Λίγες ώρες απομένουν για να ξεκινήσουν οι προγραμματικές δηλώσεις στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η διαδικασία θα ξεκινήσει με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 6 το απόγευμα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναπτύξει τα βασικά σημεία του οδικού κυβερνητικού χάρτη.

Κεντρικοί άξονες στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού θα είναι το σχέδιο για την λειτουργική δημόσια διοίκηση, την οικονομία και το πακέτο φοροελαφρύνσεων, την παιδεία, την υγεία, την εργασία, τις επενδύσεις, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Είθισται, η πρώτη ημέρα να περιορίζεται μόνο στην ομιλία του πρωθυπουργού, ωστόσο με την σύμφωνη γνώμη των κομμάτων ο κατάλογος των ομιλητών θα διευρυνθεί προκειμένου να δοθεί δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές να τοποθετηθούν.

Υπο αυτά τα δεδομένα, το Σάββατο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα γεγονός που θα πυροδοτήσει τον πρώτο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ πολιτικών αρχηγών.

Μετά και την ανακοίνωση των νέων τομεαρχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί στην σύγκρουση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα αλλά και στους Χρήστου Σταϊκούρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με Γιάννη Ραγκούση, τους Άδωνι Γεωργιάδη με Νίκο Παππά και τη Νική Κεραμέως με τον Νίκο Φίλη.

Η αντιπαράθεση αναμένεται να επικεντρωθεί στο «καυτό» ζήτημα της ΔΕΗ, την οικονομία, τις αλλαγές στη φορολογία, τα εργασιακά, τη Δικαιοσύνη, τα οικονομικά της ΕΡΤ, την ανομία και το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η διαδικασία
Η συζήτηση αρχίζει στις 18:00 με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να παρουσιάσει και να αναπτύξει τα βασικά σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης με ορίζοντα τετραετίας.

Αναμένεται να ακολουθήσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα εκτός των βουλευτών που θα εγγραφούν στον κατάλογο των ομιλητών, από το βήμα της Βουλής θα περάσουν όλοι οι υπουργοί και κάποιοι υφυπουργοί, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ο καθένας στον τομέα του, ενώ από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα τοποθετηθούν επ’ αυτών οι αρμόδιοι τομεάρχες.

Η μεγάλη σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή των Ελλήνων αναμένεται να κορυφωθεί τη Δευτέρα, οπότε και θα λάβουν όλοι τον λόγο με τελευταίο τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα κλείσει την τριήμερη συζήτηση λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Αμέσως μετά θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή Ψήφου Εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.