Κυριακή, 10 Μαΐου, 2026
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα
Αρχική Featured

Μητσοτάκης: 13 νέες «Απάτητες Παραλίες», 6,9 δισ. πρόωρη αποπληρωμή χρέους και 17 μικροδορυφόροι σε τροχιά

Παντελής Χαριτάκης από Παντελής Χαριτάκης
10/05/2026 13:24
σε Featured, ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
A A
52
SHARES
111
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μητσοτάκης: Με αναφορά στην Ημέρα της Μητέρας και στη μητέρα του Μαρίκα Μητσοτάκη ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την εβδομαδιαία ανασκόπησή του, δίνοντας προσωπικό τόνο σε μια ανάρτηση που περιλάμβανε ισχυρό πολιτικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ρεπορτάζ: Παντελής Χαριτάκης- tilegrafimanews.gr

 Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε σε όλες τις μητέρες, μιλώντας για την «πρώτη αγκαλιά» και την ανιδιοτελή αγάπη, πριν περάσει στις βασικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες της εβδομάδας.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι 13 νέες περιοχές που προστίθενται στις «Απάτητες Παραλίες», η πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 6,9 δισ. ευρώ, οι ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ, η στρατηγική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η επανασύνδεση της Φλώρινας με το σιδηροδρομικό δίκτυο, τα νέα σχολικά έργα και οι μικροδορυφόροι που ενισχύουν την Πολιτική Προστασία.

13 νέες «Απάτητες Παραλίες»

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ακόμη 13 περιοχές, από τη Λήμνο και τις μικρές Κυκλάδες έως την Κρήτη και τη Λευκάδα, εντάσσονται στο καθεστώς των «Απάτητων Παραλιών». Έτσι, ο συνολικός αριθμός τους φτάνει τις 251.

Πρόκειται για παραλίες ιδιαίτερης οικολογικής και γεωμορφολογικής αξίας, στις οποίες απαγορεύονται δραστηριότητες που αλλοιώνουν τον φυσικό χαρακτήρα τους. Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην πολιτική προστασίας του παράκτιου περιβάλλοντος και στη διαφύλαξη ευαίσθητων περιοχών, ιδίως εντός ή πλησίον του δικτύου Natura 2000.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να συνδέσει την τουριστική ανάπτυξη με την περιβαλλοντική προστασία, στέλνοντας μήνυμα ότι υπάρχουν περιοχές όπου η φυσική ισορροπία πρέπει να υπερισχύει κάθε εμπορικής αξιοποίησης.

ΑΠΕ και ενεργειακή ασφάλεια

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις νέες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο την αύξηση της δυνατότητας αποθήκευσης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στα 700 MW έως το τέλος του έτους και στο 1 GW το 2027.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέδεσε το θέμα με τη διεθνή αβεβαιότητα και την κρίση στον Περσικό Κόλπο, επισημαίνοντας ότι η ενεργειακή αυτονομία αποτελεί πλέον ζήτημα εθνικής ασφάλειας. Όπως τόνισε, η Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια έχει περάσει από τη φάση της εισαγωγής στη φάση της εξαγωγής ενέργειας, γεγονός που ενισχύει τη γεωοικονομική της θέση.

Οι παρεμβάσεις για τις ΑΠΕ δεν αφορούν μόνο μεγάλες επενδύσεις αλλά και λειτουργικότερες λύσεις για πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς η αποθήκευση ενέργειας θεωρείται το μεγάλο κλειδί για φθηνότερο και σταθερότερο ρεύμα.

Πρόωρη αποπληρωμή χρέους 6,9 δισ. ευρώ

Σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές αποτέλεσε η απόφαση για νέα πρόωρη αποπληρωμή χρέους ύψους 6,9 δισ. ευρώ, έναντι των πρώτων δανείων διάσωσης που είχε λάβει η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ζήτημα μπορεί να ακούγεται τεχνικό, αλλά αφορά άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Όσο μειώνεται το δημόσιο χρέος, τόσο αυξάνεται η δυνατότητα της χώρας να στηρίζει εισοδήματα, επιχειρήσεις και κοινωνικές πολιτικές χωρίς να επιστρέφει σε δημοσιονομικά αδιέξοδα.

Ο στόχος που έθεσε είναι σαφής: το 2027 η Ελλάδα να μην είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Εξωδικαστικός και ιδιωτικό χρέος

Στην ανασκόπηση έγινε αναφορά και στον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου τον Απρίλιο καταγράφηκε αύξηση 51% στις ρυθμίσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, ολοκληρώθηκαν 2.172 νέες ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές 588 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά έχουν ολοκληρωθεί 60.388 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές 18,64 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση θεωρεί τον εξωδικαστικό βασικό εργαλείο για τη μείωση του κόκκινου ιδιωτικού χρέους, ιδίως μετά τις αλλαγές στα κριτήρια ένταξης και τη δυνατότητα διαχωρισμού της κύριας κατοικίας από την υπόλοιπη περιουσία.

Διπλωματία, Τεχνητή Νοημοσύνη και ΗΑΕ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επαφές του με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τον Βασιλιά της Ιορδανίας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως γέφυρα ανάμεσα στη Μέση Ανατολή, τον Κόλπο και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ξεχωριστή θέση είχε η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας – ΗΑΕ στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών υποδομών. Η συμφωνία προβλέπει επενδύσεις, συνεργασία στην εκπαίδευση και την υγεία, καθώς και ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για τη δημόσια διοίκηση.

Παράλληλα, η Ελλάδα αποκτά πλαίσιο για την υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τη συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σχολεία, τρένο και πολιτισμός

Στην παιδεία, το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» περνά στη δεύτερη φάση, με παρεμβάσεις σε περισσότερα από 200 σχολεία. Η πρώτη φάση κάλυψε 431 σχολικές μονάδες σε 245 δήμους και στις 13 περιφέρειες της χώρας.

Στις μεταφορές, ο πρωθυπουργός σημείωσε την επανασύνδεση της Φλώρινας με το σιδηροδρομικό δίκτυο μετά από τρία και πλέον χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στη δράση «Καθαρή Γραμμή» για την απομάκρυνση γκράφιτι από σταθμούς και συρμούς.

Στον πολιτισμό, στάθηκε στα εγκαίνια του νέου Μουσείου «Θεσσαλονικέων Μητρόπολις» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το 29ο νέο μουσείο από το 2019.

Η Ελλάδα στο Διάστημα

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον 17 μικροδορυφόρους σε τροχιά, μετά την εκτόξευση 6 νέων. Οι 4 είναι θερμικοί και σχεδιασμένοι για έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση πυρκαγιών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος.

Τα δεδομένα τους θα αξιοποιούνται από τον Κυβερνητικό Κόμβο Παρατήρησης της Γης, προσφέροντας νέα εργαλεία στην Πολιτική Προστασία, στην παρακολούθηση πλημμυρών, πλοίων και περιβαλλοντικών μεταβολών.

Η ανασκόπηση του πρωθυπουργού έκλεισε με αναφορά στο πενταετές σχέδιο «Greece on Screen», ύψους 750 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής παραγωγής και την προσέλκυση διεθνών κινηματογραφικών projects στην Ελλάδα.


Google News
Πάτα εδώ και ακολούθησε το TILEGRAFIMANEWS.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις

Ετικέτες: Μητσοτάκης

ΣχετικάΆρθρα

Featured

Μητσοτάκης: Στόχος το 2027 η Ελλάδα να μην έχει το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη – Νέες παρεμβάσεις σε ενέργεια, σχολεία και στεγαστική πολιτική

10/05/2026 | 10:31
Featured

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μιλάμε με χειροπιαστά αποτελέσματα που αναβαθμίζουν άμυνα, διπλωματία και ενεργειακή πολιτική

09/05/2026 | 16:03
Featured

Μητσοτάκης: Αδιαπραγμάτευτη δέσμευση να προχωρήσουν οι μελέτες για την επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη

09/05/2026 | 13:20
Featured

Θεσσαλονίκη: Παρουσία Μητσοτάκη το 6ο προσυνέδριο της ΝΔ στη ΔΕΘ

09/05/2026 | 10:44
Load More
Επόμενο Άρθρο

Θεσσαλονίκη: Άγριο έγκλημα μετά από συμπλοκή στα Μάλγαρα – Στον Λουδία αναζητούν τη σορό, φόβοι για νέα έκρηξη βίας


ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

  • Υπό επιτήρηση τέσσερα άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα χανταϊού – Γυναίκα τέθηκε σε προληπτική καραντίνα

    85 shares
    Share 34 Tweet 21
  • Δύο Συνταγές για παγωτό χωρίς ζάχαρη από το Άγιο Όρος- Με μέλι!

    209 shares
    Share 84 Tweet 52
  • Θεσσαλονίκη: Άγριο έγκλημα μετά από συμπλοκή στα Μάλγαρα – Στον Λουδία αναζητούν τη σορό, φόβοι για νέα έκρηξη βίας

    65 shares
    Share 26 Tweet 16
  • ΟΠΕΚΕΠΕ- ΑΑΔΕ: Νέα πληρωμή 200 εκατ. ευρώ τον Μάιο – Άνοιξε ξανά η εφαρμογή για παραδόσεις, τι πριμ θα πάρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι

    75 shares
    Share 30 Tweet 19
  • Πυροβολισμοί στην Καλλιθέα – Γυναίκα τραυματίστηκε στο λαιμό

    61 shares
    Share 24 Tweet 15
  • Γεραπετρίτης για προφυλακισμένους Έλληνες στην Τουρκία: «Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα έχουμε αίσιο τέλος»

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
  • Κοινωνική Αντιπαροχή: Τα πρώτα 8 ακίνητα της ΔΥΠΑ ενεργοποιούνται για κοινωνικές κατοικίες

    58 shares
    Share 23 Tweet 15
Tilegrafimanews – Έκτακτες Ειδήσεις και Επικαιρότητα

Το ενημερωτικό site tilegrafimanews.gr είναι ένας ειδησεογραφικός ιστότοπος με βασικό χαρακτηριστικό του, την εγκυρότητα της είδησης και έτσι έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του διαδικτυακού κοινού καθώς συνολικά το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια χρηστών. Η καθημερινή επισκεψιμότητα επιβραβεύει την προσπάθεια όλης της δημοσιογραφικής ομάδας μας.

Τηλεγράφημα Αριθμός μέλους - Μητρώο online media: 12528 Υπουργείο Ψηφιακής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης - Γενική γραμματεία ενημέρωσης και επικοινωνίας

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • HOT NEWS
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

About Us

Πρόσθεσε το μπάνερ μας Google+

Όροι χρήσης

Επικοινωνία

Διαφημιστείτε στο tilegrafimanews.gr

RSS feed

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ

News OAED.GR ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΑΣΕΠ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΗ ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ ΕΦΚΑ Ελλάδα ΗΠΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ Μητσοτάκης ΝΕΑ ΟΑΕΔ ΟΠΕΚΕΠΕ ΠΟΙΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΕΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΣΥΡΙΖΑ Συντάξεις ΤΟΥΡΚΙΑ καιρός
  • All categories
  • Newsletter
  • tags
  • test
  • useronline
  • Ανάρτηση σχολίων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • Όλες οι ειδήσεις
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου – Cookies – Newsletter
  • Ποιοι είμαστε
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch

  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ – ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
  • …
    • ΕΘΝΙΚΑ
    • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
    • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
    • ΒΙΝΤΕΟ
    • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ/ΓΛΩΣΣΑ
    • ΔΙΑΤΡΟΦΗ
    • ΓΥΝΑΙΚΑ – ΟΜΟΡΦΙΑ
    • ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
    • ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΝΕΑ
    • ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
    • ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ
    • ΜΟΥΣΙΚΗ
    • Το ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ γράφει…
    • Είπαν στο Τηλεγράφημα…
    • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
    • ΕΚΚΛΗΣΙΑ
    • ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ
    • ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ
    • ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ
    • ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
    • ΕΙΠΑΝ
    • ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ
    • ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
    • ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ BUSINESS REPORT

© 2015 - 2022 tilegrafimanews.gr | Produced by etouch