Ολιγόωρη επίσκεψη στα Ιωάννινα πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την επίσκεψη από το νέο Εμβολιαστικό Κέντρο της ηπειρωτικής πόλης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επιχείρηση «Ελευθερία» και προέτρεψε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν.
«Επισκεφθήκαμε το mega Εμβολιαστικό Κέντρο, το οποίο οργανώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει να λειτουργεί. Πρόκειται για μία σημαντική υποδομή, που προστίθεται στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Πάνω από 103.000 εμβολιασμοί έχουν γίνει στα Γιάννενα, 7,2 εκατομμύρια στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
«Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωράει με μεγάλη ταχύτητα και μεγάλη αποτελεσματικότητα. Εξακολουθούμε να κινούμαστε περί τους 100.000 εμβολιασμούς σε ημερήσια βάση.
Όμως, το σημαντικό από εδώ και στο εξής είναι να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας, καθώς η πλατφόρμα πια έχει ανοίξει για όλες τις ηλικίες, να σπεύδουν και να εμβολιαστούν ειδικά η νεολαία μας, η οποία έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, πρέπει να το κάνει και είμαι σίγουρος πως θα ανταποκριθεί σε αυτήν την πρόκληση προκειμένου και οι νέοι μας να ανακτήσουν πλήρως την ελευθερία τους, να έχουν ένα ξέγνοιαστο και χαλαρό καλοκαίρι.
Είμαι σίγουρος πως θα δούμε μεγαλύτερη συμμετοχή στην πλατφόρμα του εμβολιασμού. Έχουμε πια στη διάθεσή μας όλα τα εμβόλια που χρειαζόμαστε, ώστε να εμβολιάσουμε όσους συμπολίτες το επιθυμούν και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα γίνει», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λόγω καθυστερημένης άφιξης στα Ιωάννινα, δεν επισκέφθηκε το οροπέδιο της Χρυσοβίτσας και τους παραγωγούς πατάτας, όπου μετά από πολλά χρόνια καθυστερήσεων ένα σημαντικό έργο αγροτικής οδοποιίας παίρνει τον δρόμο της υλοποίησης.
Μητσοτάκης: Τα Ιωάννινα έχουν μετατραπεί σε έναν κόμβο τεχνολογίας
Tο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της διεθνούς τεχνολογικής εταιρείας TeamViewer επισκέφθηκε o Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Ιωάννινα.
Η περιοχή γύρω από τα Ιωάννινα φιλοξενεί πολλές τεχνολογικές εταιρείες και αποφοίτους Πανεπιστημίων στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών και της ανάπτυξης λογισμικού.
«Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα Ιωάννινα θα είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να μετατραπούν σε έναν κόμβο τεχνολογίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη χαρά του για το γεγονός ότι «τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ στα Ιωάννινα και να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό ταλέντο των φοιτητών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας».
Το κέντρο της TeamViewer, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές του 2020, απασχολεί αυτή τη στιγμή 50 μηχανικούς τεχνολογίας λογισμικού, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια σε 150 με 200. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της TeamViewer Oliver Steil, ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής της ελληνικής ομάδας, Philipp Deutscher, και ο διευθύνων εταίρος της DACH Permira Jörg Rockenhäuser.
«Αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση -κάθε φορά που μιλάω με τεχνολογικές εταιρείες που αποφάσισαν να διερευνήσουν το τοπίο στην Ελλάδα- είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλούν για τους νέους Έλληνες και το ταλέντο τους -αυτό είναι που “οδηγεί” ό,τι συμβαίνει εδώ αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Τα Ιωάννινα έχουν μετατραπεί σε έναν κόμβο τεχνολογίας
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TeamViewer, Oliver Steil, σημείωσε ότι το κέντρο των Ιωαννίνων «είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer στον κόσμο καθώς στο παρελθόν κάναμε προσλήψεις στην Στουτγκάρδη, στη νοτιοδυτική Γερμανία».
«Τα Ιωάννινα είναι ένα πολύ ελκυστικό μέρος για εμάς. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ανάπτυξη της μονάδας στα Ιωάννινα και ανυπομονούμε να το επεκτείνουμε περαιτέρω στο μέλλον» ανέφερε ο κ. Steil.
Ο κ. Rockenhäuser σημείωσε από την πλευρά του ότι η πρόοδος που συντελέστηκε στα Ιωάννινα είναι ήδη πολύ μεγάλη. «Κανείς δεν θα μπορούσε να το είχε φανταστεί πριν από 5 χρόνια» σχολίασε και τόνισε ότι το τεχνολογικό campus που σχεδιάζεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μετατροπή της περιοχής σε αναγνωρισμένο τεχνολογικό κέντρο (hub) της Ευρώπης. Στάθηκε, τέλος, στη σημασία της συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια της περιοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα για το γεγονός ότι ενθαρρύνει «ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που προσανατολίζεται στην τεχνολογία και ήδη ανθεί στην Ελλάδα» καθώς και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη τονίζοντας ότι θα στηρίξει «την πρωτοβουλία του να ιδρύσει ένα τεχνολογικό campus στα Ιωάννινα».
Το πάρκο θα λειτουργήσει ως κόμβος τεχνολογίας, καθώς θα επιτρέψει σε φορείς από ακαδημαϊκά και ερευνητικά ινστιτούτα, μικρές και μεγάλες εταιρείες να συνεργάζονται στενά, κάτω από την ίδια στέγη. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία σε φοιτητές της επιστήμης υπολογιστών θα αποκτήσουν εμπειρίες από τη λειτουργία επιχειρήσεων σε πραγματικές συνθήκες.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στους χώρους του κέντρου και να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, ενώ παρακολούθησε την παρουσίαση που έκανε ο ομογενής Βασίλης Τριάδης, επικεφαλής της P&I – Personal & Informatik, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε να κατευθυνθεί η επένδυση της TeamViewer στην Ελλάδα και τα Ιωάννινα.
Παρόντες στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού στα Ιωάννινα ήταν, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αμυράς και οι βουλευτές Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού (σε ανεπίσημη μετάφραση από τα αγγλικά):
«Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαι εδώ μαζί σας. Νομίζω πως αν ψάξει κανείς καλά, θα βρει θησαυρούς στα πιο απρόσμενα μέρη. Δεν θα μπορούσαν πολλοί να φανταστούν πριν από μερικά χρόνια ότι τα Ιωάννινα θα είχαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις να μετατραπούν σε ένα κόμβο τεχνολογίας, αλλά εσείς το κάνετε πραγματικότητα. Και είμαι πολύ χαρούμενος που σημαντικές ευρωπαϊκές, τεχνολογικές εταιρείες αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν εδώ στα Ιωάννινα και να αξιοποιήσουν το εξαιρετικό ταλέντο των φοιτητών που βγαίνουν από τα πανεπιστήμιά μας.
Όπως αναφέρατε, η ψηφιακή και η πράσινη μετάβαση είναι βασικοί πυλώνες των μακροπρόθεσμων στρατηγικών μας για τη χώρα. Χθες λάβαμε την επίσημη έγκριση για τον ελληνικό μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στην χώρα μέσω επιδοτήσεων και δανείων, ενώ η πλειοψηφία των κεφαλαίων θα διατεθεί για την ενίσχυση της ψηφιακής μας παρουσίας και τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης.
Ασφαλώς, το θέμα δεν είναι μόνο οι οικονομικοί πόροι, γιατί εμείς εστιάζουμε στον άνθρωπο. Αυτό που μου κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση -κάθε φορά που μιλάω με τεχνολογικές εταιρείες που αποφάσισαν να διερευνήσουν το τοπίο στην Ελλάδα- είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο μιλούν για τους νέους Έλληνες και το ταλέντο τους, αυτό είναι που «οδηγεί» ό,τι συμβαίνει εδώ αλλά και σε άλλα μέρη στη χώρα. Έχουμε μια συγκεκριμένη στρατηγική με την οποία σκοπεύουμε να υποστηρίξουμε τον τομέα της τεχνολογίας.
Ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμας, ο οποίος είναι εδώ μαζί μας και έχει κάνει εξαιρετική δουλειά μέσω του Υπουργείου του, ενθαρρύνοντας ένα επιχειρηματικό οικοσύστημα που προσανατολίζεται στην τεχνολογία και ήδη ανθεί στην Ελλάδα. Αλλά είναι επίσης σημαντική η παρουσία μεγάλων ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα -όπως η δική σας- και νομίζω πως η δική σας ιστορία θα έχει απήχηση και στο εξωτερικό. Η δική σας επιτυχία και το γεγονός ότι είστε ικανοποιημένοι με το ταλέντο των ντόπιων θα οδηγήσουν πιθανότατα και άλλες εταιρίες σε αυτό το κομμάτι του κόσμου.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω και τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη για όλη την στήριξη που σας παρέχει. Θέλω να γνωρίζετε πως θα στηρίξουμε την πρωτοβουλία του να ιδρύσει ένα τεχνολογικό campus στα Ιωάννινα για να είναι διαθέσιμες και οι κατάλληλες υποδομές.
Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τις υποδομές. Επομένως δίνω την ίδια έμφαση στο campus με την έμφαση που δίνω στα προσόντα, στη διασύνδεσή σας με τα τοπικά Πανεπιστήμια, και την εφαρμογή προγραμμάτων απόκτησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν την ευκαιρία σε νέους να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό -ακόμα κι αν δεν είχαν σκεφτεί να ασχοληθούν με τον προγραμματισμό- και να εργαστούν σε επιχειρήσεις όπως η δική σας. Αυτό είναι κομμάτι του μεγαλύτερου οράματος που έχουμε για τον χώρο της τεχνολογίας.
Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε πια ότι η Ελλάδα -μια χώρα που προφανώς είναι ιδιαίτερα γνωστή για τη φυσική ομορφιά της, τον πολιτισμό της, την ιστορική κληρονομιά της- αρχίζει πλέον να γίνεται γνωστή ως χώρα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής επανάστασης. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει όχι μόνο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αλλά σε μια όμορφη πόλη της περιφέρειας με μακρά ιστορία, όπως γνωρίζετε, αλλά και με λαμπρό μέλλον.
Σας ευχαριστώ και πάλι. Ευχαριστώ που είστε εδώ και ελπίζω πως θα δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας εδώ για την τοπική οικονομία αλλά και την τοπική κοινότητα. Ελπίζω πως αυτό το success story θα γίνει γνωστό στο εξωτερικό και θα φέρει περισσότερες εταιρείες εδώ στα Ιωάννινα, αλλά και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, που θα μπορούσαν να «μιμηθούν» την επιτυχία σας».
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Ανάκαμψης ευκαιρία για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του στην περιοχή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε εμβληματική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για να ξαναμπεί η οικονομία σε τροχιά γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης και στο πλαίσιο αυτό μίλησε τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ.
«Η δέσμευση μου για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό ισχύει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς θα υποχωρεί η πίεση από τους νοσηλευόμενους της πανδημίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καταλύτη την τεχνολογία η οποία επηρεάζει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος -όχι μόνο για τις προοπτικές των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- είμαι συνολικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας».
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από σειρά θεμάτων, από τον πρωτογενή τομέα, τις οδικές αρτηρίες, τα αναπτυξιακά έργα στην Ήπειρο και τις επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών, έως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ζητήματα της υγείας, όπου παράλληλα με την αναφορά στο νέο, ΜΕΓΑ εμβολιαστικό κέντρο, ο Πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Μητροπολίτη Ιωαννίνων για το ζήτημα των εμβολιασμών.
Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στο νέο εμβολιαστικό κέντρο, που σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει δυναμικότητα 1.000 εμβολιασμών ανά ημέρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η Επιχείρηση «Ελευθερία», «είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν».
Ζήτησε τη συνδρομή όλων σε αυτή την προσπάθεια, ενώ αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο για την έως τώρα συνεισφορά του, του ζήτησε να ενθαρρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν από τον άμβωνά του.
«Παρακαλώ Σεβασμιώτατε να πείτε στο επόμενο κήρυγμα σας, ότι δεν θέλετε κανέναν ανεμβολίαστο. Να το πείτε ανοιχτά, καθαρά, προστατεύετε το ποίμνιο σας, τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας πρωτίστως. Και πρέπει όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν στο πρώτο κύμα, τώρα που βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά αποτελεσματικά αλλά και απολύτως ασφαλή, να σπεύσουν να το κάνουν».
«Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη νέα γενιά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε πια ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 70.000 ραντεβού στις ηλικίες 18 έως 24 αλλά και στα νέα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και η χαλάρωση θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο εύκολη εάν είναι εμβολιασμένοι».
Αναφερόμενος στις προοπτικές των Ιωαννίνων και στο γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανοίξει ερευνητικές μονάδες και γραφεία στην πόλη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν τεχνολογικός πόλος και να προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, όχι μόνο ξένες αλλά και ελληνικές», ενώ επισήμανε ότι οι ικανότητες του ελληνικού εργατικού δυναμικού αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.
«Είναι το ταλέντο, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα νέων ανθρώπων, καλά εκπαιδευμένων, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα καλύπτει τις δικές τους επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό είδαν αυτές οι εταιρείες και ήρθαν εδώ».
Επανέλαβε δε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
«Θα υποστηρίξουμε το τεχνολογικό πάρκο, έχοντας ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων για να δημιουργηθεί. Στο χέρι μας είναι να τρέξουμε γρήγορα να ωριμάσουμε το έργο αυτό να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες», είπε.
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει κίνητρα σε νέους παραγωγούς και ενθαρρύνει την παραμονή αγροτών στην περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε πως έχει γίνει μία σειρά ενεργειών για την προστασία των ελληνικών προϊόντων από απομιμήσεις.
«Θυμάμαι μία κουβέντα που είχαμε κάνει με τον Περιφερειάρχη, στη Σαμαρίνα, μαζί με κτηνοτρόφους. Τους είχα τότε δεσμευτεί ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων, διότι μόνο έτσι θα πάρει το ελληνικό γάλα, καταρχάς, αλλά και τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τις τιμές που του αξίζουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίσκεψη που είχε κάνει στα Γρεβενά τον Αύγουστο του 2018.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν ήδη, για πρώτη φορά, επιβληθεί σημαντικότατα πρόστιμα σε εταιρείες οι οποίες δεν ήταν συνεπείς με τις αυστηρές προδιαγραφές των προϊόντων που οφείλουν να διαθέτουν», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμα.
«Προφανώς έχουμε προβλήματα, όπως έχουμε και επιλύσεις προβλημάτων» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.
«Η διαφορά είναι», ανέφερε ο κ. Τασούλας, «ότι μέσα σε αυτές τις επιλύσεις ή τις προκλήσεις που μένουν, αυτά που έχετε σημειώσει, αυτά που θα μας πείτε, δεν θα αποτελούν εξαγγελίες. Θα αποτελούν -όπως λέμε στον αθλητισμό- εναρκτήρια λακτίσματα. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Αν θέλαμε να ακούσουμε εξαγγελίες μπορούσατε να αραδιάσετε ένα σωρό. Είμαστε βέβαιοι, επειδή κάθε φορά έχετε αποδείξει ότι για εσάς εξαγγελία είναι στην ουσία εναρκτήριο λάκτισμα, κάτι που ουσιαστικά αμέσως ξεκινάει την υλοποίηση, είμαστε βέβαιοι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε -αυτά που σας είπαν οι τοπικοί ταγοί των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- θα αντιμετωπιστούν από εσάς με αυτόν τον ίδιο τρόπο ο οποίος δεν δικαιώνει μόνο την κυβέρνησή σας, επιτρέψτε μου να πω, δικαιώνει και την αποστολή της πολιτικής».
«Γιατί η πολιτική είναι πράξη και εσείς κ. Πρόεδρε αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνωνυμία περισσότερο από τον καθένα. Γι’ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι και αυτά που θα πείτε τώρα και αυτά που θα αφήσετε και θα τα πείτε αύριο, δεν θα τα πείτε για να τα πείτε αλλά για να μας δώσετε τα εναρκτήρια λακτίσματα. Σας καλώ, λοιπόν, για τα εναρκτήρια λακτίσματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παίρνοντας το λόγο, μίλησαν αναλυτικά για τα ζητήματα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και επισήμαναν την καλή συνεργασία που έχουν με την κυβέρνηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.
Μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον δήμαρχο Μετσόβου Κωνσταντίνο Τζαφέα και τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες στον κεντρικό πεζόδρομο των Ιωαννίνων όπου περπάτησε για αρκετή ώρα και έκανε μια στάση σε καφέ του κέντρου.