Η συνάντηση στο Παρίσι, την παραμονή του MED7 (στην Κορσική) ανάμεσα στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κρίνεται από διπλωματικές αλλά και από στρατιωτικές πηγές σημαντική.
Και τούτο γιατί πρόκειται, να υπογραφεί η ελληνογαλλική συμφωνία αμυντικής συνδρομής ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρόκειται για μια αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία με ρήτρα αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας η οποία ενεργοποιείται σε περίπτωση ανάγκης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Συνδρομή της Γαλλίας στην Ελλάδα σε περίπτωση ανάγκης…
Εδώ και μήνες ετοιμαζόταν αυτή η συμφωνία και δεν ήταν καθόλου τυχαίο για την πρόοδο της η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν προχθές η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Οι δύο υπουργοί συζητούσαν με κάθε ευκαιρία και συντόνιζαν τις κινήσεις τους προκειμένου να σταλούν τα γαλλικά πλοία στη ΝΑ Μεσόγειο, στην κρίσιμη περίοδο με την κρίση του Oruc Reis, να πραγματοποιήσουν ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία, να προσγειωθούν στη Σούδα τρία Rafale προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινές ασκήσεις στην Κύπρο με τα ελληνικά F-16.
Ολες αυτές τις ημέρες γίνονταν κρίσιμες διατυπώσεις, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η συμφωνία περιλαμβάνει μαθαίνω, και ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με νέα όπλα και αμυντικό υλικό.
Τη επομένη, δηλαδή στις 10 Σεπτεμβρίου, θα διεξαχθεί στην Κορσική η MED 7 που συγκαλεί ο Πρόεδρος Μακρόν με τη συμμετοχή επτά μεσογειακών χωρών, όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα. Πρόκειται για μια σημαντική συνάντηση των 7 ηγετών στην οποία κατά κύριο λόγο θα συζητηθεί η τουρκική επιθετικότητα στην ΝΑ Μεσόγειο έναντι δύο χωρών μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου.