«Δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της μετάλλαξης τύπου Δέλτα, αλλά επιτάχυνση των εμβολιασμών» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, εκφράζοντας την ανησυχία του για την εξάπλωση του συγκεκριμένου στελέχους και προσθέτοντας πως αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες. Παράλληλα, προανήγγειλε προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους, συστήνοντας «υπομονή μέχρι την άλλη εβδομάδα».
«Στο ζήτημα του κορωνοϊού εκφράστηκε ικανοποίηση για την πρόοδο των εμβολιασμών σε όλη την ΕΕ. Υπήρξε αναγνώριση πως ως Ευρώπη καλύψαμε το χαμένο έδαφος και μπορέσαμε να προμηθευθούμε επαρκείς δόσεις ώστε όλοι οι ενήλικοι πολίτες να μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα σκευάσματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
«Σε ό,τι αφορά στη μετάλλαξη τύπου Δέλτα, στην δική μου παρέμβαση υποστήριξα πως δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς» συνέχισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Θέλω από τους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας να δουν τα στοιχεία από τα νοσοκομεία που δείχνουν πως οι εισαγωγές αφορούν ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος επέπληξαν την Ελλάδα και άλλες χώρες για χαλαρά μέτρα στην υποδοχή τουριστών, λέγοντας: «Πράγματι η Μέρκελ αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik. Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε όλα τα εμβόλια που έχει αναγνωρίσει η ΕΕ, αλλά μπορούμε να δεχθούμε και άλλα. Και αυτό ακριβώς κάνουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να κάνουμε πολλούς ελέγχους στα σύνορα. Ο μόνος τρόπος για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού είναι ο εμβολιασμός».
«Δεν μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία η παράλλαξη Δέλτα αλλά εάν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί είναι πολύ πιθανό να κολλήσει» είπε ακόμα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα πετύχουμε το στόχο μας όσον αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού». «Έχουμε κάνει ως κυβέρνηση ότι έπρεπε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα φτάσουμε στο στόχο ανοσοποίησης που έχουμε θέσει. Καταλαβαίνω όσους εξέφρασαν έναν αρχικό προβληματισμό για τα εμβόλια. Δεν είναι πολλοί οι αρνητές των εμβολίων» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα και πιο δημιουργικά το πώς θα προσεγγίσουμε τους πολίτες που είναι ακόμα επιφυλακτικοί με τους εμβολιασμούς» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα ανακοινωθούν προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες απάντησε: «Λίγη υπομονή μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα» και δεν θέλησε να επεκταθεί.
«Δεν υπάρχει πιθανότητα να μπουν περιορισμοί στις εσωτερικές μετακινήσεις στην ΕΕ» είπε επίσης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση.
Οικονομία
Αναφερόμενος στη συνέχεια στη σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία» συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου».
«Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου, που παρεχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.
Τουρκία, μεταναστευτικό, Κυπριακό
Σχετικά με την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι: «Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο» και συμπλήρωσε: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».
«Μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης. Συγκεκριμένες οι προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ για τους πόρους στην Τουρκία για το μεταναστευτικό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σε ερώτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε πνεύμα καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Πιστεύω ότι στο συγκεκριμένο πεδίο έχουμε κοινά συμφέροντα. Υπάρχει συνολικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά στην χρηματοδότηση».
«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων. Καλύπτονται πλήρως οι ανησυχίες Ελλάδας και Κύπρου. Ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο μέσα στο οποίο μπορεί να βρεθεί λύση» είπε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαβαλαμβάνοντας ότι «δεν νοείται λύση του Κυπριακού πέρα από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».
«Με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις» ανέφερε ακόμα.
«Είχαμε συστηματική επικοινωνία με τον Νίκο Αναστασιάδη» απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για την Κύπρο και την περίπτωση που η Τουρκία επιδιώξει ένταση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. «Θεωρώ πως η παράγραφος 19 του κειμένου συμπερασμάτων καλύπτει πλήρως τις κοινές μας ανησυχίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν.
Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις».