Μπλοκάκια: Τι ισχύει με το νέο ασφαλιστικό
Ουρές έχουν σχηματιστεί τις τελευταίες μέρες του χρόνου στις Εφορίες από ελεύθερους επαγγελματίες που κλείνουν τα “μπλοκάκια” λόγω νέου Ασφαλιστικού.
Μέχρι πάντως να εκδοθούν οι αποφάσεις για το νέο καθεστώς εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες που αμείβονται με «μπλοκάκι» αλλά και για μισθωτούς που έχουν παράλληλα «μπλοκάκι» οι πολίτες θα πρέπει να προσέχουν τα εξής:
Η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διακόψουν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Εάν η δήλωση υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Πλέον οι αρμόδιες ΔΟΥ ελέγχουν τον πραγματικό χρόνο διακοπής των εργασιών παρακολουθώντας στο σύστημα TAXIS αν μετά την ημερομηνία διακοπής που δηλώνει ο αιτών φορολογούμενος έχουν δηλωθεί άλλου είδους μεταβολές στο σύστημα αυτό (αλλαγή δραστηριοτήτων, έδρας, μελών κ.λπ.) καθώς και αν μετά τη δηλωθείσα ημερομηνία διακοπής έχουν εκδοθεί ή ληφθεί φορολογικά στοιχεία.
Ειδικότερα, για τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών λαμβάνονται υπόψη τα εξής:
1. Η άσκηση ή μη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά το κρινόμενο διάστημα, η οποία αποδεικνύεται από την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντα αρχεία μέσω των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών, καθώς και τα αρχεία που δημιουργούν οι ΦΗΜ.
2. Η μη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών:Διερευνάται αν έχουν δηλωθεί από κοινοτικές επιχειρήσεις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών (πληροφορία από το Σύστημα V.I.E.S.) προς τον φορολογούμενο (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και οι οποίες ανάγονται σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.
Διερευνάται αν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές σε Ανακεφαλαιωτικό Πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών ή ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχομένων υπηρεσιών σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.
[irp posts=”93762″ name=”Συντάξεις: Ερχονται αλλαγές στο ασφαλιστικό”]
3. Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες κατά την υποβολή της δήλωσης διακοπής εργασιών ελέγχεται αν μετά τη δηλούμενη ημερομηνία παύσης εργασιών υπάρχουν δηλώσεις ΕΝΦΙΑ – πράξεις διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.
Παράλληλα όπως αναφέρουν ειδικοί φοροτεχνικοί στο Reporter.gr σημειώνουν ότι όσοι φορολογούμενοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν τα βιβλία τους διακόπτοντας την επιχειρηματική τους δραστηριότητα αναζητώντας άλλους τρόπους να αμείβονται θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συστήνουν δε αναμονή για τις ερμηνευτικές εγκυκλίους και τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις ώστε να επιλέξουν το βέλτιστο. Ειδικά αυτό αφορά όσους καταφεύγουν στη σύσταση Ιδιωτικής Κεφαλαιουχικής Εταιρείας (ΙΚΕ), της εταιρείας του ενός ευρώ, της οποίας οι μέτοχοι, βάσει του νόμου δεν ασφαλίζονται. Ωστόσο ασφαλίζεται ο διαχειριστής ο οποίος έχει και την πλήρη νομική ευθύνη. Παράγοντες της αγοράς πάντως επιμένουν ότι θα πρέπει πρώτα ο πολίτης να δει την επακριβή διατύπωση της εγκυκλίου ώστε να μην βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων π.χ. ασφάλισης και των μετόχων της ΙΚΕ. Σημειώνεται ότι η ΙΚΕ φορολογείται με συντελεστή 29% επί των κερδών της, ενώ επιβάλλεται και πρόσθετος φόρος 15% επί των μερισμάτων.
Εναλλακτική επιλογή πολλών ελευθερο επαγγλεματιών είναι η σύσταση εταιρίας Α.Ε. Όμως και εδώ δεν υπάρχει ολιστική προσέγγιση λύσης. Εδώ υπάρχει μεγάλη λογιστική δαπάνη, η οποία όμως είναι μικρότερη από την ασφαλιστική. Επίσης οι μέτοχοι μπορεί να μην συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να γλυτώνουν τις εισφορές (υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα δίνουν μέρισμα). Όπως όμως αναφέρουν λογιστές, δεν έχει νόημα ο ιδιοκτήτης ομόρρυθμης εταιρείας να τηρεί διπλογραφικά βιβλία, να επιβαρύνεται με ασφαλιστικές εισφορές και να καταβάλλει φόρο μερισμάτων σαν να είχε ανώνυμη εταιρεία ή ΕΠΕ. Για τζίρους ύψους από 500.000 και πάνω έχει νόημα η σύσταση Α.Ε., όμως για 5.000-30.000 ευρώ, μια οικονομική λύση είναι μάλλον η ατομική επιχείρηση.
Σημειώνεται επίσης ότι μέτοχοι των Α.Ε. με ποσοστό άνω του 3% αντιμετωπίζουν να πληρώσουν ασφαλιστικές εισφορές βάσει των εισοδημάτων από μερίσματα. Ουσιαστικά, μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα κληθεί να καταβάλει τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, τον φόρο επί των μερισμάτων, ασφαλιστικές εισφορές 27% επί των μερισμάτων και εισφορά αλληλεγγύης. Ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερφορολόγησης είναι να στελεχωθεί το Δ.Σ. της εταιρείας από άτομα που θα κατέχουν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας κάτω του 3% ώστε να μην έχουν υποχρέωση ασφάλισης.
ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ ΕΔΩ.