Μηχανογραφικό 2019: Αλλαγές θα υπάρχουν από τον Σεπτέμβρη του 2019 στον χάρτη των Πανεπιστημίων μετά την κατάργηση των ΤΕΙ και τον πολλαπλασιασμό των επιστημονικών τμημάτων. Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν τα παιδαγωγικά, τα πολυτεχνικά τμήματα και τις γεωπονικές.
Ο συνολικός αριθμός των τμημάτων 424, ενώ 38 τμήματα δεν θα λειτουργήσουν από φέτος αλλά από τον Σεπτέμβριο του 2020.
Σε όλα τα επιστημονικά πεδία υπάρχει αύξηση των τμημάτων, μάλιστα σε ορισμένα η αύξηση φτάνει ακόμα και τα 30 τμήματα (πχ 1ο και 3ο επιστημονικό πεδίο).
Οι επιλογές για τους υποψηφίους διευρύνονται ενώ πλούσια είναι και η αύξηση αριθμού των κοινών τμημάτων, καθώς πλέον φτάνουν τα 173. Σε κάποια από αυτά η εισαγωγή γίνεται και από τα 4 επιστημονικά πεδία, όπως τα παιδαγωγικά, ΤΕΦΑΑ, μουσικά, σε κάποια η εισαγωγή γίνεται από 3 επιστημονικά τμήματα, όπως οι αστυνομικές σχολές, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.
Η αύξηση του αριθμού των εισακτέων σε συνδυασμό με το νέο χάρτη των Πανεπιστημίων ρίχνουν τις φετινές βάσεις. Τη μείωση αναμένεται να πιστωθούν κυρίως τα πανεπιστημιακά τμήματα της περιφέρειας και όχι τόσο τα κεντρικά πανεπιστήμια.
Παράλληλα, στα κοινά τμήματα αναμένονται αρκετές καραμπόλες που θα ξεδιαλύνουν με την ανακοίνωση των επιδόσεων των υποψηφίων στις εξετάσεις. Ο ανταγωνισμός ανεβαίνει για 173 τμήματα, όμως οι υποψήφιοι δεν θα εξετάζονται στα ίδια μαθήματα. Για παράδειγμα, στα γεωπονικά τμήματα εξετάζονται οι υποψήφιου του 2ου και του 3ου επιστημονικού πεδίου. Στην πρώτη περίπτωση οι υποψήφιοι στα Μαθηματικά, μάθημα στο οποίο σημειώνεται διαχρονικά «σφαγή» στις βαθμολογίες, ενώ στη δεύτερη, στη Βιολογία, οι επιδόσεις είναι καλύτερες.
1ο πεδίο: Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Πρόκειται για το πιο πολυπληθές επιστημονικό πεδίο, που πλέον περιλαμβάνει 161 τμήματα, έναντι 135 πέρσι αν και μόλις τα 92 είναι αποκλειστικά για τους υποψηφίους του.
2ο πεδίο: Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Παραδοσιακά, τα τελευταία χρόνια οι υποψήφιοι του 2ου επιστημονικού πεδίου αντιστοιχούν στις προσφερόμενες θέσεις. Οι υποψήφιοι πλέον θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ 263 έναντι 247 πέρσι, ενώ πολλαπλασιάζονται τα πολυτεχνικά τμήματα.
3ο πεδίο: Επιστήμες Υγείας
Πάνω από 30 επιπλέον τμήματα θα έχουν στη διάθεση τους οι υποψήφιοι, κυρίως σε παραϊατρικές ειδικότητες, με τα τμήματα να φτάνουν τα 167.
4ο πεδίο: Πληροφορικής και Οικονομίας
Με 185 τμήματα έναντι 173 πέρσι οι υποψήφιοι έχουν πλέον επιλογές, με αρκετά κοινά τμήματα κυρίως σε παιδαγωγικά, σχολές ενστόλων και πληροφορικής, που είναι κοινές με το 2ο επιστημονικό πεδίο.
Το πρόγραμμα
Οι φετινές Πανελλαδικές, θα ξεκινήσουν για τα Επαγγελματικά Λύκεια με το μάθημα των Νέων Ελληνικών και για τα Γενικά Λύκεια με το μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.
Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:
10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).