Μετά την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, η επανεκκίνηση της χώρας με θετικές προοπτικές συνιστά το νούμερα ένα στοίχημα για τον Πρωθυπουργό, ο οποίος δίνει πλέον τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκπόνηση ενός πειστικού πλάνου που θα δίνει απαντήσεις και θα φέρει λύσεις στα προβλήματα που έφερε το δίμηνο lockdown και τα οποία θα απασχολήσουν για τουλάχιστον ένα εξάμηνο τα περισσότερα υπουργεία.
Έχοντας στη φαρέτρα τους το γενναίο πακέτο από την Ευρωπαϊκή Ένωση ύψους 32 δις., το πρωθυπουργικό επιτελείο προετοιμάζει συντεταγμένα το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, επιχειρώντας να αξιοποιήσει «αυτή την ιστορική ευκαιρία», όπως συνηθίζουν να λένε μεταξύ τους τα τελευταία εικοσιτετράωρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Πλάτη για την διασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος βάζει και η ειδική επιτροπή οικονομολόγων και άλλων κορυφαίων επιστημόνων υπό τον νομπελίστα κ. Πισσαρίδη.
Στην Κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης με στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να μιλούν για «τολμηρή και γενναία απόφαση που βάζει τον πήχη ψηλά».
Η ελληνική πλευρά είχε εξαρχής θέσει τέσσερις προϋποθέσεις που έγιναν αποδεκτές από τις Βρυξέλλες. Πρώτον, στο πακέτο αναλογούν πόροι ύψους 32 δις ευρώ για την Ελλάδα, δεύτερον, είναι ευέλικτο, τρίτον περιλαμβάνει σαφώς περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια και τέταρτον το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, όπως είχε προτείνει πολύ έγκαιρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα πάντα με τα κυβερνητικά στελέχη, είναι πως τα συγκεκριμένα κονδύλια δεν συνδέονται με κάποιου είδους εποπτεία.
Πάντως, στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης αντιλαμβάνονται ότι το εγχείρημα για την έξοδο της χώρας από την ύφεση θα είναι επίπονο, χωρίς να λείψουν σ’ αυτή τη δοκιμασία και οι σχετικές αναταράξεις σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.