Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη νέα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα.
Προτεραιότητα η επίλυση του Κυπριακού
Στο πλαίσιο του στενού συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η συνολική και συμφωνημένη επίλυση του Κυπριακού με λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, όπως προβλέπουν οι σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Υπογράμμισε ακόμη ότι μοναδική βάση λύσης του Κυπριακού αποτελούν οι δεσμευτικές για όλους αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται απρόσκοπτα σε ολόκληρη την επανενωμένη Κύπρο. Τόνισε ότι δεν νοείται συμφωνημένη λύση χωρίς την άμεση κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των Εγγυήσεων και την πλήρη απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων.
Η συνάντηση άρχισε με τον ακόλουθο διάλογο:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου και αντιλαμβάνομαι ότι είχατε και μία πολύ παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Βουλής. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τη χαρά μου για την εκλογή σας. Είναι πολύ σημαντικό: για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής στην Κύπρο. Και εμείς κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα εκλέγοντας την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι και αυτή η ανανέωση του πολιτικού δυναμικού, μόνο σε κάτι καλό μπορεί τελικά να οδηγήσει.
Θα έχουμε την ευκαιρία -πιστεύω- να έχουμε μία διεξοδική συζήτηση για τις μεγάλες κοινές εθνικές προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζουμε και θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμα μία φορά ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν απόλυτα συντονισμένες για να απαντήσουν με τρόπο μεθοδικό, οργανωμένο και πάντα συμβατό με το Διεθνές Δίκαιο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Επομένως και πάλι καλώς ήρθατε και σας εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στα καθήκοντά σας.
Επιβεβλημένη η συνεργασία
Αννίτα Δημητρίου: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε, είναι πραγματικά μεγάλη τιμή, θα μου επιτρέψετε να πω, που βρίσκομαι με τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές μου σήμερα εδώ στο Μέγαρο Μαξίμου. Πέρα από άριστες σχέσεις και αδελφικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι τώρα μία δύσκολη χρονική συγκυρία, εννοώντας ότι έχουμε να διαχειριστούμε σημαντικές μικρές και μεγάλες προκλήσεις. Οπότε, πέραν από επιβεβλημένη που είναι η σχέση συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας -και ευχαριστώ πάρα πολύ τον Πρόεδρο της Βουλής, με τον οποίο είχαμε σήμερα μία πολύ σημαντική και εποικοδομητική θα προσέθετα συζήτηση για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε επιπροσθέτως και να ενισχύσουμε την κοινοβουλευτική διπλωματία- είναι και συνεργασία στον ίδιο παρονομαστή και πάντοτε σε συνάρτηση με τις βάσεις αρχών.
Όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, μπορούμε όλα αυτά τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε να τα αντιμετωπίσουμε καλύτερα, αμεσότερα και αποτελεσματικότερα. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, είναι μεγάλη παρακαταθήκη όπως και βαρύ -θα μου επιτρέψετε να πω- το φορτίο. Έχουμε πολλά, κύριε Πρόεδρε, να διαχειριστούμε και εύχομαι και ελπίζω πραγματικά μαζί με τους συνεργάτες μου, με όλους τους βουλευτές και βουλεύτριες, να συμβάλλουμε και εμείς για τη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μέλλοντος που θέλουμε να εξασφαλίσουμε για την Κύπρο και την Ελλάδα του αύριο.
Διακοινοβουλευτική συνεργασία – Συνάντηση Τασούλα με Δημητρίου
Η περαιτέρω ενίσχυση της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου, οι εξελίξεις στο εθνικό θέμα της Κύπρου υπό το πρίσμα και της πρόσφατης ελληνογαλλικής συμφωνίας, αλλά και θέματα που θα συζητηθούν στην επικείμενη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, κυριάρχησαν στις συζητήσεις μεταξύ του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κυρίου Κωνσταντίνου Τασούλα, και της Πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κυρίας Αννίτα Δημητρίου, η οποία πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Σε μια από τις δυσκολότερες καμπές του το Κυπριακό
Στις δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
Κ. Τασούλας: «Το εθνικό θέμα της Κύπρου βρίσκεται σε μια από τις δυσκολότερες καμπές του. Η τουρκική αδιαλλαξία και επιθετικότητα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Παρά ταύτα, η σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου, ο συντονισμός, τον οποίο υπηρετεί και η εδώ παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι από τα όπλα με τα οποία αντιμετωπίζουμε αυτή την επιδείνωση της συμπεριφοράς της Τουρκίας και την άρνησή της να προσέλθει στον διάλογο, παρά τις επανειλημμένες και επίσημες εκκλήσεις του ΟΗΕ. Είναι βέβαιο ότι η απάντησή μας σε όλη αυτήν την παραβατικότητα, σε όλες αυτές τις προκλήσεις, σε όλη αυτή την επιθετικότητα έχει να κάνει και με την πρόσφατη μείζονα γεωπολιτική αλλαγή στην ευρύτερη περιοχή μας, χάρη στην ιστορική συμφωνία Ελλάδος-Γαλλίας. Και η ενδυνάμωση αυτής της στρατηγικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας δεν είναι αδιάφορη, ούτε για τα ευρύτερα συμφέροντα της Ευρώπης, αλλά ούτε και για τον δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
»Η χώρα μας νοιάζεται για κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως φαντάζει δισεπίλυτο, αλλά είναι το κλειδί για την ειρηνική διαβίωση όλων των λαών. Νοιάζεται ώστε το μέγεθος του δικαίου, να μετατραπεί και σε δύναμη δικαίου. Ως τώρα, στις διεθνείς σχέσεις το μέγεθος του δικαίου αδυνατούσε να υλοποιηθεί, αδυνατούσε όχι να εκφραστεί –γιατί εκφραζόταν στις ετήσιες συνελεύσεις του ΟΗΕ– αλλά αδυνατούσε να μετατραπεί σε πράξη και να μετουσιωθεί σε πολιτική. Είναι βέβαιο ότι όσο γίνεται γνωστό αυτό το δίκαιο, όσο πείθονται ολοένα και περισσότεροι γι’ αυτό και όσο ενισχύονται οι αμυντικές ικανότητες των χωρών μας, τόσο το μέγεθος του δικαίου πλησιάζει στο να μετατραπεί σε δύναμη δικαίου και να επικρατήσει.
Αραγές μέτωπο
Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα αντιμετωπίζει το αρραγές μέτωπο Ελλάδος και Κύπρου, αλλά αντιμετωπίζει και την κατανόηση και γνώση αυτού του σοβαρού προβλήματος, για την Ευρώπη πλέον και όχι μόνο για τις χώρες μας, που αντιπροσωπεύει η εξ ανατολών γειτονική χώρα. Και είμαι βέβαιος ότι με τις προσπάθειές μας, με το πείσμα μας, ναι με το πείσμα μας, γιατί κρατάει δεκαετίες αυτή η δοκιμασία, θα επικρατήσει τελικά το δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι αποφάσεις της Ε.Ε. και θα οδηγηθούμε σε μια λειτουργική λύση στην Κύπρο, σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, χωρίς στρατεύματα κατοχής, όπου θα επικρατεί ισότητα, θα επικρατεί το κοινοτικό κεκτημένο και θα μπορεί η Κύπρος με μία ιθαγένεια, με μία κυριαρχία και με μία διεθνή προσωπικότητα, να ατενίσει και ν’ αντιμετωπίσει γόνιμα το μέλλον.»
Πολλές και κοινές οι προκλήσεις
Α. Δημητρίου: «Η Κύπρος και Η Ελλάδα έχουν κοινή ιστορία στα βάθη των αιώνων και είναι γι’ αυτό που η σύμπνοια και η συνεργασία είναι πέρα για πέρα αναμενόμενη, αλλά και επιβεβλημένη. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι περνάει από το χέρι μας στον ρόλο και στην αποστολή μας, για να μπορέσουμε, ακριβώς, να υπηρετήσουμε το δίκαιο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για να διασφαλίσουμε το μέλλον το οποίο αξίζει για εμάς και τα παιδιά μας. Στο μέλλον αυτό, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές παράνομες ενέργειες ή ενέργειες τακτικισμού από οποιοδήποτε τρίτο κράτος. Θα πρέπει να προτάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ίσες ευκαιρίες. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά το ζήτημα το οποίο συζητήσαμε και έχει να κάνει με την περιβαλλοντική κρίση.
Άρα οι προκλήσεις είναι πολλές, είναι κοινές και γι’ αυτό επιβάλλεται πέρα για πέρα μια συνεργασία που θα μπορέσει να επιφέρει ουσιαστικά και άμεσα αποτελέσματα για να μπορέσουμε, ακριβώς, να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά και για να μπορέσουν οι θεσμοί να επιτελέσουν στο έπακρο τον ρόλο, την αρμοδιότητα και την αποστολή τους.»
Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, μετά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ξεναγήθηκε, παρουσία του κ. Τασούλα, στην Έκθεση της Βουλής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Αύριο, πριν από την αναχώρησή της, θα επισκεφθεί την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης ΠΥΛΗ/PORTALS στο κτήριο της Βουλής του πρώην δημόσιου καπνεργοστασίου, στην οδό Λένορμαν.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αθήνα, ως προσκεκλημένη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, η κυρία Δημητρίου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών, αρχηγούς και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, στελέχη του Κοινοβουλίου και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.
Αύριο η πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.