Μπλε Φάλαινα: Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το νέο διαδικτυακό φαινόμενο «Blue Whale Challenge» (Δοκιμασία – Πρόκληση «Μπλε Φάλαινα»). Πρόκειται για ένα ιδιότυπο παιχνίδι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές σωμτικές βλάβες στους συμμετέχοντες που δέχονται να λάβουν μέρος στις δοκιμασίες.
Η «μπλε φάλαινα» είναι ένα παιχνίδι ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις των εφήβων. Ο κύκλος διάρκειάς του υπολογίζεται σε 50 μέρες. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού οι χρήστες λαμβάνουν οδηγίες από άγνωστο άτομο, που έχει χρηστεί «επικεφαλής», προκειμένου να ολοκληρώσουν με επιτυχία μια σειρά άκρως επικίνδυνων για την υγεία τους και τη σωματική τους ακεραιότητα δοκιμασιών (λ.χ. αυτοτραυματισμός, παρακολούθηση ταινιών τρόμου, αναρρίχηση σε ψηλά κτίρια).
Σε πολλές χώρες υπάρχουν θύματα, νέα παιδιά που έπαιξαν και έχασαν τη ζωή τους. Στη χώρα μας, το πρώτο θύμα του επικίνδυνου διαδικτυακού παιχνιδιού είναι, όπως όλα δείχνουν, μία νεαρή κοπέλα από την Κατερίνη, η οποία τη Δευτέρα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύματα που φέρεται να έχει προκαλέσει η ίδια στον εαυτό της.
Όπως αναφέρει το cnn.gr, στις 7 Μαΐου η μητέρα της 15χρονης πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα Κατερίνης και κατήγγειλε ότι μερικές μέρες πριν και συγκεκριμένα στις 1 Μαΐου, η κόρη της λάμβανε μέσω διαδικτύου οδηγίες από κάποιον άγνωστο για το πώς να προκαλέσει τραυματισμό με ξυραφάκι στους μηρούς της.
Δύο μέρες αργότερα, ο ίδιος άγνωστος της υπαγόρευε, πάλι μέσω διαδικτύου, πώς να πάρει χάπια για να αυτοκτονήσει. Η κοπέλα όμως φαίνεται πως τρόμαξε και πήρε μόνο δύο χάπια και όχι την ποσότητα που της είχε υποδείξει ο άγνωστος.
[irp posts=”128942″ name=”Μπλε Φάλαινα: Τι λέει ο δημιουργός του επικίνδυνου παιχνιδιού”]
Τότε ήταν που οι γονείς της την μετέφεραν στο νοσοκομείο και έτσι αποκαλύφθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες για το φρικτό περιστατικό, με τις αρχές να εξετάζουν το ενδεχόμενο η 15χρονη να είναι το πρώτο θύμα της «μπλε φάλαινας» στην Ελλάδα.
Η ελληνική αστυνομία καλεί όποιον γονέα υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση «Μπλε Φάλαινα» ή σε παρόμοια, ή όποιο πολίτη γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους :
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙ D
Μέσω twitter : @ CyberAlertGR