Υπάρχει μια παλιά, κλασική διαπίστωση που λέει ότι οι στρατηγοί κάνουν πολύ συχνά το λάθος να «πολεμάνε» τον… «προηγούμενο Πόλεμο»! Δηλαδή, να σχεδιάζουν τις επιχειρήσεις με βάση τα δεδομένα και τα μαθήματα που άντλησαν από τον προηγούμενο Πόλεμο, που χρειάστηκε να πολεμήσει η χώρα τους…
Αυτή η «επαγγελματική διαστροφή» σχεδόν πάντα οδηγεί σε μεγάλες καταστροφές. Πολύ συχνά και σε απροσδόκητες ήττες…
Γιατί απέναντι τους είναι πιθανό να υπάρχει αντίπαλος που σκέφτεται out of the box – έξω από τα συνηθισμένα – εφαρμόζει τα νέα δεδομένα και θα καταφέρει να ανατρέψει στο πεδίο της μάχης όλους τους σχεδιασμούς των «συντηρητικών» στρατηγών της απέναντι πλευράς – και των «πατροπαράδοτων» μεθόδων στις οποίες έμειναν προσκολλημένοι…
Του Θανάση Κ.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους στρατηγούς και τους πολέμους τους.
Ισχύει και στους Οικονομικούς ανταγωνισμούς – στο Εμπόριο, στη Βιομηχανία, στις Επενδύσεις και στο Χρηματιστήριο.
Ασφαλώς ισχύει και στους Πολιτικούς ανταγωνισμούς και στις εκλογικές αναμετρήσεις…
Οι μεγάλες ανατροπές γίνονται συνήθως – σε εποχές που επιτρέπουν ή απαιτούν ανατροπές – από ανθρώπους που σκέφτονται πέρα από τα «συνηθισμένα» και ανοίγουν δρόμους πέρα από την «πεπατημένη».
Σταματάω αυτή την γενική παρατήρηση εδώ.
(Όπως θα διαπιστώσετε, θα την βρούμε μπροστά μας πιο κάτω…)
Και περνάω στο κυρίως θέμα…
Μια ακόμα δημοσκόπηση χθες (της Pulse αυτή τη φορά), έρχεται να επιβεβαιώσει όσα έδειχνε πριν δύο μέρες μια άλλη (και τη σχολιάζαμε χθες), της Public Issue.
Αν και τα αποτελέσματά τους μοιάζουν διαφορετικά (η Pulse δίνει τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ 9,5%, ενώ η Public Issue 16,5%) στην ουσία βρίσκουν το ίδιο πράγμα…
Απλά η πρώτη παρουσιάζει τη μεταξύ τους διαφορά χωρίς την αναγωγή των αναποφάσιστων, ενώ η δεύτερη κάνει και αναγωγή αναποφάσιστων.
–Έτσι η Pulse δίνει πρόθεση ψήφου: ΝΔ: 31,5 και ΣΥΡΙΖΑ 22% (με αναγωγή επί των εγκύρων μόνο) και τους αναποφάσιστους ξεχωριστά: 13,5%.
Αν τους κατανείμετε αναλογικά, βγαίνει εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος 36,5% για τη ΝΔ και 25% για το ΣΥΡΙΖΑ (11,5 μονάδες διαφορά…)
Η Public Issue δίνει εκτίμηση αποτελέσματος 38,5% για τη ΝΔ και 22% για το ΣΥΡΙΖΑ. Ο λόγος είναι που προκύπτει διαφορετικό αποτέεσμα, είναι γιατί κατανέμει τους αναποφάσιστους, όχι αναλογικά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με την υπόθεση ότι θα πάνε δυσανάλογα περισσότεροι στην ΝΔ…
Κι έτσι προκύπτει «ψαλίδα» της τελικής εκλογικής τους δύναμης μεγαλύτερη (16,5 μονάδες αντί για 11,5%)
Πρόκειται για διαφορά στη μεθοδολογία. Όχι για «διαφορετικά ευρήματα».
Και οι δύο εταιρίες συμφωνούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπείρωση 52% όσων τον ψήφισαν την προηγούμενη φορά (Σεπτέμβριος 2015).
Αυτό σημαίνει ότι θα η «σκληρή» εκλογική του βάση είναι σήμερα 19% …
Πολλοί λένε ότι αυτό είναι «θετικό» για το ΣΥΡΙΖΑ. Διότι έχει ακόμα άλλους τόσους σχεδόν από τους παλαιούς ψηφοφόρους του, που μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει. Όμως, αυτό είναι λάθος!
Διότι αν προσέξετε τα αναλυτικά τα αποτελέσματα των «συσπειρώσεων», οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους πρώην ψηφοφόρους τους ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη αποφασίσει να ψηφίσουν κάτι άλλο: Συγκεκριμένα πάνε ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, ΧΑ και αποχή. Μόνο ένα 13% είναι ακόμα «αναποφάσιστοι» από την παλαιά εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή 4,6 μονάδες του εκλογικού σώματος. Και όλους να τους πάρει – πράγμα όχι το πιθανότερο – δεν ξεπερνά το 23%…
Άρα το 22% δεν είναι το κατώτερο σημείο της εκτιμώμενης εκλογικής του δύναμης σήμερα, είναι μάλλον η «κεντρική τιμή»…
Αντίστοιχα ισχύουν, βέβαια, και για τη ΝΔ: Η υψηλή συσπείρωση που έχει (83%) δεν είναι «μειονέκτημα», όπως το παρουσιάζουν κάποιοι – ότι δήθεν «δεν έχει περιθώρια να ανέβει κι άλλο»…
Αν προσέξετε κι εδώ τις «συσπειρώσεις», δηλαδή αυτούς που της έρχονται από άλλα κόμματα (κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ), τότε ξεκινάει ουσιαστικά από 31%. Κι από τους «αναποφάσιστους» διεκδικεί δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό, ως πρώτο κόμμα…
Κι έτσι το 35% είναι το κατώτατο όριο για τη ΝΔ (όσο το δίνει η Public Issue…)
Συνεπώς η διαφορά μεταξύ των δύο «μεγάλων», με όλες τις αναγωγές έχει μέση τιμή πιο κοντά στο 13% αυτή τη στιγμή! Με περιθώρια όμως, να διευρυνθεί, αφού η συμπίεση στους μικρούς τις παραμονές των εκλογών προβλέπεται μεγάλη, και από αυτή τη «συμπίεση» σχεδόν πάντα βγαίνει δυσανάλογα κερδισμένο το πρώτο κόμμα. Δηλαδή στην περίπτωσή μας η ΝΔ.
Άρα όσοι προβλέπουν αποτελέσματα με βάση τι έγινε πριν τέσσερα χρόνια κάνουν λάθος. Γιατί ξεχνάνε πώς έχουν μεταστραφεί οι συσχετισμοί και οι ψηφοφόροι σήμερα – όπως τουλάχιστον δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις.
Κάνουν, όμως κι ένα ακόμα λάθος: Δεν βλέπουν καθόλου τα ποιοτικά στοιχεία και των δυο δημοσκοπήσεων. Αλλά και όλων των άλλων που έχουν εμφανιστεί τους τελευταίους μήνες.
Όλες οι μετρήσεις λοιπόν, ανεξαρτήτως μεθοδολογίας, συμφωνούν ότι έχει δημιουργηθεί μια τεράστια πλειοψηφία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ σε τρία μεγάλα θέματα:
–Στο θέμα των φόρων, όπου συμφωνεί πάνω από το 80% ότι είναι αβάστακτη η υπέρ-φορολόγηση.
–Στο Μακεδονικό, όπου διαφωνούν με τη συμφωνία των Πρεσπών τουλάχιστον 65% του εκλογικού σώματος…
–Στην ανομία που κυριαρχεί πια παντού, που διαφωνεί το 73%, τη θεωρεί απαράδεκτη και τη χρεώνει στο ΣΥΡΙΖΑ…
Ενώ η απογοήτευση προς την κυβέρνηση συνολικά αγγίζει ή ξεπερνά το 65%!
–Κι ακόμα, «καταλληλότερο Πρωθυπουργό» θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη – 35% πια, για πρώτη φορά πάνω κι από τον «Κανένα», έναντι 24% του Τσίπρα!
Κι άλλη επιβεβαίωση ότι το 35% είναι σταθερή «βάση» του Κυριάκου (προς τα πάνω), ενώ το 24% είναι «ανώτατο όριο» για τον Τσίπρα. (που δεν το έχει και σίγουρο)…
Να σημειωθεί ότι σε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες ο ήδη Πρωθυπουργός πάντα προηγείται στη μέτρηση αυτή όσο παραμένει Πρωθυπουργός, κι ας βρίσκεται πίσω το κόμμα του. Εδώ ο Τσίπρας βρίσκεται πίσω πάνω από 11 μονάδες…
Και μια ακόμα πολύ σημαντική παρατήρηση που τη φέρνει στο φώς η Pulse (αν και παραπλήσιες ενδείξεις είχαμε και στο πρόσφατο παρελθόν από τα ποιοτικά στοιχεία άλλων αντίστοιχων σφυγμομετρήσεων): ότι το εκλογικό σώμα ΔΕΝ τσιμπάει σε όλα εκείνα τα τεχνάσματα με τα οποία επιχειρεί – ή θα επιχειρήσει – ο Τσίπρας να «μειώσει» τη διαφορά τους επόμενους μήνες (ως τις εκλογές)…
— Δεν τσιμπάει ούτε στην σκανδαλολογία (δηλώνει ότι θα επηρεάσει πολύ την ψήφο το 16% των ερωτηθέντων – ενώ το 53% το έχει απαξιώσει πλήρως…
— Δεν τσιμπάει ούτε στις προσλήψεις (δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πολύ μόλις το 17% – ενώ το 64% το έχει απαξιώσει κι αυτό)
Κι όσο αφορά τις λοιπές «παροχές», δεν υπάρχει ακόμα καμία μέτρηση, αλλά μέχρι στιγμής δημιουργούν μάλλον απογοήτευση.
Για παράδειγμα, η «μείωση ασφαλιστικών εισφορών» για τους ελεύθερους επαγγελματίες – που την εξήγγειλε πανηγυρικά ο Τσίπρας – θα εξουδετερωθεί από τεχνητή αύξηση του φορολογητέου εισοδήματός τους!
Δηλαδή θα τους πάρουν μικρότερο ποσοστό από τεχνητά μεγαλύτερο «φορολογητέο» εισόδημα!
Και έτσι θα κερδίσουν 142 εκατομμύρια, αλλά θα τους πάρουν πίσω αμέσως τα 138 εκατομμύρια. Εμπαιγμός!
Συνεπώς, όλα τα μέτρα και όλα τα κόλπα με τα οποία προσπαθούν να κερδίσουν αναποφάσιστους «συγκινούν» μόνο τους ήδη πεισμένους.
Υπάρχει όμως και μια άλλη μεγάλη αποκάλυψη από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Ότι αυτό το 65% με 70% του εκλογικού σώματος που παραμένει εναντίον του, έχει μεταλλαχθεί και ποιοτικά.
Δεν είναι μόνο εναντίον του Τσίπρα και της διακυβέρνησής του. Είναι και εναντίον της ανομίας (που έχει ταυτιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με μερίδα του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα)
–είναι και εναντίον της λαθρομετανάστευσης (εδώ τα ποσοστά είναι πολύ υψηλότερα), που έχει ταυτιστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με την «πολιτική ορθότητα» γενικότερα,
–είναι και εναντίον της υψηλής φορολόγησης (που είναι ταυτισμένη με την Αριστερά και την Κεντροαριστερά),
–είναι και εναντίον του κρατισμού, αλλά και υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων -με πλειοψηφικά και συνεχώς ανερχόμενα ποσοστά μάλιστα!
Αποκαλυπτική, μάλιστα, είναι η τελευταία έρευνα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά δείχνει ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει μετακινηθεί προς τις φιλελεύθερες θέσεις – ενίοτε και τις πιο συντηρητικές θέσεις!
Εδώ έχουμε το κέντρο βάρους της κοινωνίας να μετατοπίζεται πιο δεξιά, πιο φιλελεύθερα και πιο συντηρητικά.
Το λένε όλες οι ποιοτικές μετρήσεις
Ακόμα και εταιριών που δεν υπήρξαν παραδοσιακά «φιλικές» προς τη ΝΔ ή προς τις απόψεις της.
Εδώ τα «κεντροαριστερά ανοίγματα» είναι εκτός τόπου και χρόνου…
Η κοινωνία είναι αλλού! Η κοινωνία πάει αλλού!
Αν θέλουμε να διευρύνουμε τα κέρδη μας μέσα σε αυτό το 65-70% του εκλογικού σώματος, πρέπει να εκπροσωπήσουμε αυτά που θέλει σήμερα η κοινωνία.
Όχι να ψάχνουμε το «κέντρο» προ… τριακονταετίας!
Δηλαδή, όχι να πολεμάμε τον,,, προηγούμενο Πολεμο…
Το 65% της κοινωνίας είναι «αντί-σύρριζα»,
γίνεται καθημερινά «αντι-αριστερό»,
γυρίζει δεξιότερα και πιο φιλελεύθερα.
Θα το εκφράσουμε κάποτε;
Ή θα τους ξενερώνουμε συνεχώς;