλίου, καθώς και τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου, για να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων.

Tι προτείνει το Υπουργείο Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας προτείνει στους υποψηφίους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό 2019 (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους. Οι υποψήφιοι φέτος θα πρέπει να είναι επιπλέον προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, καθώς σε αυτό είναι αποτυπωμένος ο νέος «χάρτης» της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στον οποίο δεν υπάρχουν ΤΕΙ, παρά μόνο πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία αναμένεται κατάρρευση στις βάσεις 2019. Σταθερά θα κινηθεί το 1ο επιστημονικό πεδίο, ενώ σημαντική πτώση θα υπάρξει σε 2ο και 3ο πεδίο, λόγω των θεμάτων σε Μαθηματικά και Χημεία.

Βάσεις 2019: Βλέπουν πτώση και στις υψηλόβαθμες σχολές

Όπως φαίνεται από τα στατιστικά στοιχεία με τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων στις Πανελλήνιες εξετάσεις, αναμένεται πτώση στις βάσεις 2019, σε όλα τα επιστημονικά πεδία.

Η ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στα πανεπιστήµια της χώρας εµφανίζει γενικότερα απογοητευτική εικόνα για τις ικανότητες των νέων σε βασικά µαθήµατα.

Τι έδειξε η βαθμολογία – Πού θα κυμανθούν οι βάσεις

Τα ποσοστά των γραπτών κάτω της βάσης είναι εξαιρετικά υψηλά και κυρίως στη Βιολογία γενικής παιδείας (64,99%), στα Μαθηµατικά (69,62%) και στην Ιστορία (47,20%). Εξαίρεση αποτελεί µόνο το µάθηµα της Νεοελληνικής Γλώσσας, στο οποίο κάτω από τη βάση έγραψε µικρό ποσοστό, που άγγιξε το 16%.

Φέτος µειώθηκαν και οι αριστούχοι σε όλα τα µαθήµατα, εκτός από τη Βιολογία, γεγονός που επιβεβαιώνει την πτώση των βάσεων ακόµη και στις υψηλόβαθµες σχολές. Το γεγονός που φαίνεται ότι σηµάδεψε τη φετινή χρονιά ήταν το βαθµολογικό «βατερλό» στο µάθηµα της Χηµείας.

Οπως είχαν εκτιµήσει και οι καθηγητές της Χηµείας, τα θέµατα ήταν τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, γεγονός που είχε ως αποτέλεσµα χιλιάδες υποψήφιοι να γράψουν κάτω από τη βάση και ταυτόχρονα να «εξαφανιστούν» οι αριστούχοι στο µάθηµα αυτό. Πέρυσι στη Χηµεία είχε γράψει κάτω από τη βάση το 26,25% των υποψηφίων, ενώ φέτος το ποσοστό εκτοξεύτηκε στο 42,12%. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι και οι αριστούχοι σχεδόν εξαφανίστηκαν, αφού το ποσοστό που πήρε φέτος βαθµό από 18 έως 20 είναι 4,38%, ενώ πέρυσι ήταν σχεδόν 23%.

Το βασικό συµπέρασµα πάντως είναι πως, παρότι χιλιάδες υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση, δεν θα µείνουν εκτός των πανεπιστηµίων, καθώς οι περισσότεροι θα εισαχθούν σε κάποιο τµήµα της περιφέρειας και κυρίως σε αυτά που προέκυψαν από τις συνενώσεις µε τα ΤΕΙ.

Για την Οµάδα Προσανατολισµού Ανθρωπιστικών Σπουδών

Όσον αφορά στην Οµάδα Προσανατολισµού Ανθρωπιστικών Σπουδών, το µεγαλύτερο ποσοστό βαθµολογιών κάτω από τη βάση παρατηρήθηκε στο µάθηµα της Ιστορίας. Το 47,2% των υποψηφίων έγραψε κάτω από 10, ενώ µόλις το 9,04% συγκέντρωσε βαθµολογία από 18 έως 20.

Στα Αρχαία, το µεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στις βαθµολογίες 5-10 (το 26,24% των υποψηφίων), ενώ υψηλή βαθµολογία (18-20) συγκέντρωσε µόνο το 2,84% των υποψηφίων. Πέρα από όλα αυτά όµως, χθες ήταν µια µέρα χαράς για τους περισσότερους υποψήφιους αλλά και αγωνίας γι’ αυτούς που δεν κατάφεραν να κατακτήσουν βαθµολογίες που θα τους οδηγήσουν στα αµφιθέατρα των πανεπιστηµίων και τώρα θα βρεθούν µπροστά στην αγωνιώδη αναζήτηση «εναλλακτικών» σπουδών σε άλλες δοµές εκπαίδευσης που παρέχουν ο δηµόσιος και ο ιδιωτικός τοµέας.

Στις φετινές εξετάσεις πήραν µέρος συνολικά 94.794 υποψήφιοι

Κατά τα λοιπά, στις φετινές εξετάσεις πήραν µέρος συνολικά 94.794 υποψήφιοι, εκ των οποίων οι 81.930 από τα Γενικά Λύκεια και οι 12.864 από τα Επαγγελµατικά (ΕΠΑΛ). Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, από την Πέµπτη 4 Ιουλίου και µετά, όλοι οι υποψήφιοι θα µπορούν να οριστικοποιήσουν το µηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας «Οριστικοποίηση») στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu. gov.gr. Η προθεσµία για την οριστική υποβολή των µηχανογραφικών δελτίων λήγει τη ∆ευτέρα 15 Ιουλίου και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσµίας ουδείς υποψήφιος θα µπορεί να οριστικοποιήσει το µηχανογραφικό δελτίο.

Ολα τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (εκτός από την προγραµµατισµένη τους εφηµερία) θα λειτουργήσουν επιπλέον την Τρίτη 9 Ιουλίου και τη ∆ευτέρα 15 Ιουλίου προκειµένου να υποστηρίξουν τους υποψηφίους στην ηλεκτρονική υποβολή των µηχανογραφικών δελτίων. Προτείνεται δε οι υποψήφιοι είτε να εκτυπώσουν είτε να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιηµένο µηχανογραφικό (το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόµατα και αριθµό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγµή να µπορούν να δουν τις τελικές προτιµήσεις τους, αναφέρει το neaselida.gr.