Μεταναστευτικό, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας με επίκεντρο τις χώρες της Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης ανάμεσα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, τον υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του προεδρείου του ΕΛΚ.

«Οι χώρες της Μεσογείου βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης και αυτό έχει δημιουργήσει αβάσιμα στερεότυπα και πρέπει να τα ανατρέψουμε», τόνισε κατά την παρέμβαση του ο πρόεδρος της ΝΔ. «Υπάρχει η εικόνα ότι οι χώρες της Μεσογείου δεν μπορούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και να καταστήσουν τις οικονομίες τους πιο ανταγωνιστικές.

Αυτό δεν ισχύει, στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλές και επίπονες μεταρρυθμίσεις και αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια νέα κυβέρνηση, ώστε να αναπτυχθούμε με ταχύτερους ρυθμούς», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε απαραίτητο να λυθεί το πολιτικό ζήτημα προκειμένου να πετύχουμε τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που απαιτούνται για να ξεφύγουμε από την κρίση.

Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας θέσεων εργασίας, καλά αμειβομένων, μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, ως τον μόνο τρόπο για να βγουν οι πολίτες από την δύσκολη οικονομική κατάσταση και να βελτιώσουν τη ζωή τους και όχι το μοίρασμα επιδομάτων μέσα από την υπερφορολόγηση όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Σχετικά με το μεταναστευτικό ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη καλύτερης διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων καθώς Ελλάδα και Ιταλία είναι οι χώρες που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος. «Χρειάζονται περισσότεροι πόροι και επιμερισμός του φορτίου αυτού με τις βόρειες χώρες», είπε χαρακτηριστικά και επέμεινε στην ανάγκη μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου στην ΕΕ, ενώ σε πρώτη φάση επιτάχυνση της διαδικασίας στη χώρα μας όπου η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μέχρι τρία χρόνια.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έριξε τα βέλη του τόσο στην αριστερά όσο και την άκρα δεξιά. «Ο Τσίπρας στην Ελλάδα και ο Σάντσεθ στην Ισπανία που είναι αριστεροί δεν τους ενδιαφέρει η φύλαξη των συνόρων, ενώ οι ακροδεξιοί όπως ο Σαλβίνι στην Ιταλία δεν βλέπουν την ανθρωπιστική πλευρά του προσφυγικού.

Κανένας από αυτούς δεν ενδιαφέρεται στα αλήθεια για τις ανθρώπινες ζωές», τόνισε και υποστήριξε ότι η λύση είναι η ταυτόχρονη φύλαξη των συνόρων και η προστασία αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη, πολιτική που εκφράζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.